Kemer ilçesi Göynük Değirmendere Mahallesi’nde 24 Temmuz’da saat 21.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangını, 4 uçak, 20 helikopter ile havadan, 73 arazöz, 7 iş makinesi ve 654 personel ile karadan aralıksız sürdürülen müdahalelerle 28 Temmuz’da 90’ıncı saatte kontrol altına alındı. 400 hektarlık alanda etkili olan yangına; havadan 2 bin sorti ile 8 bin tona yakın su atışı yapıldı. 31 Temmuz’da Antalya’nın Demre ve Aksu ilçelerinde çıkan orman yangınları da havadan ve karadan yapılan müdahalelerle kontrol altına alındı.
“ESKİYE ORANLA TEMKİNLİ OLMAMIZ LAZIM”
Antalya’da son zamanlarda yaşanan ve ülke gündeminde geniş yankı bulan orman yangınlarına ilişkin konuşan Öz Orman-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci, yaşanan her orman yangını sonrası büyük bir mücadele içerisine girdiklerini söyledi. Orman yangınlarının oluşuma neden olan havaların çok tehlikeli olduğunu söyleyen Şişaneci, “Bizler Öz Orman-İş Sendikası olarak 7/24 arazideyiz. Sendika olarak vatandaşlarımızdan beklentilerimiz var. Çoğunlukla insanlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Çünkü çıkan yangınların nedenlerine baktığımız zaman yüzde 99 oranında insan kaynaklı olduğunu gözlemliyoruz. Mevsimsel açıdan da oldukça riskli bir zaman dilimine girdik. Ağustos ve Eylül ayları, bu nedenlerle bizler için çok kritik geçiyor. Eskiye oranla çok daha temkinli olmamız lazım. Ateş savaşçılarımız 7/24 arazide görev yapıyor. Bizler 24 saat arazideyiz” dedi.
“YANAN BÖLGELERE OTEL YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Ülke gündeminde oldukça geniş yer bulan orman yangınlarına karşı vatandaşların yorumları da gecikmedi. Yangınların kasıtlı olarak çıkarıldığını düşünen, yanan bölgelere otel yapılacağına dair şüphe taşıyan vatandaşlara da seslenen Şişaneci, “Bunu çok net bir şekilde ifade etmekte yarar var. Yanan yerlere, bölgelere asla ve kat’a otel yapımının imkanı yoktur. Bunu oran olarak değerlendirirsek ihtimali yalnızca yüzde 1 milyondur. Herhangi bir bölgenin yanmadan otel yapımı için kiralaması daha basittir. Kanun, yanan alanın asla başka bir şekilde kullanılamayacağını ifade ediyor. Çalışma yapılması düşünülen alanda yangın çıkması halinde kişi ya da kişiler otel yerlerini alamıyor. Bu konuda oldukça yanlış ve genel bir kanı var. Ciddi düzeyde yanlış bilgilendirme söz konusu. Halkımız yangın sonrası, ‘otel yapılıyor’ şeklinde bir görüş içerisinde. Asla böyle bir şey yok” diye konuştu.
“RESMİ BOYUTU BİLMEYEN VATANDAŞ YANILGIYA DÜŞÜYOR”
İnsan kaynaklı çıkan yangınlarda ‘yüzde 50 kasıt, yüzde 50 de ihmal’ oranını veren Şişaneci, sigaranın, bahçelerde yapılan kaynak çalışmalarının ve enerji hatlarının orman yangınlarının oluşmasında tetikleyici unsurlara sahip olduğunu dile getirdi. Şişaneci, şu ifadelere yer verdi; “Yüksek gerilim hatlarında, trafolarda yangına davetiye çıkaran oluşumlar söz konusu. Yine yeniden tekrar etmekte fayda var. Yanan yerler asla başka şekillerde kullanılamaz. Bununla ilgili kanun var. Vatandaşlar işin resmi boyutunu bilmediği için yanılgıya düşebiliyor. Onları da anlayışla karşılıyorum ve kendilerine de hak veriyorum. Konuya onların gözünden baktığımızda ise son derece haklılar.”
“İTFAİYELER KADAR BİZDE CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ”
Orman yangınlarına karşı müdahale noktasında basın yayın organlarında itfaiyeler kadar orman işçilerine yeterli düzeyde ehemmiyet gösterilmediğinin altını çizen Şişaneci, “İtfaiyeler kadar bizler de canla başla çalışıyoruz. Şehitler veriyoruz. Bugün yaşanan bir orman yangını, yarın devletimize çok büyük paralara mal oluyor. Bahsettiğimiz maliyetler, çok ağır. Hava araçları, kara aracı ve yangına müdahale sırasında aklınıza gelebilecek her türlü araç bu gruba dahildir. Yakın zamanda yaşanan yangınlarda Kemer’de 4 gün boyunca 20’ye yakın helikopter uçuş yaptı. Bu araçların büyük miktarlarda maliyetleri var” şeklinde konuştu.
“
ESAS GÖRÜNMEZ KAHRAMANLAR ORMAN İŞÇİLERİDİR”
“Vatandaşların yanı sıra bizler de çok üzülüyoruz ama mücadele veriyormuşuz gibi gözükmüyor” diyen Şişaneci, basın yayın organlarında itfaiyelerin çalışmaları kadar yer bulamadıklarından şikayet etti. Orman işçilerinin çalışmalarına da basında yer verilmesi gerektiğini ifade eden Şişaneci, “Bizim orman işçilerimiz yangın yerlerine vardığında yolun üstündeki itfaiyeler ve itfaiye araçları ile bizleri karıştırıyorlar. İtfaiyeciler yolun üstünde yangına müdahale ederken, dağın içinde ateşe 3 metre ila 5 metre uzaklıkta bulunan benim yangın işçim, orman işçim müdahale yapıyor. Esas görünmez kahraman bunlar. Büyük mücadele veren bunlar. Mesela gazeteci, basından arkadaşlar haber için geliyor, ana yolun üzerinde itfaiyenin suyu verip gittiğini görüyor. Biz ateşle yüz yüze içerde arazöz ekip ile müdahale ediyoruz. Yangına en yakın nereden ulaşırsan, oradan müdahale etmen gerekir. Bizim orman işçilerimiz de yangına en yakın noktadan müdahale ediyor” dedi.
“4 GÜN EVİNE GİDEMEYEN İŞÇİYE KIYAFET TAŞIDIM”
Çok büyük emekleri bulunan orman işçilerini ‘ateş savaşçısı’ olarak tanımlayan Şişaneci, “Orman işçisi arkadaşlarım ateş savaşçısıdır. Turuncu elbiseli kahramanlarımız bizleri temsil etmektedir. İnanın Kemer’de 4 gün ailesinin yanına gidemeyen arkadaşlarımız var. Bir dağa çıkıyor, 4 gün boyunca evine gidemiyor. Yol ve itfaiye ekipleri, 6 saatte 1 değişim gösteriyor. İçerde benim arkadaşlarım, belki 3-4 gün aynı elbise ile görevini eksiksiz şekilde yerine getiriyor. İnanın Kemer’de işçilerin yanına kendim gittim. İşçi arkadaşlara çamaşır götürdüm. Bu insanlar hiçbir şekilde medyaya gelmiyor. Yazık oluyor. Gerçekten çok büyük mücadele veriyoruz” ifadelerini kaydetti.
“ASKERLERİN KOŞULLARI BİZİMKİNDEN ÇOK DAHA İYİ”
Görevleri sırasında şehitler verdiklerine de dikkat çeken Şişaneci, şöyle devam etti; “Geçen hafta İzmir’de şehit verdik. O gördüğünüz kırmızı kamyonu kullanan tarım işçisi arkadaşımız şehit oldu. İçerdeki arazözü kullanan orman işçisi şehit oldu. Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Hepsinin mekanı cennet olsun. Esas mücadele eden bizleriz. Haftada 1 kez evine geliyor bu çocuklar. Bu durumu askerlik gibi düşünün. Hatta askerlerin koşulları, bizim koşullarımızdan çok çok daha iyi. Her sene 4 ay bu çalışma temposuna katlanıyoruz. Hem vatanımız hem milletimiz için her göreve hazırız. Bu yurt bizim bu vatan bizim.”
“VATANDAŞLAR YAKTIKLARI ATEŞİ KAÇIRIYOR”
Çalışma koşullarının büyük zorlukları beraberinde getirdiğini de dile getiren Şişaneci, şunları kaydetti; “Haftada 1 gün evine gelir mi insan? Askerler bile öyle değil. Bizim orman işçimiz gerçekten fedakar. Bizim 4 ay, 5 ay ciddi sıkıntılarımız oluyor. Bu noktada vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Vatandaşlarımızın orman içlerine girmemelerini, ormanlık bölgelerde ateş yakmamalarını tavsiye ediyorum. Sigara kullanan vatandaşlar lütfen izmaritlerini sağa sola atmasın. Bahçesi ve bağı olan kişiler, temizlik için ot yakıyor. Bu konuda yapılmaması gerekenler düzenli olarak anons ediliyor ama aynı davranışlar hala sergileniyor. Yaktıkları ateşi kaçıran vatandaşlar, yangına sebep oluyor. Vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarını, daha dikkatli olmalarını istiyoruz.”
Haber: Duygu TEKİN