ANASAYFA / Genel / HAK-İŞ HÜKÜMETLE ANLAŞTI
HAK-İŞ HÜKÜMETLE ANLAŞTI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 25.07.2013 00:00

HAK-İŞ HÜKÜMETLE ANLAŞTI

25.07.2013 00:00

Hak-İş Yönetim Kurulu üyeleri ile Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Kamu İşveren Sendikaları Genel Sekreterleri arasında yapılan son tur müzakerede, Hak-İş’e bağlı sendikalara üye kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi için Çerçeve Anlaşma Protokolu imzalandı.

Çerçeve Protokoluna göre öncelikle brüt 1.100 TL’nin altında olan ücretler 1.100 TL’ye yükseltilecek. 1.850 TL’nin altındaki ücretlere,1850 TL’yi geçmemek üzere 200 TL iyileştirme yapılacak. Bu iyileştirmelerden sonra, ücretlere birinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 4 ve ikinci 6 ayı için de yüzde 4 zam yapılacak. İkinci yılın her iki 6 aylık dilimlerinde de yüzde 3’erlik zam verilecek. Ancak enflasyon oranı ikinci 6 ay sonunda zam oranını aşarsa,aradaki fark, ikinci yıl zamlarına ilave edilecek.

Ücretlerde yapılacak artışlar, ücrete bağlı olmayan maktu ödemelere de aynı oranda yansıtılacak. Biten sözleşmelerde 155.58 ile 158.58 TL arasında olan sosyal yardımlar, brüt 180 TL’ye yükseltilecek ve buna birinci ve ikinci yılın zam oranları uygulanacak.

Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan protokolden ayrı olarak, Hak-İş’in imzaladığı protokolde, yetki ihtilafı devam eden işyerleri için de özel hüküm konuldu. Türk-İş’e üye sendikaların sözleşmelerine de emsal niteliğinde olan hükme göre yetki ihtilafı nedeniyle TİS müzakerelerine başlanamayan işyerleri için de, Çerçeve Protokolu hükümleri uygulanacak.

Buna göre Tarım-İş Sendikası’nın itirazı nedeniyle müzakerelerine başlanamayan TİGEM’de ve hiç üyesi olmamasına rağmen T. Orman-İş Sendikası’nın itirazı nedeniyle müzakeresine başlanamayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan üyelerimize de protokolun öngördüğü ücret zamları, imza tarihinden ileriye doğru uygulanacak. Yargıdaki TİS yetki davaları sonuçlandıktan sonra, sendikamız, Kamu İşveren Sendikası ile toplu iş sözleşmesi masasına oturacak ve sözleşmenin bütün hükümleri ayrıca müzakere edilecek.

Bu arada, Çerçeve Protokoluna, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan üyelerimiz için de özel bir hüküm kondu.Buna göre geçmiş yıllarda yevmiyeleri eksik hesaplanan ve dava açmayan üyelerimize,Yargıtay kararları çerçevesinde hesaplama yapılarak, alacaklarının ödenmesi yönünde Toplu İş Sözleşmesine hüküm konulacak.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni