Hak-İş'in, her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlemeyi gelenek haline getirdiği Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasının 5'incisi, 7 Mart 2016 günü Ankara'da gerçekleşti. Toplantıya, Türkiye'nin 81 ilinden gelen Hak-İş'e bağlı sendikalara üye kadın emekçilerin yanısıra, 33 ayrı ülkeden gelen kadın emeği temsilcileri de iştirak etti.
Kadın Emeği Buluşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Hak-İş Onursal Başkanı ve TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, çok sayıda milletvekili, bürokrat, sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, başta Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan ve Genel Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere, Hak-İş'e bağlı sendikaların genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Türkiye'nin farklı illerinden gelen, Öz Orman-İş üyesi çok sayıda orman ve tarım emekçisi kadın da Ankara'daki büyük buluşmaya iştirak etti.
ERDOĞAN: "KADINA, İNSAN OLDUĞU İÇİN DEĞER VERDİK"
Kadın Emeği Buluşmasının onur konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradaki konuşmasında, kadın ve emek konularında önemli mesajlar verdi. Kadını başı açık veya örtülü diye ayırmanın bir insan hakkı ihlali olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllarca bu ülkede bu yapıldı. Eğer başında örtü varsa üniversiteye, okullara, devlet dairelerine, işe almadılar, yoksa aldılar. İşte bunu biz değiştirdik. Kadına, insan olduğu için değer verdik, giyiminden kuşamından dolayı değil." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Suriyeli mülteciler, AB ülkelerinin mültecilere dair çifte standartlı tutumu, Afrika'ya yönelik sömürgeci bakış, dünya üzerindeki mazlumların adalet arayışları, Türkiye'nin terörle mücadelesi ve kadına yönelik şiddet konularında önemli açıklamalar yaptığı konuşmasında, insanoğlunun kendi geleceği ve bekası için kadına hak ettiği değeri vermek zorunda olduğunu belirterek, "Kadına haksızlık eden, tüm insanlığa haksızlık etmiş olur." dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da konuşmasında, 8 Mart'ın özellikle emekçi kadınların seslerini yükselteceği, emeğin onurlu duruşunu gösterecekleri bir gün olduğunu belirterek, "Emeğin onur kalesi, Hak-İş'in bugünlere gelmesi için mücadele eden Hak-İşli kadınları minnet ve şükranla anıyorum." diye konuştu. Arslan, taşeron işçilerin bazı sorunları çözülmekle birlikte, pek çok sorunun hâlâ devam ettiğini de anlatarak, taşeron işçiler ile Orman Teşkilatı ve ÇAYKUR'da çalışan geçici işçilerin kadro taleplerinin karşılanması konusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan&rsquodan destek istedi.
Toplantıya Bolu'dan katılan taşeron işçisi Hacer Güngör de bir konuşma yaparak, rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a o dönemde yazmış olduğu mektubu okudu. Güngör&rsquoün kendisi için yaptığı duaya duygulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gözyaşlarını tutamadı.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Montserrat Mir ile Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz da toplantıda birer konuşma yaptı. Mir, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle söz ederek, ETUC'un, çalışma hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Toplantıya, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Suruç kampında yaşayan mülteci kadınları temsilen bir grup da katıldı. Ayrıca, Suruç Kampı'ndan gelen çocukların yer aldığı Mülteci Çocuk Korosu da, söylediği Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılarla toplantıya renk kattı.
Öte yandan, Öz Orman-İş Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Çelik ve sendika mensubu kadın emekçilerin de içinde yer aldığı Hak-İş Kadın Komitesi üyeleri ve yabancı ülke emekçilerini temsilen bir grup kadın, 17 Şubat 2016 günü, 28 vatandaşımızın şehit olmasına yol açan Ankara'daki terörist saldırının yapıldığı yeri ziyaret ederek, kırmızı karanfil bıraktılar.
,