ANASAYFA / Genel / Settar Aslan: En İyi Sözleşmeyi Yaptık
Settar Aslan: En İyi Sözleşmeyi Yaptık
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 08.09.2011 00:00

Settar Aslan: En İyi Sözleşmeyi Yaptık

08.09.2011 00:00

3. Dönem TİS İmza Törenimizde, sırasıyla; Genel Başkanımız Settar Aslan, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik birer konuşma yaptı.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan:

 

“En İyi TİS’lerden Birini İmzaladık”

 

“Sendikacılık uzlaşmaya açık, tavizsiz ve kararlı bir mücadeleyi gerektirir. Ama bir o kadar da ne istediğini bilen, istediğini müzakere masasında iyi anlatabilen bir yeteneğe sahip olmayı da gerektirir.

 

Sendikacılık, çıkar çatışmasına değil dengeli ve makul bir karşılıklı yarar esasına dayanmalıdır. İşçilerimizin hakkını almak kadar, aldıklarınızın karşılığını ödemek de vatandaş olmanın tabii bir sonucudur. Biz, bu sorumluluk anlayışıyla hareket ettik. Talep ettiğimiz haklar, anamızın ak sütü kadar helal ve o kadar da gerçekçi idi.

 

Biz dersimizi iyi çalıştık. Sorunları ayrıntılı ve net bir şekilde dile getirdik. Makul, çözüm odaklı ve samimi taleplerimiz aynı anlayışla karşılık buldu. Nihayet bir noktada buluştuk.

Huzurlarınızda Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, TUHİS yönetici ve uzmanlarına, Orman Genel Müdürüne, Genel Müdürlük ve ilgili bakanlıkların yönetici ve uzmanlarına bu sözleşmeye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

 

Bu sözleşmenin, başta üyelerimiz olmak üzere, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu arada, bu sözleşmenin yürütülmesinde önemli katkıları olan, sendikamız yöneticilerine ve uzmanlarına da teşekkür ediyorum.  

 

Bu sözleşme, mevcut şartlar içinde yapılan en iyi sözleşmelerin başında gelmektedir. Bu sözleşmenin en dikkate değer özelliklerinden biri de, orman işçilerinin ülkemizin süsü, ciğeri ve ekonomimizin önemli bir değeri olan ormanlarımıza verdiği katkının biraz daha çok anlaşıldığını göstermesidir.

 

Sözlerimin burasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ya, orman emekçilerinin bir talebini iletmek istiyorum. Bu talep, son derece haklı, makul ve insanî amaçlıdır. Hükümetimiz tarafından, 2007 yılında 218 bin kamu işçisi ile birlikte, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 13 bin geçici işçimize de kadro verildi. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Hükümetimize bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak o tarihte şartları oluşmadığından dolayı 1.500 işçimiz kadro alamamıştı. Bugün bu rakam 6.500’ü aşmıştır.

 

Taktir edersiniz ki, orman işçiliği zor bir işçiliktir. Yangın bir savaş halidir. Bu işler, yarın işe gelip gelemeyeceğinden emin olamayan geçici, mevsimlik veya taşeron işçileriyle yürütülemez. İşin garip tarafı, işimiz sürekli, işçimiz ise geçicidir. Orman işçiliği bir pancar işçiliği, tütün ve yaş çay işçiliği gibi görülmemelidir. O işlerdeki ürünlerin süresi en fazla 3 aydır. 3 ay sonra, isteseniz de işleyecek ürün bulamazsınız. Maalesef orman işleri de bu işler gibi değerlendirilmektedir. Orman işçiliği bu algının dışına çıkarılarak ve işin sürekliliği de dikkate alınarak, bu işleri yapan işçilerimiz yılın 12 ayında, kadrolu olarak istihdam edilmelidir.

 

Orman emekçilerimizin bu haklı ve yerinde taleplerinin, Hükümet ve Parlamento nezdinde karşılık bulması ve hayata geçirilmesi için, geçmişteki hizmetleriyle iz bırakan bakanlarımız Sayın Faruk Çelik ve Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ya gereğini arz ediyorum.

 

3. Dönem toplu iş sözleşmesinin tekrar hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.”

 

 

TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek:

 

“Enflasyonun Üzerinde Artış Sağladık”

 

“Bu yıl, 200 bin işçinin TİS’ini mutlu bir şekilde sonuçlandırdık. Sosyal barışı bozmadan TİS’leri imzalama aşamasına geldik. Çerçeve Protokolu çerçevesinde, TİS’lerin büyük çoğunluğunu tamamlamış bulunuyoruz. Kamudaki TİS’lerde, her dönem olduğu gibi, enflasyonun üzerinde ücret artışı sağladık. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Kamuda imzaladığımız TİS’ler, özel sektördeki TİS’lerin üzerinde mali hükümler ifade etmektedir. Orman işçisinin adeta bayramı niteliğinde olan bu Toplu İş Sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 

 

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu:

 

“İmkânlarımızın En İyisini Verdik”

 

“Benim Orman Teşkilatında göreve başladığım zaman, işçilerimizin sendikal ve sosyal hakları bulunmuyordu. Hiç bir sosyal güvenceleri yoktu. Bugün hamdolsun, Türkiye’nin her tarafında, tüm sosyal hakları sağlanmış mutlu işçilerimizin haklarını güvence altına alan bir sözleşmenin imzası için burada bulunuyoruz. Bir aile bütünlüğü içerisinde bir hak ve menfaat paylaşımı yaptık. İmkânlarımız sağladığı en iyi maaşı verdik. Bu güzel sonucun alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan:

 

“Orman İşçilerimizi ve Sendikamızı Tebrik Ediyorum”

 

“Hak-İş’e bağlı bütün sendikalarımız, Hükümetle vardığımız Çerçeve Protokolu dâhilinde sözleşmelerini imzaladılar. Bugün sonuncu sözleşmeyi imzalıyoruz. Toplu İş Sözleşmelerimizin barışçı ve istediğimiz noktada sonuçlanması hepimizi sevindirmiştir.

 

Orman işçilerimiz ve Öz Orman-İş Sendikamız, emek mücadelemizde her zaman görevlerini yapmışlardır. Onları tebrik ediyorum. Hak-İş’in, sendikamızın ve işçilerimizin özverili gayretleriyle önemli başarılara imza attık. Bugün artık bir aylık, iki aylık çalışma sürelerini unuttuk, 6 ay çalışan işçilerimizin kadrosunu konuşuyoruz. Dahası, taşeron uygulamasının nasıl kaldırılacağını konuşuyoruz.

 

Hak-İş’in en genç sendikalarından olan Öz Orman-İş, Türkiye’nin en önemli sendikalarından biri olmuştur. Öz Orman-İş’i bu noktaya taşıyan, tüm emeği geçenleri kutluyorum. Orman ve Su İşleri Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Endüstri ilişkilerine yeni bir anlayış getirmeye çalışıyoruz. İşçi-işveren ilişkilerini, ‘sosyal ortaklık’ kavramı içinde düzenlemeye ve yürütmeye çalışıyoruz. Bunun en güzel örneği olarak Sayın Bakanımız, ‘Her şeyi birlikte yapıyoruz’ dedi. Bu çok önemli. Öz Orman-İş Sendikamızın bu noktadaki vizyonu ve Sayın Bakanımızın desteği, iradesi çok önemli. Bu birlikte çalışmayla, çok başarılı işler yapacağımıza inanıyorum.

 

Hak-İş olarak, çalışma hayatımızın beklentilerini karşılayacak yasal düzenlemelerin de bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Çok ağır bir mevzuat yükü altında kıvranıyoruz. Öz Orman-İş’in yanına yeni kardeş sendikalar getirmeye çalışıyoruz. Ama önümüzdeki mevzuat engeli sarmalını aşmak için 100 metre engelli yarışından daha beter engellerle karşılaşıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın, çalışma mevzuatıyla ilgili daha önceki bakanlığı döneminde başlattığı düzenlemeleri bu dönemde yeniden gündeme getirmesinden dolayı mutluyuz. 12 Eylül döneminin dayattığı bu mevzuatı değiştirmenin zamanı gelmiştir.  30 yıldır bu yasaların değişmesini engelleyen mahfillerin oyununa gelmeden, onların engellemelerine teslim olmadan bir irade ortaya koymamız gerekiyor. Biz bu noktada üzerimize yapacağız.

 

Bu sözleşmenin orman işçilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:

 

“Başarımız, Dünya Ormancılık Zirvesi’ni Türkiye’ye Getirdi”

 

“25 bin işçimizin TİS mutluluğunu yaşıyoruz. Ormanlarımız, en önemli tabii kaynaklarımız. Türkiye bu konuda çok büyük mesafe katetti. Bunda emeği geçen, başta işçilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

 

Türkiye’deki başarılı ağaçlandırma ve yangın mücadelesi, tüm dünyanın dikkatini çekti. Bundan dolayı, daha önce 9 kez New York’ta yapılan Dünya Ormancılık Zirvesi’nin 10’uncusunun Türkiye’de yapılması için oybirliğiyle karar alındı. Dünya Ormancılık Zirvesi, 2013’te, ilk defa New York dışında, Türkiye’de yapılacak. Bunu, yapılan çalışmalara borçluyuz.

 

Orman yangınlarıyla mücadelede, orman işçimizin ne büyük fedakârlıklarla çaba gösterdiğini biliyorum. Yangınla mücadelede, Türkiye dünya lideridir. Sadece ülkemizdeki yangınları söndürmekle kalmıyoruz; İsrail’den Rusya’ya, Arnavutluk’tan Yunanistan’a, Gürcistan’a ve Suriye’ye kadar pek çok yangını söndürdük. Bu alanda yüksek bir teknolojiye sahibiz. Sendikamızla birlikte bir mutabakata vardık. Birlikte çalışacağız, beraber başaracağız. Dünya ormancılığında kesin olarak lider olacağız. 2015 yılında dünya ormancılığında ilk 10’a, 2023’te de ilk 7’ye girmeyi hedefliyoruz. Orman Teşkilatımız, yeniden yapılanmayla birlikte çok daha güçlü bir idare haline geldi.

 

Öz Orman-İş Başkanımız, sözleşmenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Hem ücretlerde enflasyon üzerinde artış sağladık, hem de yeni sosyal imkânlarla, işçimize değer verdiğimizi gösterdik. Bizim anlayışımız, işçinin hakkını, alnının teri kurumadan vermektir. 3. Dönem Toplu İş Sözleşmemizin bütün işçilerimiz ve Orman Teşkilatımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik:

 

“Lütuf Değil, Hakkınızı Veriyoruz”

 

“Çerçeve anlaşmasını konfederasyonlarımızla yaptığımız bu toplu iş sözleşmelerinde, ücretleri enflasyonun altında bırakmayacak şekilde zamlar verdik. Sosyal yardımlarda ortalama 61 TL artış sağladık.

 

İktidarların görevi insanların refahını artırmak ve mutlu etmektir. Bizim de amacımız, bu doğrultuda devlet imkânlarını en rasyonel şekilde kullanmaktır. Bu sözleşme döneminde, eldeki imkânları kullanarak, hiç bir gürültüye-patırtıya meydan vermeden, masadan uzlaşmayla kalktık. Sizler çalışıyor, alınteri döküyorsunuz, biz de bunun karşılığı olduğu için veriyoruz. Yoksa bu bir lütuf değil. Ama bir ülkede kötü bir yönetim olursa, bunun ülkeye ve emekçiye vereceği hiç bir şey olmaz, tam tersine alır götürür. İktidar olarak genel yaklaşımımız, az ücret alana çok zam vermektir. Düşük ücret alanlara seyyanen ciddi artışlar sağladık.

 

Çalışma hayatındaki sorunları, uzlaşmayla çözeceğimize inanıyoruz; çatışmayla değil... İşletme için, işçi de işveren de vazgeçilmezdir. Taraflar birbirini yok etmeye çalışırsa, aslında kendini yok etmiş olur.

 

Çalışma hayatımızın önemli meseleleri var. Alt işveren dediğimiz taşeron uygulaması, bugün çalışma hayatımızın önemli bir sorunudur. Kıdem tazminatı konusunu, kimseyi hak kaybına uğratmadan çözmeyi hedefliyoruz. İhtilal anayasasının ürünü olarak karşımızda duran sendikal mevzuatın değiştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. İnşallah yeni yıla girmeden, 2821 ve 2822 sayılı kanunları değiştirip, sizleri yeni bir çalışma mevzuatıyla buluşturacağız.

 

Önümüzdeki dönemde, ‘Toplum Yararına Çalışma’ adı altında ciddi bir istihdam gerçekleştireceğiz. İstihdam edeceğimiz çalışanların ana görevlerinden birisi, Türkiye’nin yeşertilmesi olacak. Türkiye’yi bir baştan diğerine ağaçlandırmak için hep birlikte seferber olacağız.

 

Sizlerden gelen taleplere kapımız açık. Onları değerlendireceğiz, Türkiye’nin imkânlarıyla, şartlarıyla, mevzuatıyla buluşturup, mümkün mertebe bunların çözümü için irade ortaya koyacağımızdan endişeniz olmasın.”

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni