ANASAYFA / Genel / ASLAN: “İŞİN GEÇİCİSİ OLUR, İŞÇİNİN OLMAZ”
ASLAN: “İŞİN GEÇİCİSİ OLUR, İŞÇİNİN OLMAZ”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 28.03.2016 00:00

ASLAN: “İŞİN GEÇİCİSİ OLUR, İŞÇİNİN OLMAZ”

28.03.2016 00:00

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, taşeron işçileri kadroya alınırken, 5620 Sayılı Kanun mağduru geçici işçilerin mağdur edilmemesini istedi.

Settar Aslan, Öz Orman-İş tarafından Haymana'da yapılan Temsilciler Eğitim Semineri'ndeki konuşmasında, işletmelerde geçici işler olabileceğini ancak işçinin geçicisi olamayacağını söyledi. Aslan, taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair Hükümet kanadından yapılan açıklamaların kafa karışıklığına yol açtığını belirterek, şunları söyledi:

"Başbakanın açıklamasına bakıyoruz, herkes kadroya alınacak. Maliye Bürokrasisinden gelen açıklamalara bakıyoruz, kimse kadro alamıyor. Çalışma Bakanının konuşmalarına bakıyoruz, çalışanlar ile Hükümet arasında sıkışmış gibi görünüyor. Maliye Bürokrasisi, adeta Başbakanın sözlerinin içini boşaltıyor. 1 Kasım'dan önce 1 yıl çalışmış olmak diyor. Allah'tan korkun taşeronda kesintisiz bir yıl çalışabilen var mı? Kıdem tazminatı ödememek için 11 ayda çıkış veriliyor, tekrar giriş yapılıyor. Yetmedi, ben seni imtihana tabi tutacağım, taşerondan istifa edeceksin, kıdem tazminatını yakacaksın, yeniden işverene müracaat edeceksin, işveren uygun görürse, şartların tutuyorsa, ben seni işe alıp 3 yıllık sözleşme yapacağım deniyor. Yani bu durumda en büyük taşeron devletin kendisi mi oluyor? Yazılı sınavı geçersen mülakata tabi tutacağım diyor. GBT araştırması yapacağım diyor. GBT araştırmasını anlarız. Fakat bu insanlar zaten yıllardır orada çalışıyor. Demiryollarında, hastanelerde, hatta Başbakanlıkta çalışıyor. Siz şimdiye kadar bu adamların GBT araştırmasını yapmadınız mı? Yapmadıysanız, eyvah!..."

Maliye Bürokratlarının tavrının, "Aslında hiç kimseyi kadroya almayacağız." anlamına geldiğini ifade eden Settar Aslan, "Diyorlar ki, devlete geçince, taşeronla aynı ücreti vereceğiz... Peki, taşerona verdiğiniz yüzde 25-30'luk kâr payı nereye gidiyor? Bu para devletin cebinde kalacak. Taşeronu kadroya alırken bile kâr edeceksiniz. Devlet, taşerona verirken cömert, işçiye verirken cimri olamaz tüccar gibi davranamaz." dedi.

GEREKİRSE AÇLIK GREVİ

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan, yapılan açıklamaların kadro meselesini bulanıklaştırdığını da ifade ederek, şöyle devam etti:

"Eğer bu bir oyunsa, kimse bizi bu oyunun dışında bırakmamalı. Kanun hazırlanıp, içinde biz olmazsak, Sayın Başbakana rağmen kadro sözünün içi boşaltılırsa, Türkiye'nin tüm bölgelerindeki üyelerimizden gelen açlık grevi çağrılarına duyarsız kalmayacağımız bilinmelidir. Sayın Başbakanın sözleri gayet açık kamuda çalışan bütün işçilere kadro sözü verildi. Orman Teşkilatı, TİGEM, Çaykur, Demiryolları, Karayolları ve Şeker Fabrikaları başta olmak üzere, Türkiye genelindeki kamu kurumlarında toplam 25 bin kadar 5620 Sayılı Kanun mağduru geçici işçimiz var. 720 bin taşeron işçisi kadroya alınırken, bu 25 bin işçimiz mağdur edilmemelidir."

3. GRUP SEMİNER

Haymana'da devam eden seminer dizisinin 3. Grubunda İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Denizli şube başkanlıkları ve bölge temsilciliklerine muhatap işyerlerindeki 250 kadar İşyeri Temsilcisi ve Disiplin Kurulu Üyesi katılıyor.

Genel Sekreter Bayram Ayaz, Genel Mali Sekreter Ali Bilgin, Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar'ın da hazır bulunduğu, Genel Teşkilat Sekreteri Zeki Sungur Kızılkaya'nın ise örgütlenme çalışmaları sebebiyle katılamadığı seminerde, Genel Başkan Aslan'ın açış konuşmasının ardından, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin, 'Sendika ve İletişim' konulu bir sunum yaptı.

Daha sonra, Öz Orman-İş Hukuk Müşaviri Avukat Semih Temiz, İş Mevzuatı ve Toplu İş Sözleşmesi Uygulamaları konulu bir sunum yaparak, seminer katılımcılarının hukukî meselelere dair sorularını cevaplandırdı.

,

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni