ANASAYFA / Genel / İŞ SAĞLIĞI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR
İŞ SAĞLIĞI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 27.12.2010 00:00

İŞ SAĞLIĞI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR

27.12.2010 00:00

Hak-İş Konfederasyonu Genel Teşkilat Sekreteri ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin ‘temel bir insan hakkı’ olduğunu belirterek, işverenlerin, bu konuda alınacak tedbirleri bir maliyet unsuru olarak görmemesini istedi.

Settar Aslan, Öz Orman-İş’in, Hak-İş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile birlikte yürüttüğü eğitim seminerleri dizisinin Kastamonu bölümüne katılarak, toplantının açış konuşmasını yaptı.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun, aslında bir kalkınma ve demokrasi meselesi olduğunu kaydeden Settar Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmak, ‘temel bir insan hakkı’dır. Sorunu ‘insan hakkı’ çerçevesinde ele almak, çözüme ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. 

Maalesef işletmelerimizin çoğu, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini bir ‘maliyet unsuru’ saymaktadır. İşyerini yangına, hırsızlığa veya sel tehlikesine karşı sigortalatmayı bir ‘ihtiyaç’ sayan işletmeler, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini ‘gereksiz masraf’ sanıyor. Bu anlayış yanlıştır.

İş kazası ve meslek hastalıklarının oluşturduğu maliyetler, bunları önlemek için alınacak tedbirlerin maliyetinden çok daha yüksektir. İş kazası ve meslek hastalıkları verim düşmesi, işgünü kayıpları ve tazminat ödemeleri gibi ağır faturalar çıkarmaktadır. Bu maliyetler dikkate alındığında iş güvenliği tedbirlerinin, ‘kazanç hanesinde’ olduğu görülecektir. İşletmelerimizin bu bilince erişmesi, sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır.”

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan devletin, iş sağlığı ve güvenliği meselesini ‘cezalandırma’ yanında, ‘eğitim’, ‘bilinçlendirme’ ve ‘teşvik’ yönünden de ele alması yararlı olacağını da belirterek, “İşçi-İşveren-Devlet üçlüsünün birlikte yürüteceği çalışmalar, işletmelerimizdeki sağlıklı çalışma ortamını hızla iyileştirecektir.” dedi.

Kastamonu’daki İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerine ÇASGEM Koordinatörü İsmail Akgün, Çevre ve Orman İl Müdürü Yaşar Polat ve Orman Bölge Müdürü Sırrı Beşel de katılarak birer konuşma yaptı. 350’den fazla çevre-orman işçisinin katıldığı seminerde Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Kurtuluş Arslan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Prensipleri, Sosyal Güvenlik Kuruluşları Eski Genel Müdürü ve Hak-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Zahit Gönencan Sendikal Perspektiften İş Sağlığı ve Güvenliği ve Öz Orman-İş Hukuk Müşaviri Muharrem Özkaya da ‘İş Hukuku Bakımından İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu birer sunum yaptı.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni