ANASAYFA / Genel / DÜNYA EMEKÇİLERİ HAK-İŞ’TE BULUŞTU
DÜNYA EMEKÇİLERİ HAK-İŞ’TE BULUŞTU
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 23.10.2012 00:00

DÜNYA EMEKÇİLERİ HAK-İŞ’TE BULUŞTU

23.10.2012 00:00

Konfederasyonumuz Hak-İş’in 37. kuruluş yıldönümü, Ankara’da yapılan çok geniş uluslararası katılımlı etkinliklerle kutlandı. Dedeman Otel’de 21-22 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliklere, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Afrika İşçi Sendikaları Birliği (OATUU), Uluslararası Arap Sendikaları Konfederasyonu (ICATU) gibi kuruluşların yanı sıra İran, Kongo, Ürdün, Kenya, Kosova, Malavi, Moritanya, Filistin, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Senegal, Cezayir, Gana, Belarus, Bahreyn, Bosna-Hersek, Mısır, Eritre, Fas, Kuveyt, Umman, Pakistan, Sudan, Somali, Tunus, Yemen, Arnavutluk ve Gürcistan gibi 35 ülkeden işçi sendikaları konfederasyonlarının başkan ve yöneticilerinden oluşan 85 yabancı konuk katıldı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmasıyla başlayan etkinliklerin açılışında TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tuğrul Gücük, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Temsilcisi Mustafa TLILI, Afrika İşçi Sendikaları Birliği (OATUU) Başkanı İbrahim Elkhandour ve Uluslararası Arap Sendikaları Konfederasyonu (ICATU) Genel Sekreteri Recep Maatouk birer konuşma yaptı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle yürütülen etkinlikler çerçevesinde, “Bölgemizde Bağımsız Sendikal Hareket-Özgür Sivil Toplumun Gelişmesi” konulu bir Küresel Emek Buluşması Uluslararası Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta,

Mısır Ulusal Emek Vakfı Başkanı Muhamed Moustafa Ali ‘Bölgemizdeki Sosyal Sorunlar Analizi’, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal ‘Bölgemizde Özgür Sivil Toplumun Gelişmesi Durum Analizi’ ve ITUC Temsilci Mustafa Tlılı da ‘Bölgemizde Bağımsız Sendikal Hareketin Gelişiminin Değerlendirmesi’ konulu birer temel sunum yaptı. Daha sonra, 35 ülkeyi temsil eden sendika liderleri birer konuşma yaparak, ülkelerindeki emek mücadelesini ve uluslararası sorunları dile getirdiler. Konuşmalarda işsizlikle mücadele, bağımsız, demokratik ve özgür sendikacılık, çalışma hakları, ayrımcılıkla mücadele, kadın-erkek emek eşitliği, çocuk işçiliğinin önlenmesi, çalışma ilişkilerinde bölgesel modellerin geliştirilmesi ve Türkiye deneyimlerinin aktarılmasına yönelik görüşler dile getirildi.

Konferansın ardından, tüm delegelerin oybirliğiyle kabul ettiği bir bildiri yayınlandı. 19 maddelik bildiride demokratikleşme, bağımsız ve özgür sendikal hareketin gelişmesi için işbirliği, evrensel normlara uygun sendikal mevzuat geliştirilmesi, demokrasi ve çoğulculuk, hak mücadelesinde uluslararası dayanışma, insan onuruna yaraşır iş ve yaşam standartlarına ulaşılması, küreselleşme karşısında yeni sendikal perspektif geliştirilmesi, bölgede ve özellikle Suriye’de barış ve huzurun tesisi, toplumların demokratik talepleri için işbirliği ve dayanışma, farklı görüş ve inançların bir arada yaşaması ve İslam karşıtlığının giderilmesi yolunda çaba gösterilmesi konularına vurgu yapıldı.

Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Hak-İş ile 18 ülkenin işçi konfederasyonları arasında işbirliği protokolleri imzalandı.

Etkinliklerin bir parçası olarak, ‘Osmanlı Arşivlerinde İşçi Hareketi’ konulu bir sergi de açıldı. Serginin açılışı TBMM İdare Amiri, Hak-İş Onursal Başkanı Salim Uslu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Genel Başkan Yardımcısı, Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan tarafından yapıldı.

Hak-İş kuruluş yıldönümü etkinliklerinin bir diğer bölümünü, TBMM’de kabul edilen ‘Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun getirdiği yeni düzenlemeler konusunda Hak-İş’e bağlı sendikaların yöneticilerinin bilgilendirilmesi oluşturdu. Bu amaçla yapılan panelde Öz Büro İş Genel Başkanı ve Öz Orman-İş Hukuk Müşaviri Muharrem Özkaya ile Öz Orman-İş Genel Başkan Danışmanı Semih Temiz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Hicret Bozoklu birer sunum yaparak, yeni yasanın getirdiği düzenlemeleri ve ‘e-devlet uygulamasını’ anlattı.

Hak-İş kuruluş yıldönümü etkinlikleri, ikinci gün akşam yapılan, ‘Hak-İş Emeğe Saygı Kısa Film Yarışması’ ödül töreni ile sona erdi. Yarışmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ve ‘Necati Çelik Özel Ödülü’nü kazanan film yönetmenlerine ödülleri takdim edildi.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni