ANASAYFA / Genel / ORMANLAR KARA KIŞTA YANGIN ALARMI VERİYOR
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 27.01.2021 16:17

ORMANLAR KARA KIŞTA YANGIN ALARMI VERİYOR

27.01.2021 16:17

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarıyla ilgili tehdit ve tehlikelere dikkat çekerken, yağışların azlığını hatırlattı ve yangın riskinin arttığını belirtti.

Settar Aslan özellikle kış aylarındaki olası bir yangında en etkili mücadele yolunu da gösterdi: 8 bin 600 civarındaki mevsimlik orman işçisinin kadroya alınarak 12 ay istihdamı sağlanmalı. Kış mevsiminde orman yangını olmaz deniliyor öyle mi? Diyen Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Aslan sadece bir ay içerisinde yağmura, kara rağmen oluşan yangınları sıraladı;

Aslan; Bugün tarih 27 ocak, 19 saat önce Adana'da orman yangınımız var, Kocaeli'de yangın vardı, Ordu'da yangın vardı, 1 Kasım 2020-14 ocak 2021 tarihleri arasında 2,5 aylık süre'de 668 açık alan ve orman yangını çıktı.  Giresun Espiye başta olmak üzere 5 ilçe ve 8 noktada yine yangın çıktı. Trabzon Of ve Sürmene'de orman yangınları çıktı, Ordu Karadüz'de, Manavgat'da, yangınlar çıktı. Yine kış mevsimi ama Trabzonda 6 ev orman yangınından dolayı kül oldu. Yine kış möevsimi Antalya'da 25 dönümlük alan kül oldu. Bursa'da 10 dönümlük alan kül oldu. Tokat Niksar'da orman yangını oldu. Doğu Karadeniz'de 4 ilde 23 farklı noktada orman yangınları çıktı. Kastamonu'da Artvin Köprüce'de Rize'de orman yangınları çıktı.

Şimdi büyük harflerle soruyorum; HANİ KIŞ MEVSİMİNDE ORMAN YANGINI OLMAZ DI, ORMANLAR ALARM VERİYOR ALARM' dedi.

Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Aslan Ormanlarımız için olmazsa olmaz olan ana kural 12 ay iş 12 ay aş olmalıdır.

“Çünkü 12 ay iş var. 12 ay yangın çıkabilir…”

Hiç olmadığı kadar büyük bir yağışsızlık, kuraklık hatta kıtlık tehlikesi ile karşı karşı olan Türkiye, susuzluk ve açlık tehlikesinin yanı sıra bir de ormanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yağışlar ormanların gelişip büyümesini sağladığı gibi yangın riskini de azaltan bir etken olmasına rağmen ülkemizin çok büyük bir bölümü yağmura, kara hasret kaldı.

Orman yangınları

Uzmanlar sürekli suyu tasarruflu kullanmaktan ve kuraklık tehlikesinden söz ederken, Hak-İş’e bağlı Öz Orman-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarıyla ilgili tehdit ve tehlikelere dikkat çekti. Genel Başkanının tespiti net: Yangınlar ya cehaletten ya da cinayetten…

Bu cehalet ve cinayetin sonundaki kayıpları en aza indirmenin en etkili yollarından biri de kadro bekleyen 8 bin 600 civarındaki mevsimlik orman işçisinin kadroya alınarak 12 ay istihdamını sağlamak. Yani: Mevsimlik işçi uygulamasına son vermek…

Orman Genel Müdürlüğünde 5 ay 29 gün süreyle geçici işçi pozisyonunda çalışan yangın söndürme işçileri süre uzatımı beklerken ve Settar Aslan bu konuyu hep gündemde tutarken, sorun Meclis gündemine de getirildi ama bir sonuç alınamadı.

12 ay yangın riski

Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Aslan, “12 ay boyunca işin olduğunu hatırlattığımız gibi 12 ay yangın da çıkabilir” diyerek şunları söyledi:

“Geçmişte acı tecrübelerini yaşadığımız bu durumla ilgili olarak ciddi önlemlerin alınması istiyor ve tüm paydaşları uyarıyorum. Havaların soğumasıyla birlikte artık ormanlarımız yanmaz mantığında olanları yanıltan yangınları gördük. Geçmişte, bir gün içinde Giresun Bulancak- Mersin Gülnar- Bursa Mustafa Kemalpaşa- İzmir Kemalpaşa- Çanakkale Bayramiç- Balıkesir Alaçam-Trabzon Sürmene- Zonguldak Safranbolu Muğla Yılanlı bölgelerinde yangınlar çıkmıştı. Bu üzücü olaylar havaların soğuması ile birlikte orman yangınlarının bittiğini düşünerek hareket etmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermişti.”

Orman yangınlarının sadece belli aylarda mücadele gerektiren bir durum olmadığını, aksine, yılın her bir ayında yangın çıkabileceğini hatırlatan Settar Aslan, “Kurumuş alanların tutuşması önü alınamaz sonuçlar doğurabilir.” diye de uyardı.

İstenen oranda bir yağış olmadığını vurgulayan Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı şu hususlara dikkat çekti:

“İklim değişikliği ile birlikte yangın sezonu 12 aya çıkmıştır. Özellikle Karadeniz Bölgesi için yangın riski artmaktadır. Hava sıcaklığının 15 derecenin üstüne çıktığı bölgelerde, nemde 20 derecelerin altına düşüyor. Orman tabanlarındaki ölü örtü ve üst katmandaki kısımlar lodosun etkisiyle iyice kuruyor ve bir ateşle birlikte önü alınamaz büyük yangınlar çıkabiliyor.”

Mücadele yolu

Bu tehlikenin önüne geçmek ya da Allah korusun bu tür yangınlarla etkili mücadele için ne yapmak gerekir. Settar Aslan bunun yolunu biliyor ve yıllardır söylüyor:

“Yangın sezonunu 12 ay olarak düzenlemek ve 9 ay 29 gün görev yapan işçilerimizin 12 ay boyunca görev yapmasını sağlamak gerekmektedir.

9 ay 29 gün, gece gündüz demeden emek veren işçilerimizin kış mevsiminde yaşamış olduğu mağduriyet de giderilmiş olur. Ormancılık alanında 12 ay işin olduğu gerçeğinin yanında, 12 ay içerisinde her an yangın çıkabilir gerçeğini tecrübelerimiz bize kanıtlamıştır.”

2020’nin Ocak ayı

Dünyada konuşulan ancak henüz Türkiye’ye giriş yapmadığı için sadece haberlerden takip ettiğimiz koronavirüs belasından uzakken, 2020 yılının Ocak ayında yüreğimizi orman yangınları yakıyordu. Öz Orman-İş’in Genel Başkanı Settar Aslan, kar / boran görülmesi gereken zemheri ortasında yaşanan orman yangınlarıyla ilgili açıklamasında da bu durumun tedbir almak için uyarıcı olmasını istemişti. 2019 yılının son ayında Doğu Karadeniz Bölgesinde birkaç gün içinde 150’den fazla orman yangını çıkmış, 2020’nin 23 Ocak günü de Adana’da birden fazla orman yangını meydana gelmişti.

Bunları hatırlatan Settar Aslan’a göre, “Bu yangınlar herkesi düşündürmelidir…”

Maliyeti en düşük mücadele yolu: İşçi

Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, orman yangınlarıyla ilgili mücadelede mevsimlik işçilerin kadroya alınmasına ve eğitime dikkat çekerken hesabını yapıyor ve söylüyor: Yangın önlemeye harcanan işçi giderleri ile yangın söndürmede yanan yerlerin rehabilitasyonu, ağaçlandırılmasının maliyeti karşılaştırıldığında, yangınları önlemeye yönelik alınan işçi maliyeti çok düşük kalacaktır.

Orman yangınlarıyla yılın 12 ayında mücadele etmek gerektiğini anlatan Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, bunun içinde eğitimli ve uzman ateş savaşçılarına ihtiyaç olduğunu belirterek çok net mesajlar verdi:

“Zemheri ortasında yaşanan orman yangınları, küresel iklim değişikliğinin getirdiği büyük tehlikeye işaret etmektedir. Yangınlar, ormanlarımızla birlikte tarım arazilerimizi ve köylerimizi de tehdit etmektedir. Bu yangınlar, doğayı korumada yeni ve daha etkin tedbirlere ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.

Orman yangınlarıyla mücadele, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir savaştır. Bu savaşı yürüten işçilerimizin sayısı yetersiz olduğu gibi, geçici statüdeki işçilerimizin iş akitlerinin askıda olması, yangınlarla mücadelede zaaf doğurmaktadır. Geçici işçilerimiz şu anda çalıştırılmadığı için, yangınlara müdahale için yeterli sayıda ekip kurulamıyor; kurulan ekiplerde de yeterli sayıda yangın işçisi bulunmuyor. Hal böyle olunca yangına müdahalede etkinlik azaltıyor, hasar büyüyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele eden işçi sayısı sürekli azalıyor. Norm kadro olmadığı için personel takviye edilemiyor. Şu anda Orman Teşkilatımızın en az 15 bin yeni işçiye ihtiyacı var. Bütün işçilerimizin, ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için, yılın 12 ayında çalıştırılması acil ve ertelenemez bir gerekliliktir.”

Yapılacak şey basit

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, problemleri ortaya koyduktan sonra çözümü de gösteriyor:

“Ormanlarımız milli sermayemizdir, gözlerimizin önünde yok olmalarına izin vermemeliyiz. Acil bir şekilde 8 bin 600 kişi kadroya geçirilmeli ve ihtiyaç duyulan sayıda işçinin de alımı yapılmalıdır. En iyi teknolojiyi kullanabiliriz ama işçi yetersiz olursa bir adım yol alamayız. Yangın yerine 12 dakikada müdahale ediyoruz. Peki nasıl? Bir yangın aracında şoför ve 2 işçi müdahaleye gidiyor. 6 kişi olması gereken işçi, yarı yarıya eksik müdahale yapıyor. Yer kuvvetlerinin eksik olduğu orman yangını müdahalesinde saati 50 bin liradan başlayıp 150 bin liraya kadar yükselen helikopterler çaresiz kalıyor. Yer unsuru eksikse helikopterin yağdıracağı su yeterince etki edemiyor. Acil bir şekilde 8.600 işçi kadroya geçirilmeli ve 5.000 işçinin de alımı yapılmalıdır.”

İşçi maliyeti düşük

Settar Aslan, söylediklerinin maliyetini de kaba hesaplıyor ve diyor ki:

“Orman Genel Müdürlüğü, döner sermayeli bir kuruluştur. İşçilerin masraflarını karşılayabilecek güçtedir. Hazine ve Maliye’ye yük olmayacak bir yapısı vardır. Yangın önlemeye harcanan işçi giderleri ile yangın söndürmede yanan yerlerin rehabilitasyonu, ağaçlandırılmasının maliyeti karşılaştırıldığında, yangınları önlemeye yönelik alınan işçi maliyeti çok düşük kalacaktır.”