ANASAYFA / Genel / İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROJEMİZİN AÇILIŞI YAPILDI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 28.06.2018 00:00

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROJEMİZİN AÇILIŞI YAPILDI

28.06.2018 00:00

Sendikamız Öz Orman-İş'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın katkılarıyla yürütmekte olduğu 'Tarım ve Ormancılık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Projesi'nin Açılış Toplantısı ve Sempozyumu, 28 Haziran 2018 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, tarım ve ormancılık sektörünün hem işletmeler hem de çalışanlar bakımından, kayıtdışılığın yoğun olduğu bir sektör olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sektörde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları, büyük can kayıplarına, yaralanmalara, sakatlıklara neden olmaktadır. Tarımda kullanılan zirai ilaçlar da bir diğer büyük tehlike kaynağıdır. Sektörde kadın, çocuk ve yaşlı işçilerin yoğun şekilde çalışması, iş kazası ve meslek hastalıkları riskini daha da artırmaktadır.

Öte yandan, kayıtdışılık oranının yüksek olduğu tarım ve ormancılık alanında, sendikal ve diğer örgütlenmeler de çok zayıftır. Bu durum da sektördeki eğitim çalışmalarını çok daha önemli hale getirmektedir. Başlattığımız bu eğitim projesiyle, binden fazla emekçimizi iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçirmiş olacağız. Ayrıca bu eğitimler sırasında ortaya çıkan görsel malzemelerle eğitim setleri hazırlayacağız. Böylece, eğitimi daha geniş kitlelere yaymış olacağız."

SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Genel Başkan Settar Aslan, 24 Haziran seçimlerinin, ülkedeki tüm siyasî görüşlerin Parlamento'ya yansımasını sağladığını da ifade ettiği konuşmasında, seçimlerin, temsil kabiliyeti en yüksek tabloyu ortaya çıkardığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Böylece ülkedeki tüm siyasî görüşler TBMM'de temsil imkânı bulmuştur. Barış ve huzur içinde bir seçim süreci yaşadık. Bunlar da, demokrasimizin geldiği düzeyi ortaya koymaktadır. Neticede, (Ben Parlamentoya giremedim) diyen bir kitle kalmadı.

Siyasî partiler, sosyal yardım vakfı gibi dayanışma içine girdi. Bir parti, başka bir partinin seçime girebilmesi için milletvekili desteği verdi. Barajı aşabilmesi için diğer bir partiye 'her evden bir oy' desteği bile sağladı."

Seçime katılımın yüzde 90'a yaklaşmasının çok anlamlı olduğunu da vurgulayan Settar Aslan, "Çoğu demokratik ülke, yüzde 50'nin altında katılımla seçim yapıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke, Türkiye'deki seçimlerle çok yakından ilgilendi. Bu da, yaptığımız seçimlerin önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizi temsil edenler, diklenmeden dik durarak, devletimizi ve milletimizi onurla temsil etmektedir. Hepimiz, ülkemizin geldiği bu noktayla övünmeliyiz." dedi.

Aslan, 24 Haziran seçimleriyle geçilen yeni yönetim sisteminin, yasama ve yürütmeyi de birbirinden ayırdığını belirterek, "İddia edilenin aksine, yeni sistemle birlikte, Parlamento ve milletvekilliği büyük bir önem kazanmıştır." şeklinde konuştu.

USLU'NUN KONUŞMASI

Proje açılış toplantısında, Hak-İş Onursal Başkanı, TBMM Eski İdare Amiri ve 24-25-26. Dönem Çorum Milletvekili Salim Uslu da bir konuşma yaptı. Uslu, tarım ve ormancılık sektöründe hem işletmelerin, hem de çalışanların gelirlerinin çok düşük olması, kayıtdışılık oranının yüksekliği, ulaşım imkânlarının yetersizliği, işletmelerin dağınık olması, işçi sayılarının azlığı ve denetimin zorluğu gibi sebeplerin, sektörde sendikal örgütlenmeyi de zorlaştırdığını, o bakımdan sektörün özel olarak ele alınması gerektiğini bildirdi.

İş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirleri bir maliyet unsuru gibi görmemek gerektiğini anlatan Salim Uslu, tarım ve ormancılık işkolundaki iş kazası ve meslek hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yaptı. Uslu, yakın geçmişte alınan tedbirlerle birçok işkolundaki iş kazası ve meslek hastalıklarının düşüş eğilimine girdiğini de hatırlatarak, "Fakat büyük tabloya baktığımızda, başta gemi inşa sanayii olmak üzere, bazı alanlarda pazarın başka ülkelere kaymakta olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, tedbirlerimizi alırken, büyük fotoğrafı da göz önünde bulundurmalıyız." şeklinde konuştu.

Proje Açılış Toplantısında, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç da birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Tarım ve Ormancılık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Projesinin sempozyum bölümüne geçildi. Sempozyumda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Eski Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Çölleşme', Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin 'İş Kazaları ve Güvenlik Kültürü', Öz Orman-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin 'Tarımda ve Ormancılık Sektöründe İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları' ve Öz Orman-İş Avukatı Ömer Bilgi de 'Yasalar Açısından İş Sağlığı ve Güvenliğinde Tarafların Sorumlulukları' konulu birer sunum yaptı.

Çok sayıda bürokratın yanısıra, Ankara çevresindeki işyerlerinde çalışan 500'e yakın tarım ve orman emekçisi üyemizin de katıldığı Tarım ve Ormancılık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Projesi Açılış Toplantısı ve Sempozyumu, Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.