ANASAYFA / Genel / ASLAN: “ÖNCELİK GEÇİCİ İŞÇİLERİMİZE VERİLMELİ”
ASLAN: “ÖNCELİK GEÇİCİ İŞÇİLERİMİZE VERİLMELİ”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 22.09.2014 00:00

ASLAN: “ÖNCELİK GEÇİCİ İŞÇİLERİMİZE VERİLMELİ”

22.09.2014 00:00

Kon TV’de 22 Eylül 2014 günü yayınlanan ‘Ankara Konuşuyor’programına katılan Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, sendikaların işverenler için bir ‘çözüm ortağı’ olduğunu ve aynı zamanda ‘toplumun erken uyarı sistemleri’ işlevini gördüğünü belirterek, tüm çalışanların sendika hakkına kavuşması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanının milletin oylarıyla seçilmesinin son derece isabetli ve önemli olduğunu ve ‘Yeni Türkiye’ kavramının, artık millet iradesinin hâkim kılındığı bir Türkiye’yi ifade ettiğini anlatan Aslan, iş kazalarına karşı alınması gereken önlemler konusunda şunları söyledi:

“Öncelikle, İş sağlığı ve güvenliği bilincini yerleştirmeliyiz. Bunu ancak ‘eğitim’ yoluyla başarabiliriz. Temel eğitimden başlamak üzere, müfredata iş sağlığı ve güvenliği eğitimi bir konu olarak yerleştirilmelidir. Konfederasyonumuz Hak-İş ve sendikamız Öz Orman-İş, bu konuda çok önemli eğitim çalışmaları yürütmektedir. Geride kalan 3-4 yılda, 5 bin üyemizi, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitimden geçirdik.

İkinci olarak Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfına giren işyerlerinde istihdam edilen işçilerin, mesleki yeterlilik konusunda sertifikalandırılması lazım. Halen bu kapsamdaki işletmelerde 6 milyon dolayında işçimiz çalışıyor.

Üçüncü olarak tüm üretimde, iş sağlığı ve güvenliğini önceleyecek tasarımlar oluşturulmalı. Mesela bir asansörün taşıma kapasitesi 2 ton ise, o asansör, bunu aşan yüklemelerde çalışmamalıdır.

Dördüncü olarak mevzuatta denetim konusunda bir yetki karmaşası yaşanıyor. Değişik bakanlıklar ile belediyeler denetim konusunda müdahil oluyor. Hangi denetimi hangi kurumun yapacağı netleştirilmeli. Belki her bakanlık, kendi sektöründeki işyerleri için denetimde yetkili kılınabilir.

Beşinci olarak şimdiki durumda, müfettişler tarafından denetlenen bir işletme, iş sağlığı ve güvenliği bakımından yetersiz bulunup mühürlendiğinde, işveren mührü söküp çalışmaya devam edebiliyor. Bunun için 11 bin TL ceza ödüyor. Oysa, insan hayatı sözkonusu ise, bu ceza yetersizdir. Mutlaka bu konuda hapis cezasını içeren bir düzenleme yapılmalıdır.

Altıncı olarak işverenin kusurundan kaynaklanan iş kazalarının yaşandığı işletmelerin, SGK’ya ödedikleri İş Kazası ve Meslek Hastalığı Primi İşveren Payı daha yüksek olmalı.

Bir çok işletme, kısa zamanda daha fazla üretim yapmak için, ‘üretim sıkıştırması’ yapıyor. Bu dakaza riskini yükseltiyor. Tüm işletmelerde, insan hayatı ve sağlığının, elde edilecek kârdan daha önemli olduğu bilincini yerleştirmeliyiz.”

Türkiye’de taşeron uygulamasının çığırından çıktığını ve bir ur haline geldiğini de anlatarak, kamudaki taşeron uygulamasına bir an önce son verilmesini istedi. Program öncesinde ve sırasında Kon TV’yi arayan çok sayıda üyemiz, Orman Genel Müdürlüğü’ne 500 civarında vasıflı-kadrolu işçi alınacağını hatırlatarak, kadrolu işçi alımında önceliğin, halihazırda çalışan geçici işçilere verilmesini istedi.

Genel Başkan Settar Aslan, Orman Teşkilatımızdaki en büyük sorunun, kadrosuz/geçici çalıştırılan işçiler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Şu anda orman işçilerimizin üçte biri kadrosuz/geçici statüde çalıştırılıyor. Emekli olan kadrolu işçinin kadrosu de emekli ediliyor. Yerine kadrosuz-mevsimlik işçi alınıyor. Bu işçilerimiz, yılın 5 ay 29 gününde istihdam ediliyor, kalan 6 ay 1 günde iş akitleri askıya alınıyor. Yani işsizkalıyor. İşsiz kaldıkları dönemde bu işçiler, başka bir iş de bulamıyor çünkü işverenler, 6 ay sonra işi bırakacak kimseyi çalıştırmak istemiyor.

Oysa ormancılıkta işler yılın 12 ayı devam ediyor. Bu işçilerimizin tüm yıl boyunca, kadrolu olarak çalıştırılması lazım. Bugün Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan 467 yangın ilk müdahale aracı, 1.237 arazöz, 69 treyler, 184 dozer, 17 ekskavatör, 17 loder ve 156 greyderin büyük çoğunluğunu mevsimlik işçiler kullanmaktadır. Her biri vasıflı olan bu işçilerimizin sürekli kadroya alınması lazım. Bunun için, 5620 sayılı kanunda gerekli değişikliklerin yapılması ve Orman Teşkilatına çakılı-norm kadro verilmesi gerekmektedir.”

Genel Başkan Aslan, Orman Genel Müdürlüğü’nün 500 kadar vasıflı-daimi işçi alımında önceliğin mevcut geçici işçilere verilmesini isteyerek, “Bu işçilerimizin büyük çoğunluğu zaten ağır iş makinalarını kullanmaktadır. Kadrolu işçi alımında önceliğin bu işçilerimize verilmesi için, 5620 sayılı kanunda değişiklik yapılması gerekmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun bu konuyu acilen Bakanlar Kurulu gündemine getirmesini ve mevzuat değişikliğinin yapılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Aslan, Orman Teşkilatı ve TİGEM’de çalışan emekçiler adına son derece başarılı birer sözleşme yaptıklarını da anlatarak, “Bu başarıya,üyelerimizle birlikte ulaştık.” dedi.

,

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni