ANASAYFA / Genel / ÖZ ORMAN-İŞ, ILO BALIKÇILIK FORUMU’NDA
ÖZ ORMAN-İŞ, ILO BALIKÇILIK FORUMU’NDA
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 20.05.2013 00:00

ÖZ ORMAN-İŞ, ILO BALIKÇILIK FORUMU’NDA

20.05.2013 00:00

Balıkçılık sektörü, Öz Orman-İş’in faaliyet gösterdiği 1Nolu İşkolu içinde yer alıyor. Bu nedenle, ILO’nun sözkonusu toplantı için yaptığı davete, Türkiye’deki sektör emekçilerini temsilen Öz Orman-İş Sendikası katıldı. Foruma, önceden isim bildirilmesine rağmen, Hükümeti temsilen katılan olmadı.

Küresel Balıkçılık Forumu’nda farklı ülkelerdeki balıkçılık sektörü emekçilerinin çalışma şartları, sağlık ve emeklilik güvenceleri gözden geçirilerek, yaşanan sorunlar dile getirildi. İşçi, işveren ve hükümet kanatlarını temsilen toplantıya katılan delegeler, kendi ülkelerinde yaşanan sorunlar ve bunlar için üretilen çözümlere ilişkin deneyimlerini paylaştılar.

Toplantıda, ILO’nun, balıkçılık sektöründe çalışan işçilerin çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla 2007 yılında almış olduğu 188 nolu kararın, ilgili ülkelerde nasıl uygulanabileceğine dair öneriler de gözden geçirildi.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Küresel Balıkçılık Forumu’ndaki konuşmasında, sendikalar olarak Türkiye’deki sektör emekçilerinin sorunlarını çözmek amacıyla çaba gösterdiklerini yaşanan en büyük sorunların kayıtdışı istihdam ve sendikal örgütlenme yetersizliği olduğunu anlatarak, sektördeki işletmelerin genellikle küçük işletmeler olmasından ve yasalardan kaynaklanan bazı zorluklardan dolayı, sektör emekçilerinin sendikal örgütlenme haklarını yeterince kullanamadıklarını bildirdi. Aslan, 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye’de balıkçılığın istenilen düzeye henüz ulaşamadığını da anlatarak, bu konuda Türk Hükümetinin daha teşvik edici politikalar izlemesi gerektiğini söyledi.

Forum sonunda 188 nolu sözleşmenin uygulanması konusunda hükümetlerin gerekli adımları atması, balıkçılık sektöründe çalışanların sorunlarının azaltılmasına yönelik olarak dünya çapında farkındalık çalışmaları yürütülmesi, bakanlıklarda ayrıca birimler oluşturulması, hükümetlerin sektörü geliştirmek üzere teşvikleri artırması ve sektördeki işçilerin örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılması talepleri not edildi.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni