Türkiye'nin değişik illerinden, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için Ankara'ya gelen çok sayıda orman ve tarım emekçisi kadın üyemiz, Genel Merkez yöneticileri ve uzmanlarımızla birlikte bir çalıştay gerçekleştirdi. Hak-İş Onursal Başkanı ve TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, Antalya Milletvekili ve eski İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ve Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'in de iştirak ettiği çalıştaya Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Genel Mali Sekreter Ali Bilgin, Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar ve sendika uzmanları katıldı.
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, çalıştayın açılışındaki konuşmasında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine temas ederek, "İnsanlık bir bütündür ve kadınlarımız o bütünün yarısıdır. Kadın annedir, eştir, kardeştir, evlattır ve ninedir. İşyerinde emeğini, hanesinde muhabbet ve maharetini konuşturandır. İman çerçevemizde ise ayaklarının altına Cennet serilendir. Öz Orman-İş için, ya 'ÜYE' ya da 'MANEVİ ÜYE'dir." dedi.
8 Mart'ın, 'Kadınlar Günü' değil, 'Emekçi Kadınlar Günü' olduğunu hatırlatan Aslan, "Aradaki farka dikkatinizi çekmek istiyorum. Yani bu gün üretmeyen, toplumsal sorumluluk taşımayan, lüks ve tüketim düşkünü, tuzu kuru kadınların günü değildir. Bu gün ailesinin, milletinin ve insanlığın sorumluluğunu taşıyan, yaşadığımız sorunları bilen, çözüm arayan, iş ve eser üreten emekçi kadınların günüdür." diye konuştu.
Dünya Emekçi Kadınlarının, sosyal hayattaki ve çalışma hayatındaki haklarını elde etmek için büyük mücadeleler vermek zorunda kaldığını hatırlatan Settar Aslan, Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını, çoğu dünya ülkesindeki hemcinslerinden çok daha önce elde ettiğini belirterek, "Uygulamada bazı aksamalarla karşılaşıyor olsak da, çalışma mevzuatımız, kadın ve erkek emeği arasında bir ayırım yapmıyor hatta çoğu zaman, pozitif ayrımcılık içeren hükümler getirildi. Elbette bunda, emeği ve kadın varlığını KUTSAL kabul eden inanç ve kültür değerlerimiz de etkili olmuştur." dedi.
KAYITDIŞILIK SORUNU
Tarım, Orman, Avcılık ve Balıkçılık İşkolunda çalışan 6 milyona yakın emekçiden yüzde 80'inin kayıtdışı istihdam edildiğini anlatan Aslan, ayrıca sektördeki geçici ve gezici işçilik sorununa dikkat çekti. Ormancılık sektörünün doğası gereği, kadın çalışan sayısı erkeklerden çok daha az olduğunu, bununla birlikte, sendika olarak, yürütülen etkinliklerde, kadın üyelere karşı pozitif ayrımcılık yapmaya gayret ettiklerini belirten Aslan, "Özellikle eğitim seminerlerimizde, oransal olarak kadınlarımıza biraz daha öncelik vermekteyiz. Sendikal temsil noktasında da, kadın üyelerimize pozitif ayrımcılık yapmaktayız. Daha gelişmiş bir sendikal hayat için, kadın emekçilerimizin katkısına ihtiyacımız var." diye konuştu.
USLU: "EŞİTLİK DEĞİL, ADALET"
Hak-İş Onursal Başkanı ve TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, çalıştayda Öz Orman-İş üyesi kadın emekçilere hitap etti. Kadın meselesinde 'eşitlik' kavramı yerine, 'adaleti' savunma gereğine işaret eden Uslu, "Eşitlik çağrısı yapanlar, eşitlik ile adalet arasındaki farkı görmezden gelerek, kadını kendi kültür değerlerinden, asıl işlevinden ve sorumluluğundan uzaklaştırıp, biraz feminist duygularla, kadını kurulu düzene karşı kullanmaya çalışıyorlar. Biz bu toplantıları, onlara payanda olmak veya o rüzgâra uymak için yapmıyoruz. Bir farkındalık yaratmaya, adaletli bir yaklaşım sergilemeye çalışıyoruz." dedi.
Türk-İslam kültüründe ve geleneğimizde, kadının, erkeğe göre ikincil konumda olmadığını belirten Uslu, şöyle devam etti:
"Hakan-Sultan geleneğinde, Kadın Sultan, daima karar verici olarak önemli yerde bulunmuştur. İslam Kültürü kadın ve erkeğe hitap ederken ayrım yapmamış 'insanlar', 'ey nas' diyerek, bütün insanlara hitap etmiştir. İslam, daha ziyade insanı muhatap almış, insana hitap etmiştir."
Cumhuriyet döneminde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen, kılığına kıyafetine bakılarak, bazı kadınların seçilme hakkına engel çıkarıldığını hatırlatan Uslu, "22 Mayıs 1999'da Merve Kavakçı milletvekili seçildiğinde, zamanın Başbakanı, (Burası devlete meydan okuma yeri değildir. Bu hanıma haddini bildirin.) diyerek, Kavakçı'yı aşağılamıştı. Kavakçı, yemin ettirilmeden Meclis'ten atıldı. Bu tavrın, maço erkek tavrından ne farkı var?" şeklinde konuştu.
Bu tarz engellerin geride kaldığını ve Hükümetin, kadın çalışanlar için doğum yardımları, emzirme izinleri, özürlü çocuğu olan annelere 5 yıl erken emeklilik imkânı, engelli çocuklara bakım hizmeti ve engelli maaşı, kadın sığınma evleri ve kadınlara meslek edindirme hizmetleri gibi ileri haklar sağladığını, ayrıca kadına yönelik şiddeti caydırmayı amaçlayan cezalar getirdiğini de anlatan Uslu, "Namerde kimseyi muhtaç etmemek, sosyal devletin bir görevidir. Çok şükür bunu da başarmış durumdayız. Artık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, 36 milyar TL bütçeyle, tüm bakanlıklar içinde 6. Sırada bulunuyor." dedi.
ORMAN GENEL MÜDÜRÜ ÜZMEZ: "SİZİ DESTEKLİYORUM"
Çalıştaya katılarak bir konuşma yapan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, kadın ve erkeğin 'bir elmanın iki yarısı' olduğunu belirterek, "Esas olan, kadınlarımızın erkeklere bir emanet olduğunu unutmamaktır. Kadına el kaldıranların, mantıklı ve makul olmadığını düşünüyorum." dedi.
Şiddeti önlemede aile içinde verilen eğitim ve terbiyenin önemine dikkat çeken İsmail Üzmez, topluma yararlı, ahlâklı ve erdemli nesiller yetiştirmek için annelere büyük görev düştüğünü vurguladı.
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 970'e yakın kadrolu, 130 da mevsimlik olmak üzere, toplam 1.100 civarında kadın işçi olduğunu da belirten Üzmez, "Ben, siz kadınlara öncelik tanımak istiyorum. Bana ulaşmak istediğinizde e-posta adresimi kullanabilirsiniz. Her türlü şikâyetlerinizi bize yazın. Haklı olduğunuz sürece, sonuna kadar arkanızdayım. Sizi destekliyorum." şeklinde konuştu.
Çalıştayda daha sonra Genel Başkan Settar Aslan ve Yönetim Kurulu üyeleri, kadın emekçilerin sorularını cevaplandırdı. Kadın emekçiler başta yevmiye tespiti olmak üzere, işyerlerinde karşılaştıkları bazı meselelere dair sorularını Genel Başkan Aslan'a sorarak, bilgi edindiler, ayrıca kendi görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Daha sonra, Türkiye'nin dört bir yanından gelen Öz Orman-İş üyesi kadın işçiler, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte akşam yemeği yedi. Yemeğe, Antalya Milletvekili İbrahim Aydın da katıldı.
,