ANASAYFA / Genel / "12 AY İŞ VAR 12 AY YANGIN ÇIKABİLİR"
"12 AY İŞ VAR 12 AY YANGIN ÇIKABİLİR"
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 08.12.2020 10:09

"12 AY İŞ VAR 12 AY YANGIN ÇIKABİLİR"

08.12.2020 10:09

Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan şu açıklamalarda bulundu: "12 ay boyunca işin olduğunu hatırlattığımız gibi 12 ay yangınlarda çıkabilir geçmişte acı tecrübelerini yaşadığımız bu durum ciddi önlemlerin alınması için bizi uyarıyor. 

Havaların soğumasıyla birlikte artık ormanlarımız yanmaz mantığında olanları yanıltan haberler gelmeye devam ediyor.  Sadece bir gün içerisinde orman yangınlarında müdahalenin olduğu Giresun Bulancak- Mersin Gülnar- Bursa Mustafa Kemalpaşa- İzmir Kemalpaşa- Çanakkale Bayramiç- Balıkesir Alaçam-Trabzon Sürmene- Zonguldak Safranbolu Muğla Yılanlı bölgelerinde söndürme soğutma çalışmaları sürüyor. Havaların soguması ile birlikte orman yangınlarının bittiğini düşünerek hareket etmenin ne kadar yanlış bir durum olduğu tekrar kanıtlanmış oldu. 
 Orman yangınları ile ilgili açıklamalarda bulunan Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Aslan; Orman yangınları sadece belli aylarda mücadele gerektiren bir durum değildir. Aksine yılın her bir ayında yangınlar çıkabilir. Kurumuş alanların tutuşması önü alınamaz sonuçlar doğurabilir. 
Beklenen yağışların bir türlü gelmediği Doğu Karadeniz, yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli lodosun etkisiyle her an orman yangınları ile karşı karşıya kalabilir. 
İklim değişikliği ile birlikte yangın sezonunun 12 ay olduğu malumdur. Kış ayları Karadeniz için aynı zamanda yangın sezonu demektir. 
Hava sıcaklığının 15 derecenin üstüne çıktığı bölgelerde, nemde 20 derecelerin altına düşüyor. Orman tabanlarındaki ölü örtü ve üst katmandaki kısımlar lodosun etkisiyle iyice kuruyor ve bir ateşle birlikte önü alınamaz büyük yangınlar çıkabiliyor. 
1 Mayıs ve 1 Kasım tarihlerinin yangın sezonu olarak görülmesi ciddi bir teknik zafiyeti ortaya çıkarabilir. Yangın sezonunu 12 ay olarak düzenlemek ve 9 ay 29 gün görev yapan işçilerimizin 12 ay boyunca görev yapmasını sağlamak gerekmektedir.
 9 ay 29 gün, gece gündüz demeden emek veren işçilerimizin kış mevsiminde yaşamış olduğu mağduriyet de giderilmiş olur. Ormancılık alanında 12 ay işin olduğu gerçeğinin yanında, 12 ay içerisinde her an yangın çıkabilir gerçeğini tecrübelerimiz bize kanıtlamıştır."

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni