Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda ciddi bir kafa karışıklığı yaşandığını söyledi.
Ankara'nın Haymana ilçesinde devam eden Öz Orman-İş Sendikası Temsilciler Eğitim Semineri dizisinin 5. Grup açılışında konuşan Settar Aslan, günlerdir tartışılmasına rağmen, taşeron ve geçici işçilere kadro verilmesi çalışmalarının somutlaşmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Henüz kadro konusunda somutlaşmış bir tasarı yok. Bir taslak üzerinde çalışıyor. Ama görüyoruz ki, bu konuda ciddi bir kafa karışıklığı var. Taşeronda çalışan temizlik işçisini, farklı bir statüyle memur kadrosuna almaktan söz ediliyor. Kadroya alınan işçiye aynı ücreti, yani 1300 lira asgari ücreti verelim deniyor. Peki, taşerona ödenen kâr payı, bunun KDV'si filan nereye gidiyor? Maliye Bürokrasisi buradan da kâr etmeye çalışıyor. Bunun anlaşılır bir tarafı yoktur. Fakat bu tasarı TBMM'ye gelip kanunlaşıncaya kadar, köprünün altından çok sular akar, çok şey değişir."
5620 Sayılı Yasanın getirdiği 6 ay sınırlamasından dolayı, Orman Teşkilatındaki 9 bini aşkın emekçinin yılın kalan yarısında işsizliğe mahkûm edildiğini tekrarlayan Settar Aslan, "Orman Teşkilatının ağır iş makinaları, kullanacak işçi olmadığından dolayı yılın yarısında atıl durumda yatıyor. Oysa o araçların ormanlarımız için yıl boyunca yapması gereken dünya kadar iş var." dedi.
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, kadro konusunda geçici işçilere haksızlık yapılmaması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, "Taşeron işçileri kadroya alınırken, yılın yarısında çalıştırılan 9 bin geçici işçimizin de kadroyu hak ettiğinde şüphemiz yok. 5620 Sayılı Kanun yüzünden çalıştırılmayıp mağdur edilen geçici işçilerimize kadro verilmesini sağlamak için, elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız." ifadesini kullandı.
İstanbul, Bolu ve Sakarya bölgelerindeki işyeri temsilcileri ve işyeri disiplin kurulu üyelerinin katıldığı 5. Grup Seminerde daha sonra, Acil Akıl Derneği Başkanı, İlk ve Acil Yardım Birim Uzmanı Hasan Basri Kızıldağ, 'Ormancılık Sektöründe İş Sağlığı-Güvenliği ve İlk Yardım' konulu bir sunum yaptıktan sonra, seminere katılan temsilci ve disiplin kurulu üyelerinin sorularını cevaplandırdı.
Seminerde, Genel Başkan Settar Aslan'ın konuşmasını müteakip, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin 'Sendika ve İletişim' konulu bir sunum yaptı.
Seminerin ikinci gününde, katılımcılara hukukî konular, çölleşmeyle mücadele ve temsilcilerin görev ve sorumlulukları konusunda sunumlar yapıldı. Öz Orman-İş Avukatı Mustafa Uslu, 'İş Hukuku ve Toplu İş Sözleşmesi Uygulamaları' konulu bir sunum yaparak, temsilcilerin hukukî konulara dair sorularını cevaplandırdı.
Daha sonra, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Uzmanı Mediha Haliloğlu, 'Çölleşmeyle Mücadele' başlıklı bir sunum yaparak, katılımcıların konuya dair sorularını cevaplandırdı.
Seminerdeki son sunumu yapan Öz Orman-İş Malî Müşaviri Osman Aslan da, 'Temsilcilerin Görev ve Sorumlulukları' konularında bilgi vererek, seminere katılan temsilcilerin sorularını cevaplandırdı.
Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Çelik koordinasyonunda yürütülen seminere Genel Sekreter Bayram Ayaz, Genel Mali Sekreter Ali Bilgin ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar da katıldı.
Temsilciler Eğitim Semineri, katılımcılara sertifika takdimiyle sona erdi.
,