ANASAYFA / Genel / KADRO MESELEMİZİ, TBMM’DE DİLE GETİRDİK
KADRO MESELEMİZİ, TBMM’DE DİLE GETİRDİK
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 05.02.2015 00:00

KADRO MESELEMİZİ, TBMM’DE DİLE GETİRDİK

05.02.2015 00:00

Öz Orman-İş, TBMM bünyesinde kurulan 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'na sunulmak üzere, 'Ormancılık Sektörü ve Mevsimlik İşçi Raporu' ve 'Tarım Sektörü ve Mevsimlik İşçi Raporu' şeklinde iki ana başlık altında toplanan bir rapor hazırladı. Toplam 56 sayfalık rapor, TBMM Araştırma Komisyonu ve başta milletvekilleri olmak üzere tüm siyasî muhataplara dağıtılmak üzere, bir kitapçık halinde bastırıldı.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, TBMM Araştırma Komisyonu'nun 5 Şubat 2015 tarihindeki toplantısına katılarak, hazırlanan ve komisyona yazılı olarak sunulan raporun takdimini yaptı.

Settar Aslan, her ne kadar TBMM komisyonu, tarım sektöründeki mevsimlik geçici-gezici işçilerin sorunlarını araştırmak için kurulmuş olsa da, ormancılık sektöründe de geçici-gezici işçi sorununun en ağır şekilde yaşandığını söyledi. Orman Teşkilatında norm kadro bulunmadığından, emekli olan kadrolu işçilerin yerine geçici işçi alınabildiğini anlatan Aslan, halihazırda Orman Teşkilatındaki geçici işçi sayısının 9 bin 500'e ulaştığını bildirdi.

Genel Başkan Aslan, geçici statüdeki işçilerin, yılın 5 ay 29 gününde istihdam edilip, kalan dönemde işsizliğe mahkûm olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Biz, işçimiz evinde otursun da maaş verilsin demiyoruz. Orman Teşkilatındaki işler mevsimlik değildir. Yangınlar mevsimlik olsa da, yangın mevsimi bittikten sonra, ormanlarda yapılacak çok sayıda iş bulunmaktadır. Esasen bu işler, bir şekilde taşeron veya orman köylüleri eliyle yürütülmeye çalışılıyor. Burada, ciddi sosyal sorunları da içeren kural dışı çalışma usulleri yaşanmaktadır. Oysa devletin, bu noktada örnek olması daha uygundur. Geçici işçilerimiz, yılın tamamında çalıştırılmalıdır. Böylelikle ormanlarımız daha bakımlı hale getirilecektir. Bu işçilerin tüm yıl boyunca çalıştırılması, Orman Teşkilatına ilave bir maliyet getirmeyecektir."

Aslan, küresel ısınmanın etkisiyle, kış döneminde de azımsanmayacak sayıda orman yangını çıktığını da hatırlatarak, "Yangın işçilerimizin iş akdi askıdayken, çıkan orman yangınlarına, masa başındaki işçilerle ve köy kahvelerinden jandarmanın topladığı köylülerle müdahaleye çalışılıyor. Oysa yangın söndürme işi, nitelikli bir iştir ve uzman işçiler tarafından yürütülmesi gerekir. Bu yüzden, orman işçilerimizin tüm yıl boyunca istihdamı gereklidir." şeklinde konuştu.

Bu arada, Öz Orman-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin, TBMM'deki komisyon toplantısında, sözkonusu raporun ayrıntılı teknik sunumunu yaptı. Toplantıya, Öz Orman-İş Hukuk Müşaviri Semih Temiz de katıldı.

,

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni