ANASAYFA / Genel / TARIM EMEKÇİLERİ NEDEN ÖZ ORMAN-İŞ’İ SEÇİYOR?
TARIM EMEKÇİLERİ NEDEN ÖZ ORMAN-İŞ’İ SEÇİYOR?
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 23.03.2018 00:00

TARIM EMEKÇİLERİ NEDEN ÖZ ORMAN-İŞ’İ SEÇİYOR?

23.03.2018 00:00
  • Öz Orman-İş, Tarım Teşkilatında uygulanan ikili SKALA uygulamasına son vereceğini ve tüm tarım emekçilerini Köy Hizmetleri'nden gelen işçilerimizin skalası düzeyine çıkaracağını söylüyor.

Buna karşılık Tarım-İş ne diyor? "YAPAMAZLAR..." diyor.

Tarım emekçisi, 'Yapamazlar' diyen sendikayı terk edip, yapma azmindeki Öz Orman-İş'e geliyor.

Örneğin Tarım Teşkilatı ve Köy Hizmetleri kökenli, işçilerimizin TL olarak skaladaki yevmiye karşılaştırması şöyledir:

Aynı işi yapan ve aynı kıdeme sahip olan emekçilerin yevmiyesinde bunca fark kabul edilemez. Öz Orman-İş, bu haksızlığı, emekçimizin lehine çözecektir.

  • Öz Orman-İş, Ağır Hizmet Priminin, tarım emekçimiz izindeyken de ödenmesini sağlayacağını söylüyor.

Tarım-İş ne diyor? "YAPAMAZLAR..." diyor.

Öz Orman-İş, bu uygulamayı Orman Teşkilatında nasıl getirdiyse, Tarım Teşkilatında da getirecektir.

  • Tarım-İş, "Öz Orman-İş'e geçerseniz, primleriniz düşer." diyor.

Yalanın bu kadarına PES... Tarım işçilerimiz, Öz Orman-İş'e geçmesinden dolayı hiçbir hak kaybına uğramayacaktır. Bu yalanları 2012'de de dinlemiştik, ama hiçbir işçimizin hak kaybı olmamıştı, bu dönemde de olmayacak. Eğer bir hak kaybı olursa, Öz Orman-İş her türlü hak kaybını karşılayacaktır.

  • Tarım-İş, "Öz Orman-İş'e giderseniz, haftalık 5 gün ve 40 saat yerine 6 gün ve 45 saat çalışacaksınız." diyor.

Öz Orman-İş diyor ki "Tarım Teşkilatı emekçilerimiz, bugün olduğu gibi, Öz Orman-İş'e geçtiğinde de haftada 5 gün ve 40 saat çalışacaktır. Aksini söyleyen yalan söylemektedir."

  • Tarım-İş, "Öz Orman-İş'e geçerseniz, maaşınızdan her iki sendikaya da aidat kesilir." diyor.

Öz Orman-İş diyor ki: "Öz Orman-İş'e geçerseniz, yürürlükteki TİS'ten yararlanmak için Tarım-İş'e dayanışma aidatı ödersiniz. Öz Orman-İş, Tarım Teşkilatı'nda yetki alıncaya kadar, tarım emekçilerinden tek kuruş aidat almayacaktır."

Yani, tarım emekçisi hiçbir zaman çifte aidat ödemeyecektir. Bu, kanunen de mümkün değildir.

  • Tarım-İş, "Tarım Teşkilatında yetkiyi biz alırsak, Öz Orman-İş'e geçenleri tekrardan üyeliğe kabul etmeyeceğiz." diyor.

Öz Orman-İş ne diyor? "Bu konuda, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 17. ve 39. maddeleri gayet açıktır. Sendika, işçinin üyeliğini kabul etmek ve TİS'ten yararlandırmak zorundadır."

Soruyu şöyle de sorabiliriz: Yetkiyi Öz Orman-İş alırsa, Tarım-İş'te kalanların durumu ne olacak?

  • Öz Orman-İş, "Giyim yardımlarını Türkiye genelinde aynı düzeye getirip, paraya çevireceğim." diyor.

Tarım-İş ne diyor? "OLMAZ... Çünkü giyim yardımı, iş sağlığı ve güvenliği kıyafetidir." diyor.

Aslında 'giyim yardımı' ile İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının zorunlu kıldığı 'iş kıyafetlerini' birbirine karıştırıyor. Zaten bunların işi hep kafa karıştırmaktır.

  • Öz Orman-İş, "Yemek yemeyen üyelerimizin yemek paralarını ödeteceğim." diyor.

Tarım-İş "OLMAZ..." diyor.

Kim ne derse desin, Öz Orman-İş, bu sorunu çözecektir.

  • Öz Orman-İş, "Servise binmeyen tarım emekçilerinin servis paralarını ödeteceğim." diyor.

Tarım-İş "ÖDETEMEZSİNİZ..." diyor.

Servisten yararlanmayan işçimizin ulaşım parasının kendisine ödenmesinden daha doğal ne olabilir? Öz Orman-İş, bu gibi sorunları çözer.

  • Tarım-İş ne diyor? "Öz Orman-İş'e geçerseniz yevmiyeniz ve primleriniz düşecek, size TİGEM ve Orman Teşkilatı sözleşmesi uygulanacak."

Bu ifade eğer bilerek söylenmişse, söyleyenler ya okuduğunu anlamayan veya sendikal mevzuatı bilmeyen cahillerdir.

Gerçek şu ki her kurum ayrıdır, şartları farklıdır ve Toplu İş Sözleşmeleri ayrı ayrı yapılır. Öz Orman-İş Tarım Teşkilatında yetkiyi aldığında, buradaki işçilerimiz için yürürlükteki sözleşmeyi temel kabul edecek ve yukarıda bahsedilen eksikliklerini ve yetersiz yönlerini, yeni dönemde yapacağı TİS müzakereleriyle düzeltecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü birileri laf yapar, Öz Orman-İş icraat yapar. Tıpkı, TİGEM emekçilerimizin en düşük ücretinde geldiği noktayı anlatan şu tabloda görüldüğü gibi:

Eğer TİGEM emekçileri Tarım-İş'te kalsaydı ücret zamları, Kamu TİS Çerçeve Protokolu zamlarına göre devam edecekti. Ve TİGEM'deki 42.28 TL olan en düşük ücret 1 Ocak 2018 itibarıyla 88.45 TL olacaktı. Yine71.44 TL olan ortalama ücret, Kamu Çerçeve Protokolu zamlarıyla ancak 117.60 TL olacaktı.

Oysa Öz Orman-İş'in imzaladığı TİS'lerle TİGEM'deki ortalama ücret 135.26 TL'ye yükseldi. Öz Orman-İş TİGEM emekçilerinin en düşük aylık ücretinde, Tarım-İş'e 883 TL fark atmıştır. Ortalama ücretteki aylık fark ise 530 TL'dir. Yılbaşında gelecek kıdem terfi zammı ile bu farklar daha da büyüyecektir.

Buradaki yüz güldüren yevmiye artışlarının dışında, taban iyileştirmesi de elde edilmiştir.

  • Öz Orman-İş, her üyesini, 25.000 TL bedel üzerinden, Grup Ferdi Kaza Sigortası ile sigortalamıştır. Tüm üyelerin sigorta primlerinin tamamı, her yıl Öz Orman-İş tarafından ödenmektedir. Tarım emekçilerimiz de Öz Orman-İş'e üye olduğu andan itibaren, otomatik olarak bu sigorta kapsamına girer.
  • Öz Orman-İş, yangın, sel ve deprem gibi doğal afetlere uğrayan üyelerini yalnız bırakmaz, zor günlerde de onların yanında yer alır. Afete uğrayan üyelerinin zorunlu eşyalarının yenisini alarak kendilerine teslim eder.

Bir hakkın 'NASIL ALINAMAYACAĞI' mazeretini üretmek sendikacılık değildir. Sendikacılık, emeğin makul hak taleplerini muhataplarına doğru üslup ve yöntemlerle anlatmayı ve ikna etmeyi gerektirir. Günümüzde hak mücadelesi KABADAYILIKLA değil, akıl ve bilgiyle yürütülür. Öz Orman-İş, üyelerinin hak ve menfaatlerini barışçı yollarla temin etme yeteneğini, Orman Teşkilatı ve TİGEM emekçileri için yaptığı başarılı TİS'lerle ispatlamıştır.

İşte bu gerçeklerden dolayı, Tarım Teşkilatı emekçilerimiz, isabetli bir kararla, Öz Orman-İş'in güçlü çatısı altında toplanıyor emeklerinin gücünü Orman Teşkilatı ve TİGEM'lerde çalışan kardeşlerinin gücüyle birleştiriyor.

Tüm Tarım Teşkilatı emekçisi kardeşlerimizi, Öz Orman-İş'in güçlü ve mücadeleci çatısı altına bekliyoruz.

Selam ve saygılarımızla...

Öz Orman-İş Sendikası

Genel Yönetim Kurulu

,

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni