Sendikamız Öz Orman-İş, Türkiye&rsquodeki emekçilerin 1 Mayıs meselesi ve bununla ilgili konulara nasıl baktığını belirlemek amacıyla, Stratejik Düşünce Enstitüsü ile birlikte bir rapor hazırladı. Sendikacılık Uzmanı Tarkan Zengin tarafından kaleme alınan 'Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanların 1 Mayıs'a Bakışları'o başlıklı raporun bulguları, 30 Nisan 2015 tarihinde SDE'de düzenlenen bir panelle açıklandı.
Panelin açılışında konuşan SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs'ın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla kutlanmasına karşılık, ülkemizde tartışmalara ve çatışmalara neden olduğunu belirterek, hazırlanan raporun, bu durumun nedenlerini ortaya koyma amacı taşıdığını söyledi.
Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Konfederasyonu Onursal Başkanı Salim Uslu, paneldeki konuşmasında, 1977'deki 1 Mayıs'ta 34 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan provokasyonun faillerinin halen bulunamadığını söyledi. Uslu, Onursal Başkanı olduğu Hak-İş'in, 'karartılmış eylemlere'o karşı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"1977'deki provokasyon karanlıkta kalmamalı, ayrıca sol fraksiyonların çekişmesi de dikkatten uzak tutulmamalıdır. Nitekim sonraki açıklamalarında da birbirlerini suçlamışlardır. Hak-İş olarak bizim derdimiz, hukuk arayışı oldu. Türkiye'nin demokratikleşme çabalarına büyük emek verdik. Yasaklı olduğu dönemde, 1 Mayıs'ı kutlamak için 1994 yılında Taksim'e çıktık. 1 Mayıs'ın, ideolojik dolgu malzemesi olmaktan kurtarılması için çabaladık. 1 Mayıs, bizim büyük mücadele ve katkılarımızla meşrulaşmıştır. Sonuçta, 1 Mayıs, 2009 yılında AK Parti tarafından, Emek ve Dayanışma Günü olarak resmî tatil yapıldı. Emeğe saygı anlamında, mensubu olduğum parti, diğer bütün partilerden daha ileri düzenlemeler yapmıştır. Bazılarının sloganlaştırdığı şeyleri biz hayata geçirince, açığa düşenler, Devrimciliği bırakıp bu kez statükodan yana olmaya başladılar."
Salim Uslu, geçmişte yaşananlardan dolayı 1 Mayıs'ın bir çatışma ve korku günü olarak anıldığını da belirterek, "1 Mayıs, Türkiye'nin her yerinde barışçıl mesajlar verilerek kutlanmalı ve sendikalar olgun ve sorumlu katkı sunmalıdır." dedi.
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan da, paneldeki konuşmasında, emeğin sömürülmesine karşı verilen mücadelede yaşamını yitirenlerin 1 Mayıs'ı anlamlı kıldığını belirterek, "Hak-İş olarak, 1 Mayıs'ın tüm işçi ve memur konfederasyonlarıyla birlikte kutlanması için yoğun çaba gösterdik. Bunu da başardık. Şimdi 1 Mayıs için Taksim'e kutsiyet atfetmeyi doğru bulmuyoruz. 1967'de kurulan DİSK'in, 1976'ya kadar 1 Mayıs'ı kutladığına dair bir kayıt yok. Bu yüzden, 9 yıl boyunca 1 Mayıs derdi olmayan DİSK'in 1 Mayıs sevdasını anlamak mümkün değil." diye konuştu.
1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama ısrarının, işçi kesiminde bir karşılığı bulunmadığını da anlatan Aslan, "Nitekim SDE ile birlikte yaptığımız araştırma sonuçları da bu görüşümüzü teyit ediyor. 1 Mayıs'ta ortaya çıkan şiddet görüntüleri, emekçiler ile toplumun arasını açmakta ve sendikal hareketi şiddetle ilişkilendirmektedir. Böylece sendikal hareket şaibeli hale geliyor ve zemin kaybediyor. Şiddetin bedelini sendikal hareket ödüyor. Bu, kabul edilemez." şeklinde konuştu.
Panelde daha sonra, 1 Mayıs raporu araştırmasının ortaya koyduğu temel bulgular, Tarkan Zengin tarafından sunuldu. 1 Mayıs'ın tarihçesi ve Türkiye'deki serüvenini anlatarak başlayan "Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıslar: Çalışanların 1 Mayıs'a Bakışları" konulu rapor Cumhuriyet döneminde 1 Mayıs'ın yasaklanması, 1977'deki kanlı 1 Mayıs, 1990'larda yeniden başlayan kutlamalar, AK Parti döneminde 1 Mayıs'ın bayram ve resmî tatile dönüştürülmesi gibi bölümlerden sonra, çalışanların 1 Mayıs'a bakışını irdeliyor. Rapora göre emekçilerin yüzde 89.17'si 1 Mayıs'ın tatil olmasını olumlu buluyor, buna karşılık yüzde 58.1'i 1 Mayıs kutlamalarına olumlu bakmıyor. Yüzde 87.9'u 1 Mayıs'ın Taksim dışında kutlanabilmesine olumlu bakıyor ve yüzde 78.9'u da Taksim'i 'kutsal' kabul etmiyor.
,