ANASAYFA / Genel / ASLAN: "ORMAN YANGINI MEVSİM DİNLEMİYOR"
ASLAN: "ORMAN YANGINI MEVSİM DİNLEMİYOR"
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 26.12.2019 14:23

ASLAN: "ORMAN YANGINI MEVSİM DİNLEMİYOR"

26.12.2019 14:23

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Doğu Karadeniz'de meydana gelen çok sayıdaki orman yangınına dair bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin orman yangınına en dirençli bölgesi olan Doğu Karadeniz’de kış ortasında meydana gelen orman yangınları, bu yangınlarla yılın 12 ayında mücadele için, eğitimli ve uzman ateş savaşçılarına ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösterdi.

Orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin üye olduğu Öz Orman-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Settar Aslan, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Giresun ve Ordu’da 23 Aralık günü akşam saatlerinden itibaren başlayan ve 69 noktada cereyan eden orman yangınları ile 21 Aralık günü Bursa’da iki ayrı noktada yaşanan orman yangınlarının, küresel iklim değişikliğinin getirdiği büyük tehlikeye işaret ettiğini bildirdi.

Ülkemizin orman yangınları bakımından en az riskli bölgesi olan Doğu Karadeniz’de kış ortasında yaşanan yangınların, ormanlarla birlikte tarım arazileri ve köyleri de tehdit ettiğini belirten Settar Aslan, küresel ısınmanın, doğayı korumada yeni ve daha etkin tedbirleri gerekli kıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Artık orman yangınları yaz veya kış dinlemiyor. Her mevsimde ve her bölgede yangın riski bulunuyor. Ateş savaşçılığı, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir iştir. Orman yangınlarıyla mücadele eden geçici statülü işçilerimiz, yıllık çalışma süreleri dolduğundan, şu an iş akitleri askıda bulunuyor. Bu yüzden yangınlara müdahale için yeterli sayıda ekip kurulamıyor; kurulan ekiplerde de yeterli sayıda yangın işçisi bulunmuyor. Bu da yangına müdahalede etkinliği azaltıyor; yangınların hasarını artırıyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele eden işçi sayısı sürekli azalıyor. Norm kadro olmadığı için personel takviye edilemiyor. Şu anda Orman Teşkilatımızın en az 15 bin yeni işçiye ihtiyacı var. Bütün işçilerimizin, ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için, yılın 12 ayında çalıştırılması acil ve ertelenemez bir zarurettir.”