ANASAYFA / Genel / Orman Çalışanları “şehitlik” haklarından yararlanmak istiyor
Orman Çalışanları “şehitlik” haklarından yararlanmak istiyor
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 30.06.2021 09:43

Orman Çalışanları “şehitlik” haklarından yararlanmak istiyor

30.06.2021 09:43

Muğla’da yaşanan orman yangınına müdahalede hayatını kaybeden 1 orman işçisine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “şehit” demesi orman işçilerinin hak sorunlarını tekrar gündeme getirdi. Öz Orman-İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, “Görevi başında vefat eden kardeşlerimizin şehitlik haklarından yararlanması en öncelikli isteklerimizdendir. Umarım vatan savunması uğruna canını veren bu kardeşlerimizin emanet olan eşleri ve evlatlarına en iyi düzeyde bir çalışma yapılır” dedi.

Ülkemizde son dönemde orman yangınları artarken, orman yangınlarına müdahalede görevli birçok işçi de hayatını kaybetti. Son süreçte 119 çalışan orman yangınlarında hayatını kaybederken, söz konusu hayatını kaybeden işçilerin statü hak problemi sürüyor. Son olarak Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşanan orman yangınında 1 işçi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “1 şehitlerinin” olduğunu söylemesi orman işçilerinin “statü ve hak” problemini tekrar gündeme getirdi.

 

DİĞER AYLARI İŞSİZ GEÇİRİYORLAR

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 10 bin geçici mevsimlik işçi çalışırken, söz konusu işçilerin 5 ay 29 gün çalıştırıldıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın oluruyla 9 ay 29 gün çalıştırılmalarına imkan tanınıyor. 9 ay 29 gün çalıştırılan işçiler yılın geriye kalan diğer aylarını işsiz olarak geçiriyor. Sendikalı olan işçiler görev esnasında hayatlarını kaybetmeleri durumunda ferdi kaza sigortası kapsamına alınırken, kurum tarafından iş kazası tazminatını ve kıdem tazminatı alma hakkına sahipler. Bu durumun haricinde herhangi bir güvence söz konusu değil.

“ŞEHİTLİK HAKKI VERİLSİN”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan; “Yeşil vatanın koruyucuları, kahramanları olan ateş savaşçılarımızın büyük kısmı ne yazık ki geçici mevsimlik işçi olarak görev yapmaktalar. İşin 12 ay olduğu ormancılık alanında işçi kardeşlerimiz sadece 9 ay 29 gün çalıştırılıyorlar. Bu hususla ilgili birçok çalışma yaptık. 9 ay 29 gün çalıştırılan bu kardeşlerimize 2 ay daha çalıştırılma hakkının verilmesi; 12 ay iş 12 ay aş durumunun sağlanmalıdır.  Bunun yanında görevi başında vefat eden kardeşlerimizin şehitlik haklarından yararlanması en öncelikli isteklerimizdendir. Umarım yeşil vatan savunması uğruna canını veren ateş savaşçılarının emanet olan eşleri ve evlatlarına en iyi düzeyde bir çalışma yapılır. Bir can daha ölmesin diye ailelerinden kopan bu kardeşlerimizin aileleri artık devletimize emanettir. Şehitlik hakkının verilmesi ile bu emanete sahip çıktığımızı göstermiş oluruz” ifadelerini kullandı.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni