ANASAYFA / Genel / UGANDALI EMEKÇİLERLE DAYANIŞMA
UGANDALI EMEKÇİLERLE DAYANIŞMA
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 17.12.2013 00:00

UGANDALI EMEKÇİLERLE DAYANIŞMA

17.12.2013 00:00

Uganda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (NOTU) 7. Genel Kurulu, 7-11 Aralık 2013 tarihinde başkent Kampala’da yapıldı. Genel Kurula, Hak-İş Konfederasyonu ve Öz Orman-İş Sendikası’nı temsilen Genel Başkanımız Settar Aslan ve Genel Sekreterimiz Bayram Ayaz katıldı.

NOTU Genel Kurulunda bir konuşma yapan Genel Başkan Settar Aslan, dünyada refah düzeyi yükselirken, gelir dağılımının bozulduğunu anlatarak,“Sermayenin küresel düzeydeki pozisyonu, emek aleyhine güçleniyor. Biz bunu ‘ucuz işgücü’, ‘örgütsüz emek’ ve ‘kayıtdışı çalışma’ olarak yaşıyoruz. Elbette bizler, sermayenin, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmasından rahatsız değiliz. Bizim itirazımız, paylaşımdaki adaletsizliğedir.” dedi.

Dünya ölçeğinde emeğin örgütsüzlüğüne de dikkat çeken Genel Başkan Aslan, şunları söyledi:

“Örgütsüzlük, emeğinen büyük zaafı olarak karşımıza çıkmaktadır. Afrika, Asya ve Güney Amerika ülkelerinde sendikalaşma, özellikle 1985’ten itibaren ciddi bir gerileme yaşamıştır. ILO verilerine göre bu ülkelerdeki sendikalaşma oranları, yüzde 10 ile 17 arasındadır.

Kocaman bir köy haline gelen dünyada, emeğin hakkını korumak ve geliştirmek için, emek temsilcileri olarak bizler de, gücümüzü küresel düzeyde birleştirmek zorundayız. Burada temsil ettiğim Hak-İş Konfederasyonu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki emek kuruluşlarıyla ikili ilişkilerini geliştirmektedir.

Uganda İşçi Sendikaları Konfederasyonu ile Hak-İş arasındaki ilişkiler güçlenirken, başkanı olduğum Öz Orman-İş Sendikası da, Uganda Tarım İşçileri Sendikası’yla ikili ilişkilerimizi başlatma niyetindedir.”

NOTU’nun Kadın Komitesi Toplantısına katılan Dış İlişkiler Uzmanı Benül Topuzoğlu da, burada Hak-İş Kadın Komitesi adına bir konuşma yaptı. Kadınların sivil toplum kuruluşlarında etkin görevler almasının önemli olduğunu belirterek, Uganda İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun çeşitli düzeylerinde görev üstlenen kadınları kutladığını ve desteklediğini bildirdi.

Genel Başkan Settar Aslan, Genel Kurulda Uganda İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanlığı görevine yeniden seçilen Oewere Usher Wilson’u kutlayarak,kendisine Öz Orman-İş logolu bir köstekli saat hediye etti. Aslan, Genel Kurula katılan Uganda Çalışma Bakanı Rukatana Mwesigwa ile de sohbet etti. Aslan, ülkeler arasında sosyal diyalogun gelişmesi ve ülke yönetimlerinin sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkiler kurmasının önemi üzerinde durdu.

Öz Orman-İş heyeti, Uganda Tarım İşçileri Sendikası NUPAWU’yu da ziyaret ederek, Genel Başkan Joram B. Pajobo ile görüştü. Görüşmede, Uganda’daki tarım emekçilerinin sorunları üzerinde durularak, Türkiye’deki tarım-orman emekçilerinin sendikal deneyimlerinin paylaşılması üzerinde duruldu. Görüşmede, iki sendika arasında ileride oluşturulabilecek işbirliğinin esasları da konuşuldu.

Öz Orman-İş heyeti, Kampala’daki Türk Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp’i de ziyaret etti.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni