ANASAYFA / Genel / ASLAN, KANAL 33 CANLI YAYININDA
ASLAN, KANAL 33 CANLI YAYININDA
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 09.01.2015 00:00

ASLAN, KANAL 33 CANLI YAYININDA

09.01.2015 00:00

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Mersin merkezli olarak uydudan yayın yapan Kanal 33 TV'nin 9 Ocak 2015 tarihindeki canlı yayınına katılarak, sunucunun ve yayına mesaj gönderen üyelerimizin sorularını cevaplandırdı.

1 Ocak 2015'ten geçerli yeni asgari ücretin, beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu anlatan Settar Aslan, öncelikle Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısındaki çarpıklığa dikkat çekti. Komisyonda işverenler ve hükümetin toplam 10 üye ile temsil edildiğini, işçilerin ise 5 üye ile ve sadece Türk-İş tarafından temsil edildiğini anımsatan Aslan, bunun adil bir temsil içermediğini ve diğer işçi konfederasyonlarının da komisyonda temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Settar Aslan, brüt 1.201 lira 50 kuruş olarak belirlenen asgari ücretten, 252 lira 43 kuruş vergi, sigorta ve fon kesintisi yapıldığını belirterek, "Bugün 4 kişilik bir aile için Yoksulluk Sınırı 4.014 lira, açlık sınırı ise 1.232 liradır. Açlık sınırı 1.232 lira iken, 1.201 liralık asgari ücretten bir de vergi kesilmesi kabul edilemez. Biz yıllardır asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını ve net olarak tespit edilmesini savunuyoruz." diye konuştu.

Genel Başkan Aslan, Orman Teşkilatında çalışan geçici işçilerin sayısının 9 bini aştığını, yılın yarısında işsiz kalan bu işçilere kadro verilmesi ve tüm yıl boyunca çalıştırılması gerektiğini de anlatarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Orman teşkilatımızdaki işçi kadroları kuruma değil işçiye veriliyor. Emekli olan işçinin kadrosu da emekli oluyor yerine geçici işçi alınıyor. Bu yanlıştır. Böyle giderse, Orman Teşkilatında, 5-10 yıl sonra kadrolu işçi kalmayacak. Oysa Orman Teşkilatındaki işler, yılın 12 ayında devam ediyor. İşçinin iş akdi askıdayken, yapılacak işler taşerona havale ediliyor. İşçilere ödenebilecek ücretten belki daha fazlası, taşerona ödeniyor. Mevcut işçilerin tamamına kadro verilmeli ve kadrolar &lsquonorm kadro&rsquo haline getirilmelidir."

Bir üyemizin gönderdiği, "Orman Teşkilatına kadrolu olarak 500 ağır iş makinası operatörü alınırken, mevcut kadrosuz işçilerimize öncelik verilmeliydi." şeklindeki not üzerine, Aslan, sıkıntının 5620 sayılı yasadaki hükümlerden kaynaklandığını hatırlatarak, bunun değişmesi gerektiğini bildirdi.

,

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni