ANASAYFA / Genel / TİS ÇERÇEVE PROTOKOLU TAMAM
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 25.07.2011 00:00

TİS ÇERÇEVE PROTOKOLU TAMAM

25.07.2011 00:00

Hak-İş’e bağlı sendikalarımıza üye 30 bin kamu işçinin Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolu, Konfederasyonumuz Hak-İş yöneticileri ile Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında imzalandı. Sözleşme, öncelikle düşük ücretlilere 100-150 TL iyileştirme öngörüyor. Buna göre; aylık çıplak brüt 1.000 TL’nin altındaki ücretlere, 1.120 TL’yi geçmemek üzere 150 TL taban iyileştirmesi yapılacak. Aylık çıplak brüt 1.001-1.200 TL arasındaki ücretlere, 1.290 TL’yi geçmemek üzere 130 TL iyileştirme yapılacak. Aylık çıplak brüt 1.201-1.425 TL arasında olan ücretlere, 1.425 TL’yi geçmemek üzere 100 TL iyileştirme yapılacak.

Yüzdeli ücret zamları ise; sözleşmenin birinci 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 4, üçüncü 6 ayı için yüzde 3 ve dördüncü 6 ayı için de yüzde 3 şeklinde uygulanacak. Ancak, sözleşmenin üçüncü 6 aylık diliminde enflasyon oranı yüzde 3’ü aşarsa, aşan kısım dördüncü 6 aylık dilimdeki ücretlere yansıtılacak.

SOSYAL YARDIMLAR

Hak-İş ile Hükümet arasında imzalanan TİS çerçeve protokolu, TİS’de yer alan Sosyal Yardım Ödemesini, sözleşmenin ilk yılı için brüt 145 TL olarak belirledi. Bu rakam, TİS’in ikinci yılında da 6 aylık dilimler içinde yüzde 3+3 şeklinde artırılacak.

Çerçeve Protokolu, ücrete bağlı ikramiye ve diğer maktu ödemelerin de, belirlenen yüzdelik oranlarda artırılmasını öngörüyor.

SÖZLEŞMELERİ SENDİKALAR YAPACAK

Hak-İş ile Hükümet arasında imzalanan TİS Çerçeve Protokolu, sendikalarımızın TÜHİS ve Kamu-İş ile müzakere edeceği Toplu İş Sözleşmelerinin ana çerçevesini oluşturuyor.

Başta Öz Orman-İş olmak üzere, sözleşmelerin muhatabı olan Hak-İş üyesi sendikalar, önümüzdeki günlerde TÜHİS ve Kamu-İş’le masaya oturarak, Toplu İş Sözleşmelerinin ana ücret dışındaki diğer hükümlerini müzakere edecek ve sonuçlandıracak.