ANASAYFA / Genel / ASLAN: “AYASOFYA CAMİ KİMLİĞİNE DÖNMELİDİR”
ASLAN: “AYASOFYA CAMİ KİMLİĞİNE DÖNMELİDİR”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 10.06.2020 13:50

ASLAN: “AYASOFYA CAMİ KİMLİĞİNE DÖNMELİDİR”

10.06.2020 13:50

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Ayasofya Camii’nin, yeniden aslî niteliği olan cami kimliğine dönmesi gerektiğini bildirdi.

 

Settar Aslan, yaptığı basın açıklamasında, Ayasofya’nın 1453’te İstanbul’un fethiyle birlikte, fetih geleneğine uygun alarak cami kimliği kazandığını ve yaklaşık 500 yıl bu kimlikle yaşadığını hatırlatarak, şu görüşleri dile getirdi:

 

“Ayasofya Camii, hem İstanbul’un fethinin simgesi, hem de Türk Milleti’nin inançlara ve insan haklarına saygısının sembollerinden birisidir. Fatih Sultan Mehmet Han, fethin simgesi olarak Ayasofya'yı yine bir mabet olarak muhafaza ederken, İstanbul’da yaşayanların inançlarını, canlarını ve namuslarını da teminat altına almıştır. Fatih, şehir mabetlerinden sadece Ayasofya’yı cami kimliğine kavuştururken, diğer mabetleri olduğu gibi muhafaza etmiştir.

 

Bu büyük mabedin 481 yıl sonra müzeye dönüştürülmesi, esasen Ayasofya’nın ‘mülk sahibi’ olan Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesine de aykırı bir tasarruf olmuştur. Kanımca 1934 yılındaki bu hükümet kararı, dönemin siyasî şartları ve uluslararası ilişkiler bağlamında ‘zorunlu’ olarak alınmıştır.

 

86 yıldır mahzun olan Ayasofya’nın çilesi artık son bulmalı; bu büyük mabet, yeniden cami niteliğine dönmelidir.”

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni