Öz Orman-iş, ülkemiz ve dünya’da toplum ve çalışma hayatına ilişkin örnek ve özgün bir sendikal anlayışa sahiptir. Yaklaşık 25.000 tarım ve orman emekçisiyle işkolunun en güçlü sendikası olan Öz Orman-İş, toplumu ve dünyayı etkileyen bir çok konuda Ulusal ve Uluslararası çalışma ve projelere imza atarak, emek hareketine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.
Öz Orman-İş sendikası Uluslararası ilişkilerde istikrarlı bir politika hedeflemekte, sendikal işbirliğine ve ikili ilişkilere önem vermektedir. Avrupa’da yaklaşık 25 milyon üyesi olan Tarım Gıda Turizm ve Buna Bağlı sektörleri temsil eden EFFAT’a üyeliği olmakla beraber; BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ (UNCCD) https://www.unccd.int/ ve BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ’ne (UNFCCC) https://unfccc.int/ Türkiye’den akredite tek sendikadır.
Çeşitli ülkelerin işçi örgütleriyle ikili görüşmeler ve işbirliği anlaşmaları imzalayarak işçi haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine ilişkin deneyim ve tecrüblerini paylaşarak emeğin gücünü küresel boyuta taşımaktadır.
Halihazırda 35'in üzerinde ülke ve bir çok sendika ile yakın ilişkilere sahip olmakla birlikte tarım ve ormancılık sektörlerinden 23 sendika ile işbirliği anlaşmaları imzalamıştır. Öz Orman–İş, deneyimlerini paylaşmanın yanı sıra ülkeler arasında kültürel ve sosyal bağların kurulması ve geliştirilmesinde de köprü vazifesi görmektedir.
İşsizlikle mücadele etmek, istihdam olanaklarını artırmak ve çalışanların standartlarını yükseltmek amacıyla; Öz Orman iş, Avrupa ve Uluslararası standartlar çerçevesinde mesleki eğitimi hayat boyu öğrenmeyi, sosyal sorumluluğu ve yenilikçi yaklaşımları ortaya koymayı görevlerinden biri olarak görmektedir.
Öz Orman-İş Sendikası, toplumsal ve çevresel sorunlarla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının asli rolüne inanmakta ve bu mücadeleyi kazanmanın yolunun eğitimden geçtiğini savunmaktadır. Bu nedenle Öz Orman-İş, son 10 yılda 5 binden fazla üyesine aşağıdaki konularda eğitim vermiştir:
•İş sağlığı ve güvenliği
• Toplu İş Sözleşmeleri
•Sosyal Güvenlik ve İşçi Hakları
• Tarım ve Ormancılık Sektörleri
• Çölleşme ile Mücadele ve Çölleşme ile Mücadelede Sendikaların Rolü (UNCCD Politikalarının Uygulanması)
• İklim Değişikliği ve Olumsuz Etkileri
İKİLİ İŞBİRLİĞİMİZ OLAN ÜLKELER
AZERBAYCAN TARIM VE EKOLOJİ İŞÇİLERİ SENDİKASI
ARNAVUTLUK BAĞIMSIZ GIDA TURİZM VE TARIM İŞÇİLERİ SENDİKASI (SPKUBTTH)
BOSNA HERSEK AĞAÇ ORMAN VE KAĞIT İŞÇİLERİ SENDİKASI
BELARUS ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI
FAS TARIM FEDERASYONU
FİLİSTİN SENDİKALARI BİRLİĞİ
İSPANYA TARIM ve ENDÜSTRİ İŞÇİLERİ SENDİKASI
KAZAKİSTAN ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI
KIRGİZİSTAN ORMAN İŞÇİLERİ BİRLİĞİ
KAMERUN İŞÇİ SENDİKALARI FEDERASYONU
KONGO TARIM ORMAN İŞÇİLERİ FEDERASYONU
KOLOMBİYA SINTRAINTABACO TUTUN VE TARIM BİRLİĞİ
MACARİSTAN ORMANCILIK VE AĞAÇ ENDÜSTRİ ÇALIŞANLARI SENDİKASI
MOLDOVA ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKALAR FEDERASYONU
MISIR TARIM İŞÇİLERİ SENDİKASI
ROMANYA ORMAN İŞÇİLERİ FEDERASYONU
RUSYA MOSKOVA BAĞIMSIZ DEVLETLER TOPLULUĞU ORMANCILIK İŞÇİLERİ SENDİKALAR
RUANDA TARIM BALIKÇILIK VE ÇEVRE İŞÇİLERİ SENDİKASI
SUDAN TARIM VE HAYVANCILIK İŞÇİLERİ SENDİKASI
ŞİLİ NESTLE ve TARIM İŞÇİLERİ SENDİKASI
UKRAYNA ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI
TATARİSTAN ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI