Hak-İş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Başkanı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve yardımcılarını 16 Aralık 2014 günü Genel Merkezinde ağırladı. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, Hak-İş Yönetim Kurulu ve bağlı sendikaların temsilcileri, çalışma hayatında yaşanan sorunları, örnekleriyle birlikte anlatarak, bu sorunların çözümü konusunda İktidar Partisinden eylem beklediklerini ifade ettiler.
Toplantıda konuşan Öznur Çalık, Hak-İş'in her zaman 'emek' ve 'demokrasi'den yana tavır aldığını, geçmişte demokrasiye vurulan darbelere karşı çıktığını, emeğin hakkını alması için büyük mücadeleler verdiğini, ayrıca çok ciddi sosyal sorumluluk projelerini omuzladığını söyledi.
Öznur Çalık, 12 yıllık AK Parti iktidarı sürecinde çalışma hayatını ilgilendiren çok önemli yasalar çıkarıldığını anımsatarak, "İş yasası dâhil olmak üzere özellikle yapmış olduğumuz çalışmalarda, sendikalarla ilgili iş yerlerinde birden fazla sendikaya üye olma hakkından tutun, esnek çalışma zamanlarına, tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak yapmış olduğumuz ayrıma kadar, işveren ile işçi sendikalarımız arasındaki diyaloglarımızın oluşturulmasından tutun, hem işçinin, hem işverenin haklarının savunulması için yapmış olduğumuz çalışmalara kadar, yapılanlar herkesin malumudur." şeklinde konuştu.
Çalık, çalışma hayatının sorunlarını, bizzat taraflarıyla görüşerek, yerinde tespit etmek istediklerini de belirterek, yürütülecek diyalogun kurumsallaştırılmasını ve devamlılığını sağlayacaklarını bildirdi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplantıdaki konuşmasında, sorunları ve önerileri sadece dinlemekle kalmayıp, yapılması gerekenlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Hak-İş ailesi olarak, bu tür ziyaretleri, görüşmeleri, konuşmaları, sorunların çözümü için önemli bir adım olarak görüyoruz." dedi.
Toplantıda konuşan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan da, iktidar partisinin 'emeğin dertlerini' dinlemesini önemsediklerini belirterek, işçilerin sendika hakkını kullanması önündeki yasal ve fiilî engellerin kaldırılmasını istedi. Mevcut uygulamada, oda ve barolara üyeliğin zorunlu olmasına karşılık, sendikalara üyeliğin suç gibi görüldüğünü hatırlatan Settar Aslan, "Bu doğru bir uygulama değildir. Eğer oda ve barolara üyelik zorunlu ise, sendikalara üyelik de zorunlu olmalıdır. Ayrıca, neden odalar ve barolar 'tekel' durumundadır? Neden onların da alternatifi yok? Sendika üyeliği de zorunlu hale getirilmeli, ancak sendika seçme imkânı olmalıdır." diye konuştu.
Sendikal örgütlenmenin, 'kayıtdışı ekonominin de ilacı' olacağını anlatan Settar Aslan, örgütlenmeyi teşvik amacıyla, sendikalı işçi çalıştıran firmaların ürettiği ürünler için 'sosyal etiketleme' yapılması yanında, iş güvencesinin güçlü ve etkin hale getirilmesi ve daha fazla işçi istihdam eden ve sendikalı olan işyerlerine düşük vergi teşviki uygulanmasının da yararlı olacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda, çalışma hayatındaki sorunların müzakeresi ve çözümü yolunda diyalogu sürekli kılmak amacıyla, ortak bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.
,