ANASAYFA / Genel / “8 BİN 600 ARKADIŞIMIZ KADRO ALANA KADAR BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
“8 BİN 600 ARKADIŞIMIZ KADRO ALANA KADAR BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 08.01.2021 08:45

“8 BİN 600 ARKADIŞIMIZ KADRO ALANA KADAR BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

08.01.2021 08:45

Ülke Tv’de Mustafa Yıldız ‘ın sunduğu Ülke’de Bugün programına skype bağlantısı ile konuk olan Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Aslan, 8 bin 600 geçici işçiyi yakından ilgilendiren konuları gündeme getirdi. Ormanlarda 12 ay iş olduğunu ancak geçici işçilerin 10 ay çalıştırıldıklarını vurgulayan Aslan, “8 bin 600 arkadaşımız kadro alana kadar bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.  Türkiye’de bu konu üzerinde en fazla mücadele eden Öz Orman İş Sendikası’nın Genel Başkanı Settar Aslan, programda şu ifadeleri kullandı:

“ÜLKENİN AKCİĞERLERİ OLAN ORMANLARI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

“Küresel ısınma malum hayatın gerçeği. Bu gerçeğe baktığımız zaman son zamanlarda yangınlar ister istemez artmaktadır, daha görünür hale gelmektedir. Bunun için küresel ısınmayı engelleme şansımız çok zor. Ama ormanlarımızı koruyan yani yağmuru çeken, tozu tutan,ekolojik dengeyi koruyan, erozyonu engelleyen, barajların toprakla dolmasını engelleyen, su kaynaklarını temizleyen ve ülkelerin akciğerleri olan ormanları korumak zorundayız. Dolayısıyla bu konuda üzerimize düşeni yapmakla mükellefiz. Çünkü küresel ısınmayı engelleme şansımız yok, yangınları engelleme ortadan kaldırma şansımız yok. Bu anlamda biz bize düşeni yapmak zorundayız. Onun için de önlemleri almalıyız önlemleri arttırmalıyız.”

“BUGÜN BİR ARAZÖZDE BİR ŞOFÖR İKİ İŞÇİYİ BULAN ÖPÜP BAŞINA KOYUYOR”

“Önlem dediğiniz zaman burada ekipman sayısı yer ekibi hava unsurları suyun gelmesi gibi birçok şey etkiliyor. Çünkü teknolojik olarak 12 dakikada yangın yerine ulaşıyoruz. 12 dakikada ulaşıyoruz ama ulaşmak çok fazla bir şey ifade etmiyor. Niye derseniz? Çünkü yangın yerine giden bizim arazöz olarak tabir ettiğimiz araçlar 10-12 dakikada yangın yerine ulaşıyor. Ancak o araçlar 5+1 ekiple gitmesi lazım. Yani bir şoför 5 tane işçi ile gitmesi lazım. Bugün bir şoför iki işçiyi bulan öpüp başına koyuyor. İşçi yok. Şimdi siz teknolojik olarak oraya ulaştınız da o yangını söndürecek müdahale edecek işçidir. İşçi sayınız yoksa oraya çabuk ulaşmanız bir şey ifade etmiyor.”

“İŞÇİLERİMİZ MART’A KADAR DIŞARIDA BU YANGINLARI KİM SÖNDÜRECEK?”

“Daha önce 2007’de 5620 kanun gereğince 13 bin kişi kadroya alınmıştı. O gün kadroya alınamayan işçi sayısı sadece 1 400 kalmıştı Orman Genel Müdürlüğü’nde. Ama bugün bu işçi 8 bin 600’e dayandı. Çünkü işçi emekli olduğu zaman kadrosu da emekli oluyor. İşçi işten ayrıldığı zaman kadroda gidiyor. İptal oluyor. Bunun yerine geçici işçi alıyorsunuz. Bir garip tarafı da orman teşkilatında iş 12 var işçi geçici. Bugün ne hazindir ki şu anda o 8 bin 600 işçi çıkışta. Hizmet hakları askıda Mart’a kadar dışarıdalar. Bu arada çıkan yangınlar ne olacak bu yangınları kim söndürecek? Dolayısıyla yetmez. Hava unsurları var. Hava unsurları yangını söndürmez . Suyu helikopterle attığınız zaman su aşağıya inine kadar yarısı buharlaşıyor. Dolayısıyla onun için yer ekipleri dediğimiz karacıların yangına girmesi lazım karacı dediğiniz anda insan unsuru.”

“DAĞLARIN ARKASINDA VEFAKARCA ÇALIŞIYORLAR”

“Ormanları aslında üçe bölmek lazım. Bir önleyici hizmetler. İki yangın söndürme hizmetleri. Üç yanan yerleri rehabilitasyon hizmetleri. Siz yangını engelleyici tedbirleri almazsanız engelleyici tedbirler dediğiniz zaman insan unsuru devreye giriyor. Siz şimdi burada bir maliyet var derseniz bu maliyetin daha ağırını yangın söndürme hizmetlerinde yangında yanan ağaçların rehabilite edilmesinde daha fazlasını kullanmak zorunda kalırsınız. Çünkü ormanların ayrıca bir ekonomik değeri var. Bugün diktiğiniz bir fidan ancak 60-70 senede ekonomiye katkı sağlıyor.  Orman varlığı konusunda 47’den 26’ya yükseldik bu doğrudur. Bu güzel bir iştir. Ülkemizde hakikaten ormancılar dağların arkasında çok vefakarca çalışıyorlar. Türkiye’de ismi ile anılan iki meslek var. Biri askerler diğeri ormancılar. Erinden Genelkurmay başkanına kadar sorarsanız hepsi askeriz der. Ormancılarda da işçisinden Orman Genel Müdürüne kadar sorarsanız hepsi ormancıyız der. Ormanların askerleri.”

“MÜJDELİ BİR HABER BEKLİYORUZ”

“Bugün televizyonların başında bizleri izleyen 8 bin 600 civarında arkadaşımız Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetten müjdeli bir haber bekliyor. Dolayısıyla iş var aş var helvayı yapacak işçinin de 12 ay çalışmasını bekliyor. Şuan arkadaşlara, ’10 ayı doldurdunuz size çıkış veriyoruz 2 ay sonra görüşürüz” dendi. Biz de diyoruz ki bu iki ay sonra görüşmeme mücadelesi devam edinceye kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Biz evimizde yatalım iş yok devlet bize para versin demiyoruz. Orman teşkilatında böyle bir kültür yok. İş var. İşin garibi iş devamlı işçi geçici. Onun için istiyoruz ki iş devamlıysa işçide de devamlılık olsun. 12 ay insanlar evine ekmek götürmeye devam etsinler diyoruz. Müjdeli bir haber bekliyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağımızı ifade etmek istiyoruz. “

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni