ANASAYFA / Genel / TİS İÇİN MASAYA OTURUYORUZ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 24.01.2014 00:00

TİS İÇİN MASAYA OTURUYORUZ

24.01.2014 00:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan 25 bin dolayındaki üyemiz ile TİGEM’lerdeki 2500 emekçimizin toplu iş sözleşmesi için süreç işliyor.

Orman Teşkilatı toplu iş sözleşmesi yetkimize karşı açılan davanın lehimize sonuçlanması ve kararın kesinleşmesinin ardından, sendikamız, ‘toplu iş sözleşmesi oturum yetkisi’ almak üzere 3 Ocak 2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, sözkonusu belgeyi, sendikamıza ulaştırılmak üzere postaya verdi. Belgenin ulaşmasıyla, sendikamız, Kamu İşveren Sendikası TÜHİS’e çağrı yaparak, toplu sözleşme müzakerelerini fiilen başlatacak. Yasa gereği, işçi sendikasının, yetki belgesini aldıktan sonra en geç 15 gün içinde işveren sendikasına müzakere çağrısı yapması ve aynı zamanda sözleşme teklifini sunması gerekiyor.

TİS TASLAĞIMIZ HAZIR

Yasal süreç devam ederken, sendikamız Öz Orman-İş, üyelerimizin yeni dönem toplu iş sözleşmesinden beklentilerini karşılamak ve bu doğrultudaki taslak tekliflerini hazırlamak üzere, 19-22 Ocak 2014 tarihlerinde Kırşehir’de Başkanlar Kurulu toplantısı düzenledi.

Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, şube ve bölge başkanlarımız ve sendikamız uzmanlarının katıldığı Başkanlar Kurulu toplantısında, işveren sendikası TÜHİS’e sunulacak toplu iş sözleşmesi teklif taslağımızın tüm maddeleri ayrı ayrı tartışılarak şekillendirildi. Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde tüm bölgelerdeki işyeri temsilcilerimizle görüşerek, üyelerimizin talep ve beklentilerini tespit eden şube ve bölge başkanlarımız, bunları Genel Merkez yöneticilerimiz ve uzmanlarımızla birlikte müzakere ederek, işverene iletilecek taslak teklifimize son şeklini verdi.

TİGEM SÖZLEŞMESİ

Öte yandan, TİGEM işletmelerinde çalışan üyelerimizin toplu iş sözleşmesi müzakerelerine de önümüzdeki haftalarda başlıyoruz.

TİGEM sözleşmesinde sendikamızın yetkisine karşı Tarım-İş Sendikası tarafından açılan dava da, 23 Aralık 2013 tarihinde sendikamız lehine sonuçlandı. Tarım-İş, mahkeme kararını, 30 Aralık 2013 tarihinde temyize götürdü. Ancak Yargıtay sürecinin de aleyhine sonuçlanacağını anlayan Tarım-İş, 20 Ocak 2014 tarihinde resmi internet sitesine koyduğu bir yazıyla, ‘temyiz talebini geri çektiğini’ duyurdu. Tarım-İş, temyiz başvurusunu geri çekmesine gerekçe olarak, ‘toplu sözleşme yetki sürecinin uzamasından TİGEM çalışanlarının zarar görecek olmasını’ gösterdi. Oysa aynı sendika, davayı uzatmak amacıyla mahkemeye verdiği dilekçede, ‘davanın uzamasından dolayı işçilerin hiçbir mağduriyeti olmadığını’ öne sürmüştü.

TİGEM yetki davasının önümüzdeki haftalarda kesinleşerek taraflara tebliğ edilmesinin ardından, Öz Orman-İş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak, TİS müzakeresi için oturum yetkisi alacak ve ardından TÜHİS’le masaya oturacak.