ANASAYFA / Genel / HAK-İŞ: “CUMHURBAŞKANI ANAYASAL YETKİLERİNİ KULLANACAK”
HAK-İŞ: “CUMHURBAŞKANI ANAYASAL YETKİLERİNİ KULLANACAK”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 12.08.2014 00:00

HAK-İŞ: “CUMHURBAŞKANI ANAYASAL YETKİLERİNİ KULLANACAK”

12.08.2014 00:00

Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ilk defa doğrudan halkoyu ile yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin başarıyla sonuçlandığını, sadece yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmasında sorunlar yaşandığını belirterek, 2015 Genel Seçimlerinde bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan, Ali Cengiz Gül ve Mustafa Toruntay ile Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında, seçime katılımın yüzde 74 civarında gerçekleştiğini belirten Arslan, Batı demokrasilerinde katılım oranının yüzde 50’nin altına düştüğü seçimler bulunduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığı boykot edenler, memleketine gidenler ve mevsimlik işçilerin oy kullanmadığını hatırlatarak, yüzde 74’lük katılımın küçümsenmemesi gerektiğini bildirdi.

Hak-İş’in, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini uzun yıllardan beri savunduğunu hatırlatan Arslan, “Türkiye 2007 yılından beri çok şeyleri başardı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ülkedeki vesayet sisteminin ayaklarından biri daha ortadan kaldırıldı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı girdiği tüm seçimleri kazanmasından dolayı tebrik ediyoruz. Finali de yüzde 52 gibi büyük bir oy oranıyla ve ilk turda kazandı. Sayın Erdoğan’ın balkon konuşmasının içeriğini de olumlu ve anlamlı buluyoruz. Özellikle, ‘gözlerimizin içine bakarak gönül diliyle konuşmak’, ‘toplumsal mutabakat’ ve ‘yurttaşlık’kavramları ile 2023 Vizyonunun altını çizmiş olmasını anlamlı ve önemli buluyoruz. Çünkü 2023 Vizyonu ve hedefleri, Türk çalışma hayatı, sendikalar ve emek dünyası için önemlidir.” diye konuştu.

Anayasal yetkilerini kullanan bir cumhurbaşkanı profilini sakıncalı görmediklerini de vurgulayan Arslan, “Yüzde 52 ile seçilen bir Cumhurbaşkanının anayasal yetkilerini kullanmak istemesi doğaldır. Halk, bunu bilerek sandığagitti ve oyunu kullandı. Seçilmiş Cumhurbaşkanının daha yetkili ve etkili olacağı bellidir. Sayın Erdoğan, anayasal yetkilerini kullanacaktır. Buna herkes saygı göstermelidir.” dedi.

TBMM Genel Kurulu gündemindeki torba yasanın taşeron işçilere kadro getirmemesinin bir eksiklik olduğunu hatırlatan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bununla birlikte yasanın bir an önce çıkarılmasını da isteyerek, böylece taşeron işçilere toplu sözleşme yolunun açılacağını ve işkolu yetki barajının yüzde 1’de sabitleneceğini söyledi.

Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, kıdem tazminatı konusunda tüm konfederasyonları sorumlu tutan açıklamalarını da eleştirerek, bunun Hak-İş bakımından doğruyu yansıtmadığını sözlerine ekledi.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni