ANASAYFA / Genel / HAK-İŞ GENEL KURULU, BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NU AĞIRLADI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 23.10.2015 00:00

HAK-İŞ GENEL KURULU, BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NU AĞIRLADI

23.10.2015 00:00

Açılışı Atatürk Spor Salonu'nda başlayan Hak-İş 13. Olağan Genel Kurulu ve 40. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri, ikinci gün Meyra Otel'de devam etti. İkinci günün onur konuğu, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu.

Genel Kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili ve Hak-İş Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, TBMM İdare Amiri, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, AK Parti Ankara Milletvekilleri Jülide Sarıeroğlu ve Vedat Bilgin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,  Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, çok sayıda milletvekili adayı, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile 38 ülkeden gelen yabancı sendikacılar ve Hak-İş delegeleri katıldı.

Genel Kurulun ikinci gün açılışını, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan yaptı. Aslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başlayan Hak-İş Genel Kurulu ve Kuruluş Yıldönümü programının, coşkulu ve geniş katılımlı etkinliklerle devam ettiğini söyledi. Hak-İş'in 'değerler' üzerine kurulmuş bir sendikacılık anlayışına sahip olduğunu belirten Aslan, "Bizim sendikal anlayışımız milletimizin değerleriyle yoğrulmuştur. Mücadelemiz insan ve emeğin kutsiyeti üzerinedir. Hizmetimiz halk ve Hak içindir. Yaşadığımız topluma hizmet etmeyi görev kabul ediyoruz. Bilgiyi, sevgiyi ve hoşgörüyü esas alıyoruz. Bu çatının altında bulunan tüm sendikalarımız Hak-İş çınarının dallarıdır. Birlikte büyüyor, birlikte çoğalıyoruz." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Kurulun, 10 Muharrem'e denk geldiğini ve bunun anlamlı olduğunu anımsatarak başladığı konuşmasında, Hak-İş'in, meselelere 'Hüseynî' bir tavırla yaklaştığını belirterek, "Biz her zaman 'Hüseyni' duruşun yanında olduk. Bugün eğer ülkemiz çağdaş Yezitlerden kaçan milyonlarca kardeşimize ev sahipliği yapıyorsa, dünyanın neresinde olursa olsun başı dara giren, mazlum olan rahat ve huzur içinde yaşayacağı bir yer aradığında yönünü ülkemize dönüyorsa bu, Hazreti Hüseyin geleneğinin bu ülkede yaşandığının en güzel işaretidir. Biz her zaman hakkın, adaletin ve zulme karşı dik duruşun sözcüsü olduk, olmaya devam edeceğiz. Allah bu topraklarda 'Hüseyni' tavrı sürdürenlerin geleneğini, devamını muktedir kılsın." şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, emek ve sermayenin karşı karşıya getirildiği, çalışma hayatına çatışmanın egemen kılındığı bir dönemde kurulan Hak-İş'in, geride kalan 40 yılda büyük emek ve değer ürettiğini anlatarak, Hak-İş'in sadece bir sivil toplum örgütü olarak kalmadığını, adalet ve özgürlüklerden yana bir baskı grubu olarak, siyaset ve diğer alanları etkilediğini söyledi. Birçok konfederasyonun darbe taşeronluğuna soyunduğu 28 Şubat'ta, Hak-İş'in, demokrasiden yana, onurlu ve dik bir duruş sergilediğini de kaydeden Başbakan Davutoğlu, "28 Şubat'taki cuntacı eğilimlerle her türlü özgürlüğün ama en çok da inanç ve düşünce özgürlüklerinin üzerine gidilirken Hak-İş, onların karşısında emeği savunduğu gibi düşünce ve inanç özgürlüğünü de aslanlar gibi savundu." dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, konuşmasında, Hak-İş'in, etkinlik ve saygınlık bakımından Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olduğunu belirterek, "Hak-İş olarak 21 sendikamız, 81 il temsilcimiz, komitelerimiz ve iş yeri temsilcileri olarak büyük bir aileyiz. Hem Türkiye'yi yönetenlerden hem işverenlerden talebimiz var. İşverenlerden talebimiz biz sizin rakibiniz değiliz, sizlerin hasmı da değiliz. Biz sizinle ortağız. Birlikte geleceği inşa edelim, birlikte başarmak istiyoruz. Ülkeyi yönetenlere çağrımız lütfen bizimle birlikte yeni bir sosyal diyalog mekanizmasını hayata geçin. Sadece bizim taleplerimizi dinleyip sonra istenildiği gibi karar alan bir yapı değil, birlikte çalışıp sorunların çözümünü beraber gerçekleştirmek istiyoruz. Sosyal diyalog mekanizmalarını AB standardında yerleştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Mahmut Arslan, kamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınması konusunda başlatılan çalışmadan dolayı Başbakan Davutoğlu'na teşekkür ederek, "Türkiye'nin artık kangren olmaya yüz tutmuş taşeron işçiliğin normal, makul, kabul edilebilecek sınırın çok ötesine geçmiştir. Kamudaki taşeron işçilerin ivedilikle ve öncelikle kadrolarının verilmesini istiyoruz."  dedi. Arslan, başta orman emekçileri olmak üzere, yılın 5 ay 29 gününde çalıştırılan geçici işçilerin de Başbakan'dan kadro müjdesi beklediğini sözlerine ekledi

Genel Kurulda CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, TBMM İdare Amiri ve Memur-Sen Onursal Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve ETUC Genel Sekreteri Thiebaut Weber ile Hak-İş üyesi sendikalardan bazılarının genel başkanları da birer konuşma yaptı.

Ankara'daki terör saldırısında 102 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden dolayı eğlencesiz gerçekleştirilen Genel Kurul ve Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde, Turkuaz Musiki Topluluğu, enstrümental tasavvuf eserleri dinletisi sundu.

Hak-İş Yönetimi, Genel Kurula katılan yabancı sendikacı misafirlerle birlikte toplu resim de çektirdi.

Genel Kurulun ikinci gününde, Yönetim Kurulunun faaliyetleri ibra edilerek, Tüzük ve Kararlar komisyonunun hazırladığı taslaklar da oylanarak kabul edildi. Genel Kurulun son gününde, Hak-İş Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeleri için seçim yapılacak.