ANASAYFA / Genel / EMEĞİN BAŞKENTİ KARABÜK 1 MAYIS’LA COŞTU
EMEĞİN BAŞKENTİ KARABÜK 1 MAYIS’LA COŞTU
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 02.05.2013 00:00

EMEĞİN BAŞKENTİ KARABÜK 1 MAYIS’LA COŞTU

02.05.2013 00:00

Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında, Konfederasyonumuz Hak-İş’in aldığı karar doğrultusunda, Öz Orman-İş olarak biz de 81 ildeki kutlamalara iştirak ederek ve Karabük’teki büyük mitingde kutladık. Çevre illerden otobüslerle Karabük’e gelen çok sayıda orman ve tarım emekçimiz, Konfederasyon üyesi diğer kardeş sendikalarımıza mensup işçilerle birlikte Karabük’teki Albay Karaoğlanoğlu Meydanı’nda buluştu.

‘Emeğin Başkenti’sıfatını taşıyan ve Türkiye’deki ‘emekçi kültürünün’ oluşmasında önemli katkıları olan Karabük, ilk defa 1 Mayıs kutlamasına ev sahipliği yaptı. Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan miting ve kutlamalar, tam anlamıyla bir şölen ve bayram havasında gerçekleşti. Binlerce işçi ve Karabüklünün doldurduğu meydan, söylenen şarkılarla ve halk oyunu gösterileriyle coşarken, Hak-İş yöneticilerinin konuşmaları da, ülkemizdeki emeğin ve işçilerin sorunlarıyla yüklü ‘mesaj’niteliği taşıyordu.

Mitingde Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan, Mehmet Şahin, Cengiz Gül ve Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız birer konuşma yaparak, 1 Mayıs’ın anlamını, emeğin değerini,emekçilerin yaşadığı ağır sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep,beklenti ve teklifleri dile getirdiler.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, mitingdeki konuşmasında, Türkiye’deki emekçi kültürünün oluşmasında Karabük’ün katkılarına temas ettikten ve misafirperverliklerinden dolayı Karabüklülere teşekkür ettikten sonra, şunları söyledi:

“Yine 1 Mayıs için meydanlardayız... Ekmeğimiz için buradayız... Özgürlüğümüz için buradayız... Taşerona ve taşeronlaşmaya ‘HAYIR’ demek için buradayız... Emeğin köle pazarına çıkarılması anlamına gelen Özel İstihdam Bürolarına ‘HAYIR’ demek için buradayız... Yılda 5 ay 29 gün çalıştırılıp, senenin yarısında işsizliğe, aşsızlığa mahkûm edilen orman emekçilerimizin ve tüm geçici işçilerimizin KADRO TALEBİNİ bir kez daha haykırmak için buradayız... Demokratik taleplerimizi daha gür sesle haykırmak için buradayız.”

Konuşmasında, 1 Mayıs’ın tarihçesi ve anlamı üzerinde de duran Settar Aslan, Türkiye’nin demokratikleşme yolunda hayli mesafe almasına rağmen, bazı ağır sorunların halen sürdüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

“Bir kere, işsizlik hâlâ en büyük sorunlarımızdan biri olarak, can yakmaya devam ediyor. İşsizlik, çalışan veya çalışma fırsatı bulamayan tüm emekçilerimizi vurmaktadır. Dışarıdaki her işsiz, işbaşındaki işçilerimizin sömürülmesi için birer gerekçe yapılmaktadır. Eğer bugün 10 milyona yakın emekçimiz, her türlü sosyal güvenceden yoksun çalışmaya razı oluyorsa... Eğer bugün milyonlarca emekçimiz, taşeron sömürüsü altında eziliyorsa... Eğer bugün toplum kesimleri arasındaki gelir uçurumu bir türlü kapanmıyorsa...Kuşkusuz bunun başta gelen nedeni İŞSİZLİK’tir. Bir diğer ağır sorunumuz,ÖRGÜTSÜZLÜK’tür... Evet... Emek bugün örgütsüzdür. Örgütsüz olduğu için sahipsizdir. Hakkını savunma fırsatını bulamamaktadır. İşte biz, bu ağır sorunları haykırmak üzere buradayız. Sorunlarımıza çözüm istemek için buradayız.”

Genel Başkan Aslan, emeğin sorunlarını ülkenin her yerinde dile getirilebileceğini de anlatarak, şunları söyledi:

“Maksat, EMEĞİ SAVUNMAK ise... Maksat, ALINTERİNE SAHİP ÇIKMAK ise...Ve eğer bu kürsüye çıkanların, SÖYLEYECEK SÖZÜ var ise... Bizim için TAKSİM’den haykırmakla, KARABÜK’ten haykırmak birdir... Bu güzel ülkenin her karışı, bizim için TAKSİM’dir... Önemli olan HAK ve HAKİKATİ dile getirmektir.Maksat TAKSİM’deki yasağa son vermekse, biz bunu 2009’da yaptık. 2009’da, kimse giremezken, Hak-İş olarak biz TAKSİM’e girdik. 2010’da, TAKSİM 1 Mayıs’a açıldığında, tüm sendikalarımızla birlikte oradaydık. 2011’de yine TAKSİM’deydik. Ama TAKSİM konusunu amacından çıkarmaya, bir kavga konusu yapmaya kimsenin hakkı yok. TAKSİM Meydanı’nı FETİŞ haline getirmeye de kimsenin hakkı yok. İşte burada, KARABÜK’teyiz. Emeğin hakkı için buradayız. Daha olgun bir demokrasi için buradayız. Ve biliyoruz ki, buradan verdiğimiz sesi,76 milyonluk Türkiye duymaktadır.”

Konuşmalardan sonra, Hak-İş ve bağlı sendikaların yöneticileri, işçilerle birlikte, davul-zurna eşliğinde halay çekti.

Meydanı dolduran emekçilerin taşıdığı pankart ve dövizler içinde en fazla dikkati çekenler ‘Mevsimlik İşçilere Kadro İstiyoruz’ ve‘6 Aylık İşçiliğe Son’ yazılı olanlardı. Hak-İş’in Karabük’teki 1 Mayıs mitingine, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Karabüksporlu futbolcular da katıldı.

Büyük bir olgunluk içinde yapılan miting, yine aynı olgunluk içinde sona erdi.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni