ANASAYFA / Genel / ASLAN; 'Gökyüzünde iklimin sınırları yoktur, yangınlar dünyanın ortak sorunudur'
ASLAN; 'Gökyüzünde iklimin sınırları yoktur, yangınlar  dünyanın ortak sorunudur'
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 25.03.2022 14:59

25.03.2022 14:59

Toplantıya İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas, Cezayir ve İsrail’den katılan akademisyenlerin yanı sıra Türkiye’yi temsilen Öz Orman İş sendikası Genel Başkanı Settar Aslan katıldı.

Toplantıda konuşan Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Aslan; Türkiye’nin en büyük orman işçileri sendikası olarak bu toplantıya katıldıklarını dile getirdi.

Yaptığı konuşmada

Dünya  her boyutta değişimler yaşıyor diyen Aslan;  Fiziki, kimyasal ve biyolojik alanlarda yaşanan bu değişimler, bu yerkürenin sakinleri olan biz insanları da etkiliyor. Hatta biz insanların bu değişimi tetiklediğini, yönlendirdiğini söylemek de mümkün dedi.

Emektar dünyamızın, kuruluşundan bugüne çok büyük felaketler yaşadığını dile getiren Aslan;  Her büyük değişim, yeni sonuçları ortaya çıkardı. Dünya tarihinde bildiğimiz her büyük olay, yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Her çağın insanı, değişik bir imtihanla sınandı.

Bizim imtihanımız ise; hepimizin tehlike çanlarını uzun zamandır kulaklarında hissettiği, bir kısmımızın bu felaketi önlemek için çabaladığı, bir kısmımızın önlüyor gibi yaptığı Küresel Isınma ve İklim Değişikliğidir dedi.

Dünyamız yeni bir tehlikenin eşiğinde, yeni bir tehlike ile karşı karşıyadır ifadelerini kullanan Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan;  Adını küresel ısınma olarak koyduğumuz bu büyük tehlikenin sonuçları da hiç şüphesiz öncekiler gibi tahmin edilemez boyutlarda olacaktır dedi.

Yeryüzünün sakinleri olarak, gökyüzünden gelecek bu tehlikeye karşı birlikte mücadele etmek, dayanışma içinde olmak, ortak çalışmalar yapmak hepimizin var olma ve insan olma sorumluluğudur diyen Aslan;

Bozulan iklimlerin yeniden normalleştiği, iklimlerin dünyanın yaşanılabilirliğini koruduğu sürecin devamını istiyorsak, bu dünyanın, bu zaman dilimindeki sakinleri olarak, küresel ısınmayla birlikte mücadele etmeli, ortak tedbirler almalıyız dedi.

FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporuna da yer veren Aslan;  Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46’ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi.

Aynı raporda Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa’da 1’inci, Dünyada ise 6’ıncı sırada yer aldığını dile getirdi.

Sorunumuz ortada. İsmi: İklim Değişikliği ve buna bağlı Küresel Isınma diyen Aslan küresel ısınmaya karşı ellerinde sihirli bir gücün olduğunu dile getirdi.

Dünya üzerindeki ormanların, dünyanın yaşayacağı tehlikeden koruyacak çoğunluğa ulaştırılması ve mevcut ormanlarımızın korunması; gelecek tehlikenin yaşanmamasının en önemli kısmını oluşturur dedi.

Yapılması gerekenleri özetleyen Aslan konuşmalarını şu şekilde sürdürdü; Ormanlarımızı koruyarak iklim değişikliğinin ve buna bağlı küresel ısınmanın önüne geçebiliriz. Bu mücadelenin tersten okunması halinde, yaşayacağımız büyük tehlike bütün netliği ile karşımızda durmaktadır. Mevsim değişikliği küresel ısınmayı, küresel ısınma orman yangınlarını, orman yangınları da dünyanın daha yaşanılır olmaktan uzaklaşmasını getirecektir.

Dünya üzerinde bu tabloyu okuyabilen, iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele eden, bu amaç doğrultusunda uluslararası ve yerel boyutlarda etkinlikler yürüten herkese teşekkürlerimi sunarım. İnsanlık adına, bu mücadelelerin desteklenmesi, sahiplenilerek daha ileri boyutlara taşınması hepimizin ortak sorumluluğudur dedi.

Geçtiğimiz yıl, dünyamız orman yangınlarında büyük kayıplar verdiğini dile getiren Aslan,  Dünya gezegeninin akciğerlerinde hasarlar oluştu. Bu hasarları gidermek, yeniden eski sağlığına kavuşturmak hepimizin elindedir. Yanan bölgeler hızla yeniden ağaçlandırılmalı, mevcut ormanlık alanlarımızın korunmasına büyük önem verilmeli, bu yönde kampanyalar yürütmeli, toplumsal duyarlılıkları artırmalıyız.

Unutmayalım ki; bu dünya bize atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın, torunlarımızın emanetidir. Kendimizden sonra gelecek nesillerimize daha yaşanılır bir dünya bırakmak istiyorsak, bu yöndeki çalışmaları artırmalı ve sürdürülebilir kılmalıyız.

Gökyüzünde iklimin sınırları yoktur, amazonda ortaya çıkan bir yangın dünyanın ortak sorunudur. Dubai’deki bir yangının etkisi ile İstanbul’daki bir yangının dünya iklimine vermiş olduğu zarar aynıdır. Sonuç olarak iklim dünyanın ortak varlığıdır. Bu ortaklığı en iyi şekilde yerine getirmemiz başlıca görevlerimiz arasında olmalıdır ifadelerine yer verdi.

‘’Orman Sektöründe Kadınların Rolü’’ konulu panelde konuşan Öz Orman İş Sendikası Dış ilişkiler Uzmanı Benül Sözer; Türkiye’de orman sektöründeki kadınların genel durumlarını özetleyen açıklamalarda bulundu.

Yaptığı konuşmada İş ve işveren arasındaki dengede kadın çalışanların aile hayatları ile iş uyumunu özetleyen Sözer; Çalışma hayatı dünyada olduğu gibi kadınların en etkin şekilde rol model olduğu bir sektör halini almıştır. Ülkemizde de kadının değdiği el güzelleşir söylemi etrafında yapıcı, estetik bir bakış açısının günden güne olgunlaşıyor olması bizleri memnun etmektedir dedi.

Kadınların orman sektöründe iş sorumluluğu alanında yeteri derecede görülemiyor olmasını sadece bir ülkenin değil, dünyanın ortak sorunu haline geldiğinin altını çizen Sözer; Kadın ve iş alanında daha iyiyi yakalaya bilmek açısından pozitif bir ayırımın ilk etapta gerekli olduğu kanaatine sahibiz dedi.