ANASAYFA / Genel / L20 AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI
L20 AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 04.02.2015 00:00

L20 AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

04.02.2015 00:00

L20 Türkiye Başkanlığı Başlangıç toplantısı, 'İstihdam Yaratan Büyüme, Adil Ücretler ve Kapsayıcı Kalkınma' başlığıyla, 4 Şubat 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı toplantıya Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan ve Hak-İş Yönetim Kurulu üyeleri, bağlı sendikaların Genel Başkanları, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, G20 Türkiye Şerpası Ayşe Sinirlioğlu, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, TUAC Genel Sekreteri John Evans, ILO Cenevre Genel Müdür Yardımcısı Anna Biondi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Batur, TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, G20, B20, T20 ve C20 temsilcileri ile çok sayıda uzman ve basın mensubu katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, L20 toplantısını organize eden TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Genel Başkanlarına teşekkür ederek, L20 toplantısın önemine dikkat çekti. Babacan, G20'nin temel platform olduğunu, G20'de alınan kararların dünyada yakından takip edildiğini ifade ederek, G20'nin tüm paydaşlara açılması gerektiğini belirtti. Babacan, G-20'de başlatmak istedikleri yeni yapının W20 (kadın 20) olduğunu kaydederek, "Özellikle kadınların iş dünyasındaki rolünün ve etkinliğini arttırmaya yönelik yaptığımız bu çalışma, dünyada genel kabul gördü." dedi.

Dünya genelinde işsizlik rakamları umut verici olmadığını ifade eden Babacan, "Özellikle genç işsizlik bazı ülkelerde yüzde 50'i aşmış durumda. Bir de çok uzun süreli işsizler var. Bir yıldan uzun süre işsiz kalanları tekrar işgücü piyasasına geçmek oldukça zor. Her şeyin başında da güven sorunu var. Güven olmayınca yatırım ortamı sağlanamıyor. Bir ülkede öngörülebilir bir ekonomi ortamı yoksa yatırım yapılmıyor, yatırım yapılmayınca istihdam imkânları da doğmuyor. Türkiye, istihdamı yüzde 10'un üzerinde artıran iyi ülkeler arasında. Kadınların işgücüne katılım oranında da iyileşmeler var. Üniversite mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 70'lere ulaştı. Son 3 yıllık performansa bakıldığında kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 48." dedi.

Toplantıda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, L20'nin tüm dünyayı ve G20'yi doğrudan ilgilendiren bir yapı olduğunu belirterek, "Üç konfederasyon birlikte bir irade ortaya koyup, G20 Deklarasyonu'nda ve somut çıktılarında çalışma hayatına ilişkin isteklerimizin yer alması için yoğun bir lobi faaliyeti içerisinde gireceğiz. ITUC ve TUAC'ın destekleri ile Türkiye'nin G20 konusunda büyük bir başarıya imza atmasını sağlayacağız" dedi.

Arslan, konuşmasında taşeronlaşma, istihdam ve işsizlik, mesleki eğitim ve beceriler ile büyüme gelir dağılımı ve kayıtdışı çalışma sorunlarını da dile getirdi.

Toplantı 'L20 Türkiye Bildirisi'nin okunmasıyla sona erdi.

,

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni