ANASAYFA / Genel / ASLAN: “ENGELLİLERİMİZ ADİL HAKLAR İSTİYOR”
ASLAN: “ENGELLİLERİMİZ ADİL HAKLAR İSTİYOR”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 02.12.2016 00:00

ASLAN: “ENGELLİLERİMİZ ADİL HAKLAR İSTİYOR”

02.12.2016 00:00

Ankara Orman Bölge Müdürlüğü, 'Engelliler Günü' kapsamında bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya, Ankara'daki orman işletme müdürleri, Bölge Müdürlüğü birim amirleri ile işçi ve memurları katıldı. Aslan, Kaya ve Özkaya, etkinlikte birer konuşma yaptı.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, konuşmasında, Türkiye'de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulusal Engelliler Veritabanı kayıtlarına girmiş 1 milyon 600 bin dolayında 'raporlu engelli' bulunduğunu, gerçekte ise engelli sayısının 8 milyon dolayında olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu rakamlar, her 10 kişiden en az birinin, şu veya bu oranda engelli olduğu anlamına gelmektedir. Son yıllarda engellilerin 'toplumun bir parçası olduğu' yolunda kayda değer bir bilinç oluşmuştur. Bununla birlikte, engelli yurttaşların yaşadığı önemli sorunların başında, 'istihdamda fırsat eşitliği' gelmektedir. Mevzuatımız, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerine, işçi sayısının en az yüzde 3'ü kadar engelli çalıştırmayı zorunlu kılıyor. Bu zorunluluğa, Orman Genel Müdürlüğümüz ve diğer kamu kuruluşları uymakla birlikte, özel sektörün bu konuda tam duyarlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Birçok işveren, yasanın öngördüğü cezayı ödeme pahasına, engelli çalıştırmaktan kaçınmaktadır. Bazı işverenler ise, engelliyi kâğıt üzerinde istihdam edip ücretini ödemekle birlikte, işyerinden uzak tutmaktadır. Oysa engellilerimiz, toplum içinde 'lütuf' değil 'adil muamele' beklemektedir."

Son yıllarda ciddi iyileştirmeler yapılmış olsa da, kentlerdeki fizikî yaşam koşullarının, engellilerin ihtiyaçlarına yeterince cevap veremediğini kaydeden Settar Aslan, "Şunu unutmamak gerekiyor: Engelli olmak bir 'eksiklik' değil, hayatın bir 'gerçekliği'dir. Ayrıca, engellilerin bir kısmı doğuştan engelli olduğu gibi, önemli bir bölümü de sonradan engelli olmuştur. Yani, bugün engelli olmayan toplum fertlerinin de 'engelli olabileceği' unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.

Etkinlikte daha sonra Settar Aslan, Günay Kaya ve Mustafa Özkaya, Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'nde çalışan engellileri temsilen 3 personele çiçek takdim etti.

,

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni