ANASAYFA / Genel / COP-12 ZİRVESİNE HAZIRLANIYORUZ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 01.09.2015 00:00

COP-12 ZİRVESİNE HAZIRLANIYORUZ

01.09.2015 00:00

Öz Orman-İş, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP) faaliyetleri için Türkiye'den 'akredite' olan tek sendika. 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da yapılacak COP-12 Taraflar Konferansına Türkiye'den ve diğer ülkelerden katılacak olan işçi sendikalarının akreditasyonunu da Öz Orman-İş yapıyor. Öz Orman-İş, COP-12 kapsamında yapılacak olan ve tüm ülkelerden sendika ve diğer STK'ların da iştirak edeceği 'Yan Oda Toplantıları'nda da aktif şekilde görev alacak. Ayrıca bu Yan Oda Toplantılarından birini de 'ev sahibi' sıfatıyla Öz Orman-İş düzenleyecek.

BM üyesi 187 ülkeden, cumhurbaşkanları, başbakan ve bakanlar da dâhil toplam 7 bin kadar yabancı konuğun katılması beklenen COP-12 Taraflar Konferansı için hazırlıklar devam ederken, konferansın ana gündem maddelerini oluşturan konular üzerinde Türkiye'nin görüşlerinin katılımcı şekilde oluşturulması amacıyla bir çalıştay yapıldı. 26-27 Ağustos 2015 tarihlerinde Bolu'da gerçekleşen Hazırlık Çalıştayına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı birimlerden çok sayıda üst düzey bürokratın yanında, 15 kadar akademisyen ile bazı STK'ların temsilcileri katıldı. Çalıştayda Öz Orman-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar, G.Ü. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin ve Basın Müşaviri Nihat Kaşıkcı tarafından temsil edildi.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin'in açış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl ile bazı akademisyenler konuşma ve sunum yaptı.

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, konuşmasında, COP-12 gibi önemli bir uluslararası toplantının Ankara'da yapılacak olmasının Türkiye için büyük faydalar sağlayacağını söyledi. Avcı, COP-12 Taraflar Konferansında, gelecek 5 yıl boyunca çeşitli etkinlikleri gerçekleştirmek üzere 'Ankara İnisiyatifi' adıyla bir girişim başlatılmasını planladıklarını da anlatarak, "Türkiye'nin ulusal politikaları doğrultusunda, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ankara İnisiyatifi'nin, hem ulusal ölçekte yapılmak istenilen çölleşmeyle/arazi bozulumuyla mücadele projelerin gerçekleştirilmesine, hem de uluslararası alanda gerçekleştirilmek istenilen çalışmalara fırsatlar sunacaktır." dedi.

Açılış konuşma ve sunumlarından sonra, üzerinde çalışılacak ana konulara göre 4 ayrı çalışma grubu oluşturularak, COP-12 toplantılarında ele alınacak sorunlara dair öneri ve görüşler üzerinde ayrıntılı çalışmalar yapıldı. Öz Orman-İş temsilcileri de, 'Toprak Bozulumu ve Mülkiyet' teması üzerine çalışan grupta yer alarak, sendikamızın görüş ve önerilerini dile getirdi. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar, çölleşme ve toprak bozulumunun, 'toplumsal boyutları olan' bir sorun olduğunu belirterek, bu sorunu çözmek için yürütülecek mücadelede, sivil toplum kuruluşlarının çok önemli görevler üstlenebileceğini söyledi.

Daha sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşaviri Dr. Ahmet Şenyaz'ın moderatörlüğünde yapılan genel oturumda, 4 ayrı gruptaki çalışmalar sonunda ortaya çıkan görüş ve öneriler topluca tartışılarak, metinlere son şekli verildi.