ANASAYFA / Genel / TARIM TEŞKİLATI EMEKÇİLERİMİZİN DİKKATİNE
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 14.07.2018 00:00

TARIM TEŞKİLATI EMEKÇİLERİMİZİN DİKKATİNE

14.07.2018 00:00

Sendika üyeliğinin kazanılması ve dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanmanın hukukî boyutu şöyledir:

Çalışanların yürürlükteki toplu iş sözleşmesinden, sözleşmeyi yapan sendikaya üye olmadan faydalanması,  dayanışma aidatı ödemek yoluyla mümkündür. Toplu iş sözleşmesini yapan sendikadan istifa eden çalışan, farklı bir sendikaya üye olması durumunda, işverene vereceği dayanışma dilekçesiyle toplu iş sözleşmesinden 'üyeymiş gibi' faydalanmaya devam eder, toplu sözleşmenin getirdiği tüm haklardan faydalanır.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 'Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanma' başlıklı 39. Maddesinin 4 fıkrasında dayanışma aidatı vermek suretiyle yürürlükteki toplu sözleşmeden yararlanma durumu düzenlenmiştir.

6356 Sayılı Kanun, M 39/4: "Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur."

Yasa hükmünden de anlaşılacağı üzere, işçinin, Yürürlükteki Toplu Sözleşmeden yetkili sendikaya üye olmaksızın yararlanması dayanışma aidatı vermesine bağlı olup dayanışma aidatı ödenmesinde, yetkili sendikanın herhangi bir onayı aranmaz ve çalışan toplu iş sözleşmesinden faydalanır.

Son dönemde bir takım sosyal medyada dolaşan, 'üyelikten istifa edilirse dayanışma aidatı ödeyerek yürürlükteki toplu iş sözleşmesinden yararlanmanın mümkün olamayacağı' yönünde haberler doğru olmayıp, üyelerin istifasını engellemeye yönelik uydurma bilgilerdir.

Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, 'Toplu İş Sözleşmesi imza tarihinden 1 gün önce üyelik işlemi tamamlanan işçi', imzalanacak Toplu İş Sözleşmesinin bütün hükümlerinden, 'sendikanın muvafakatı aranmaksızın' yararlanır.

Üyelerimize ve Tarım Teşkilatında çalışan tüm emekçilerimize duyurulur.