ANASAYFA / Genel / ASLAN: KAYITDIŞILIĞIN PANZEHİRİ SENDİKALARDIR
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 12.04.2012 00:00

ASLAN: KAYITDIŞILIĞIN PANZEHİRİ SENDİKALARDIR

12.04.2012 00:00

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Türkiye’deki kayıtdışılığın ancak sendikal örgütlenmeyle önlenebileceğini bildirdi.

Settar Aslan, Konya TV’de canlı yayınlanan Başkentin Zirvesi programına 11 Nisan 2012 tarihinde konuk olarak, Gazeteci-Yazar Dursun Erkılıç’ın sorularını cevaplandırdı. Ülkemizin iş kazalarında Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatan Aslan, iş kazalarında en büyük etkenin ‘kayıtdışı çalışma’ ve ‘insan odaklı istihdam’ olgusunun gözardı edilmesi olduğunu söyledi. Aslan, “Sendikanın olduğu bir işyerinde, iş güvenliği tedbirleri bu şekilde ihmal edilemiyor. Birçok işveren, kayıtdışı işlerine engel olacağını bildiği için sendikayı kabullenmek istemiyor. Çünkü örgütlenme ve sendika, kayıtdışılığın panzehiridir. Sendika demek, doğrudan denetim demektir.”dedi.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, orman yangın işçilerinin yılın yarısında işbaşı yaptırılmaması yüzünden ormanların ciddi bir risk altında bulunduğunu da belirterek, şunları söyledi:

“İşçilerimiz, orman yangınlarının önlenmesi ve çıkan yangınların söndürülmesi için, büyük bir özveriyle hizmet etmektedir. Ormancılık iş kolunun çalışma şartları diğer iş kollarına pek benzemiyor. Yangının nerede, ne zaman, hangi saatte çıkacağını bilemeyiz. Bu yüzden hazır bir kuvvet tutmak zorundayız. Yangın işçisi eğitimli olmak zorunda; yoksa kendini yakar.

Ormanda yılın 12 ayı iş var. Yazın yangınla uğraşan işçi, kışın dikim, teraslama, temizlik-bakım, kesim ve tüplemeyle uğraşabilir. Ormanda geçici işçilik olmaz. Fakat emekli olanın yerine kadrolu değil de geçici işçi alınıyor. Yani iş daimi,  işçi geçici. Son 2 yılda en az 4 bin işçimiz emekli olmasına karşılık, yerine yeni işçi alınamamıştır. Ormancılıktaki gerekli hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesi için, Orman Teşkilatının acilen 10 bin kadrolu işçiye ihtiyacı bulunmaktadır. Ormancılık faaliyetleri, ‘ne kadar gelir, o kadar harcama’ mantığıyla yürütülemez.”

Settar Aslan, Öz Orman-İş’in Tarım Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı ile TİGEM işletmelerindeki örgütlenmesinin hızlı bir şekilde devam ettiğini de anlatarak, “Önümüzdeki kısa bir zaman dilimi içinde bu örgütlenmeyi tamamlamayı planlıyoruz. İnşallah tarım emekçilerimizin 2013 yılı başından itibaren geçerli olacak yeni dönem toplu iş sözleşmesini biz imzalayacağız. Bu bakımdan, tarım emekçisi kardeşlerimizin bir an önce Öz Orman-İş çatısı altında toplanmaları kendi menfaatlerinin gereğidir.” şeklinde konuştu.