ANASAYFA / Genel / YARGI SÖZÜNÜ SÖYLEDİ
YARGI SÖZÜNÜ SÖYLEDİ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 23.12.2013 00:00

YARGI SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

23.12.2013 00:00

TİGEM’de çalışan tarım emekçilerimizin toplu iş sözleşmesinde Öz Orman-İş’in yetkili sendika olduğunu belirleyen 31 Aralık 2012 tarihli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tespitine karşı, Tarım-İş Sendikası tarafından 10 Ocak 2013 tarihinde dava açılmıştı. Dava ile ilgili bilirkişi ön raporu 6 Kasım 2013 tarihindeki mahkemeye sunulmuş ve mahkeme, eksiklerin tamamlanması için dosyayı yeniden bilirkişiye göndermişti.

25 Kasım 2013 tarihinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, yetki tespiti başvurusu tarihi itibarıyla TİGEM’lerde çalışan 2478 işçiden 1526’sının Öz Orman-İş’e, 946’sının da Tarım-İş’e üye olduğu tespit edilmişti. Bilirkişi raporunda, “Toplu iş sözleşmesi yapılabilmesi için yasanın aradığı çoğunluğun Öz Orman-İş Sendikası’nda olduğu kanaatine varılmıştır.” görüşüne yer verilmişti.

Ankara 6. İş Mahkemesi’ndeki davanın son duruşması, 23 Aralık 2013 tarihinde yapıldı. Davacı Tarım-İş Sendikası, davayı uzatmak amacıyla, bilirkişi raporuna tekrar itirazda bulunarak, ek rapor alınması amacıyla dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesini istedi.. Tarım-İş, mahkemeye sunduğu dilekçede, ‘yetki davasının uzamasından dolayı TİGEM işçilerinin hiç bir mağduriyetinin sözkonusu olmadığını’ da iddia etti.

Öz Orman-İş avukatları da, bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye sunulan raporun uygun ve yerinde olduğunu belirterek, TİGEM işçilerinin daha fazla mağdur edilmemesi için, bilirkişi raporu doğrultusunda karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Hakimi, Öz Orman-İş’in talebi doğrultusunda karar vererek, Tarım-İş Sendikası tarafından açılmış olan davayı, temyiz yolu açık olmak üzere reddetti. Böylece, TİGEM’lerde çalışan tarım emekçilerinin toplu iş sözleşmesi yetkisi için çoğunluğun Öz Orman-İş’te bulunduğu, mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu.

Bu arada, Ankara, Kırşehir, Konya ve Ceylanpınar TİGEM işletmelerinden gelen çok sayıda işçi temsilcisi de mahkemeyi izledi.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni