ANASAYFA / Genel / ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE ÖN SAFTAYIZ
ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE ÖN SAFTAYIZ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 07.10.2015 00:00

ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE ÖN SAFTAYIZ

07.10.2015 00:00

Erozyon ve çölleşme başta olmak üzere, yerküredeki arazi bozulumuna karşı küresel ölçekte mücadele amacıyla imzalanan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) kapsamında her iki yılda bir yapılan Taraflar Konferansı, bu yıl 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşiyor. Çok sayıda ana ve yan toplantılardan oluşacak 12 günlük konferansa, sözleşmeye taraf olan 187 ülkeden 10 bine yakın delegenin katılması bekleniyor. Toplantının hükümetler düzeyindeki oturumlarına, birçok ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakan düzeyinde iştirak edeceği belirtiliyor.

Öz Orman-İş, Çölleşmeyle Mücadele konulu toplantılara 2010 yılından beri aktif katılım gösteriyor. Son 3 yıldır, UNCCD'nin uluslararası toplantılarına iştirak eden Öz Orman-İş, 2013'te Namibya'da yapılan COP-11 toplantısına ve geçtiğimiz aylarda Meksika ve Fransa'da yapılan hazırlık toplantılarına da katıldı. Öz Orman-İş ayrıca, UNCCD toplantılarında 'akredite sendika' olmak üzere başvurmuştu. Bu başvuru kabul edildi ve Öz Orman-İş, UNCCD nezdinde akredite dünyadaki tek sendika oldu.

Namibya toplantısında, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun girişimleri sonucunda, COP-12'nin 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da yapılması kararlaştırılmıştı. Konferansın hazırlık çalışmalarını, Türk Hükümeti adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yürüttü.

Öz Orman-İş Yan Oda Toplantısı

COP-12 Taraflar Konferansı boyunca, dünya ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla çok sayıda toplantı oturumu gerçekleştirilecek. Bu toplantıların 'Yan Oda Toplantısı' diye adlandırılan bir bölümünü, Türkiye'den ve diğer ülkelerden katılan sivil toplum örgütleri düzenleyecek. Öz Orman-İş de, 13 Ekim Salı günü saat 10:00-13:00 arasında, 'Çölleşmeyle Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü' konulu Yan Oda Toplantısını icra edecek. Öz Orman-İş'in toplantısına, 30 kadar ülkeden tarım-orman işkolunda faaliyet gösteren sendikaların yöneticileri ile Türkiye'den çok sayıda sendika temsilcisi katılacak.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın da bir selamlama konuşması yapacağı toplantıda, Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, 'Bir Sivil Toplum Kuruluşu Olarak Sendikaların Çölleşmeyle Mücadelede Üstlenebileceği Rol' konulu bir sunum yapacak. Aslan, sunumunda, çölleşme ve arazi bozulumunu önlemek amacıyla kırsal kalkınmanın hızlandırılması, tarım-orman sektöründe istihdam edilenlerin ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi, orman köylerindeki işsizliğin azaltılması, bunun için istihdam yoğunluklu politikalar geliştirilmesi ve ormanlara hizmet veren işçilerin tüm yıl boyunca istihdam edilerek, ormanların daha bakımlı hale getirilmesinin önemi ve gereği üzerinde duracak. Ayrıca Öz Orman-İş adına, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı da 'Sivil Toplum Perspektifinden, Arazi Hakları, Arazi Bozulumu ve Çölleşme' konulu bir tebliğ sunacak. Bu sunumlarla ortaya konulacak fikir ve öneriler, Türkiye'den ve diğer ülkelerden katılımcılarla tartışıldıktan sonra bir Sonuç Bildirgesi hazırlanacak. UNCCD Sekreteryası tarafından da kayıt altına alınacak görüş ve öneriler, daha sonra COP-12 Genel Kurulunda müzakere edilerek, UNCCD'nin temel belgeleri arasına girecek.

Öz Orman-İş, kendi Yan Oda Toplantısının yanısıra, aynı gün öğleden sonra Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, TEMA Vakfı, Ege Orman Vakfı ve İŞKUR ile birlikte, 'Çölleşmeyle Mücadele ve İstihdam' konulu Yan Oda Toplantısını düzenleyecek. Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, bu toplantıda da, 'Çölleşmeyle Mücadele-İstihdam İlişkisi' konulu bir konuşma yapacak.

Tehlike Çanları Çalıyor

Dünyada her yıl 10 milyon hektardan fazla arazi, insan eliyle ve yanlış kullanımlar sebebiyle bozuluyor. Toprağın verimliliğini kaybetmesi yüzünden, yeryüzünde yaklaşık 1 milyar insan yeterli beslenemiyor. Çölleşme ve arazi bozulumuna karşı gerekli önlem ve uygulamalar hayata geçirilmez ise, çok uzak olmayan bir gelecekte, yeryüzü, üzerinde yaşayan insanları doyuramayacak hale gelecek.

Bu yüzden dünya ülkeleri, 1994 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) kapsamında çözüm arayışlarını sürdürüyor. Sözleşme kapsamında, her 2 yılda bir farklı bir ülkede Taraflar Konferansı (COP) adı altında kapsamlı toplantılar düzenleniyor. Geride kalan 21 yılda 11 kez Taraflar Konferansı yapıldı. Bu sene Türkiye'de yapılacak olan COP-12 Taraflar Konferansı, ülkemizin uluslararası tanıtımı bakımından da büyük önem taşıyor.

,

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni