ANASAYFA / Genel / TİGEM 2. DÖNEM TİS’İMİZ İMZALANDI
TİGEM 2. DÖNEM TİS’İMİZ İMZALANDI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 23.07.2015 00:00

TİGEM 2. DÖNEM TİS’İMİZ İMZALANDI

23.07.2015 00:00

Kamu İşveren Sendikası TÜHİS ile yürüttüğümüz müzakerelerde anlaşmaya vararak, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve bağlı işletmelerde çalışan 2.000 kadar işçimizi ilgilendiren 2. Dönem Toplu İş Sözleşmemizi, 15 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla imzaladık. Sözleşmeyle, üyelerimizin ekonomik haklarında önemli iyileştirmeler sağladık.

ÇERÇEVE ZAMLAR

TİGEM 2. Dönem TİS'imiz, 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2016 arasını kapsayacak şekilde, 2 yıllık olarak bağıtlandı. Sözleşme, ücret ve ücrete bağlı diğer ödemelerde, konfederasyonumuz Hak-İş ile Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında imzalanan 2015 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü'nde yer alan iyileştirme ve zamları öngörüyor. Buna göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere

*        2.150 TL'nin altındaki ücretlere, 2.150 TL'yi aşmayacak şekilde 100 TL,

*        2.151-2.250 TL arasındaki ücretlere, 2.250 TL'yi geçmeyecek şekilde 75 TL,

*        2.251-2.350 TL arasındaki ücretlere, 2.350 TL'yi geçmeyecek şekilde 50 TL iyileştirme yapıldı.

İyileştirmeden sonra ücretlere 6'şar aylık dilimler halinde şu zamlar yapılacak:

*        İlk 6 aylık dilimde yüzde 6,

*        İkinci 6 aylık dilimde yüzde 5 (enflasyon yüzde 5'i aşarsa, fark ilave edilecek)

*        Üçüncü 6 aylık dilimde yüzde 3 (enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, fark ilave edilecek)

*        Dördüncü 6 aylık dilimde yüzde 3 (enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, fark ilave edilecek)

Bu genel zamlar, ücrete bağlı diğer ödemelere de aynı oranlarda yansıtılacak. Ayrıca, tüm işçilerimize yılda bir kez ve Eylül ayında, brüt 500 lira Denge Ödeneği verilecek.

KIDEM TERFİ ZAMMI

Kamu Çerçeve Protokolü zamlarına ilave olarak 'rakip durumdaki sendikanın işveren sendikası nezdindeki tüm engelleme çabalarına rağmen', TİGEM işçilerimizin yevmiyelerine, 1. Dönem TİS uygulamasında olduğu gibi, 2. Dönem TİS için de, her yıl 1 Ocak gününden itibaren uygulanmak üzere, 2'şer liralık Kıdem Terfi Zammı elde ettik. Bu da, mevcut yevmiyelere, Çerçeve Protokolü zamlarının dışında, 2015 için 2 lira, 2016 için 4 lira ilave edilmesi anlamına geliyor. 2013 ve 2014'teki 2'şer liralık ilaveler de dikkate alındığında, yevmiyelerdeki toplam iyileştirme 8 liraya ulaştı.

Ayrıca, 1. Dönem TİS'te büro çalışanlarımızın yüzde 9 olan Yıpranma Primlerini 2. Dönem TİS için de aynı oranda muhafaza ederken dışarıda çalışanlarımızın primini yüzde 10'dan yüzde 11'e, çalışma koşulları daha zorlu olan Gümüşsu ve Altınova işletmelerindeki çalışanlarımızın primini de yüzde 11'den yüzde 13'e yükselttik.

İDARÎ İYİLEŞTİRMELER

Sözleşmemiz, ücret dışındaki bazı konularda da iyileştirmeler getiriyor. İşveren tarafından yapılan nakillerde, daha önce 2 gün olan 'ücretli yol izni' 5 güne çıktı. Fazla mesainin, işçinin onayı ile izne çevrilmesi halinde, izin süresi, fazla mesaide öngörüldüğü şekilde 'artırımlı' hesaplanacak. Yine, ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışmanın karşılığı, 'günlük 3 yevmiye' olarak sözleşmeye geçirildi ve bu konuda uygulamada yaşanan aksaklıklar ortadan kaldırıldı.

Öz Orman-İş'e üye olmadan önce Tarım İl Müdürlüklerinde çalışan işçilerden epeyce geride olan TİGEM çalışanlarımızın ücretleri, imzaladığımız 1. ve 2. Dönem TİS'lerle, Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarımızın ücretlerinden daha iyi duruma gelmiş oldu.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, TİGEM'de 'yüz akı' bir sözleşme imzaladıklarını ve TİGEM emekçilerine vermiş oldukları ücret iyileştirmesi sözünü yerine getirdiklerini belirterek, "İmzaladığımız 2. Dönem TİS, tüm TİGEM emekçilerimize hayırlı olsun. Analarının ak sütü gibi helal olan ücretlerini, aileleriyle birlikte ağız tadıyla yemeyi nasip etmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum." dedi.

,

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni