ANASAYFA / Genel / HAYDİ!.. TARIM EMEKÇİLERİ ÖZ ORMAN-İŞ’E
HAYDİ!.. TARIM EMEKÇİLERİ ÖZ ORMAN-İŞ’E
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 19.04.2018 00:00

HAYDİ!.. TARIM EMEKÇİLERİ ÖZ ORMAN-İŞ’E

19.04.2018 00:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışan tarım emekçilerimizin Öz Orman-İş Sendikamıza geçişleri hızlanarak sürüyor. Her gün çok sayıda tarım emekçisi, e-devlet üzerinden Öz Orman-İş'e üye oluyor.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Tarım Teşkilatı çalışanlarının bundan sonraki ilk Toplu İş Sözleşmesini Öz Orman-İş'in yapması için azimli ve kararlı olduklarını belirterek, yetkiyi aldıktan sonra yapacaklarına dair şu açıklamayı yaptı:

Değerli Tarım Emekçisi kardeşlerim...

Tarım Teşkilatımızda Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisini aldıktan sonra, siz emekçi kardeşlerimizin yıllardan beri çözülemeyen müzminleşmiş sorunlarını çözmek adına, şu temel düzenlemeleri yapacağız:

  • Tarım Teşkilatında uygulanan İKİLİ SKALA uygulamasına son vereceğiz, TEK SKALAYA geçeceğiz ve tüm tarım emekçilerini Köy Hizmetleri'nden gelen işçilerimizin düzeyine çıkaracağız. Halihazırdaki ikili skala uygulaması, aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi, aynı kıdemde olan ve aynı işi yapan iki işçimiz arasında ciddi bir adaletsizliğe sebep olmaktadır.

Öz Orman-İş, bu tablodaki haksızlığı, emekçilerimizin lehine düzeltecektir.

  • Tarım emekçimize, yıllık izindeyken de Ağır Hizmet Primi  ödenmesini sağlayacağız. Bunu, Orman Teşkilatı işçilerimizin TİS'inde yaptık, Tarım Teşkilatı işçilerimiz için de yapacağız.
  • Öz Orman-İş'e geçen Tarım Emekçilerimizin, mevcut TİS'ten kaynaklı haklarında, en küçük bir kayıp olmayacaktır. Tarım emekçilerimiz, şu anda almakta oldukları ücret, primler, ikramiyeler, sosyal yardımlar ve diğer tüm kazanılmış haklarını almaya, öz Orman-İş üyesi olduklarında da devam edeceklerdir. Bunun aksini söyleyenler, yalan beyanda bulunmaktadır. Ben, Öz Orman-İş Genel Başkanı olarak taahhüt ediyorum: Eğer herhangi bir işçimizin bir hak kaybı olursa, Öz Orman-İş bu kaybı karşılayacaktır.
  • Öz Orman-İş Tarım Teşkilatında TİS yetkisini aldıktan sonra, Tarım Emekçilerimizin şu andaki sözleşmelerinde olduğu gibi, haftalık 5 gün ve 40 saat olan çalışma süreleri aynen devam edecektir.
  • Tarım emekçilerimizin Öz Orman-İş'e üyeliği, kendilerine ilave bir külfet getirmeyecektir. Öz Orman-İş'e üye olan Tarım Emekçilerimiz, eski sendikalarına dayanışma aidatı ödemek suretiyle, yürürlükteki TİS'ten yararlanacaktır. Öz Orman-İş, Tarım Teşkilatı'nda yetki alıncaya kadar, tarım emekçilerinden tek kuruş aidat almayacaktır. Yani, tarım emekçisi hiçbir zaman çifte aidat ödemeyecektir. Bu, kanunen de mümkün değildir.
  • Öz Orman-İş, yetkiyi aldıktan sonra, Orman Teşkilatı ve TİGEM'de olduğu gibi, Tarım Teşkilatı çalışanlarımız için de giyim yardımlarını Türkiye genelinde eşit düzeye getirecek ve paraya çevirecektir.
  • Tarım Teşkilatı çalışanlarımız, halihazırdaki yemek yardımı uygulamasından rahatsızlık duymaktadır. Öz Orman-İş, yetkiyi aldıktan sonra, bu sorunu kökten çözecek ve yemek yemeyen üyelerimiz, bunun yerine yemek parası alacaktır.
  • Tarım emekçilerimizin bir diğer önemli sorunu, servisle ilgilidir. Öz Orman-İş, çeşitli sebeplerle servisten yararlanamayan tarım emekçilerimizin ücretinden servis kesintisi yaptırmayacaktır.
  • Belediyelerden Tarım Teşkilatına naklen gelen işçi kardeşlerimizin intibak sorunlarını, Toplu İş Sözleşmesi masasında çözeceğiz.
  • Öz Orman-İş, 3 dönemdir yaptığı Toplu İş Sözleşmeleriyle, TİGEM emekçilerimizin yevmiyelerine, her yıl 1 Ocak'tan itibaren yansıtılmak üzere, 2 TL Kıdem Terfi Zammı almıştır. Tarım Teşkilatında yetki aldığımız zaman, Kıdem Terfi Zammını tarım emekçilerimiz için de alacağız.
  • Öz Orman-İş, fakülte ve yüksekokul mezunu tarım emekçilerimizin ücretlerini, emsali olan memur personelin altında bırakmayacaktır.
  • Tarım-İş'in, emekçilerimize verecek bir şeyi kalmamıştır. Yalnızca TİGEM emekçilerimizin 3 dönem Toplu İş Sözleşmesiyle geldiği ücret düzeyini, şayet bu işçilerimiz Tarım-İş'te kalmış olsaydı gelecekleri ücret düzeyi ile karşılaştırmamız bile, bu konuda fikir vermeye yeterlidir.

Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi, eğer TİGEM emekçileri Tarım-İş'te kalsaydı ücret zamları, Kamu TİS Çerçeve Protokolu zamlarına göre devam edecekti. Ve TİGEM'deki 42.28 TL olan en düşük ücret, 1 Ocak 2018 itibarıyla 88.45 TL olacaktı. Yine  71.44 TL olan ortalama ücret, Kamu Çerçeve Protokolu zamlarıyla ancak 117.60 TL olacaktı.

Oysa Öz Orman-İş'in imzaladığı TİS'lerle TİGEM'deki ortalama ücret 135.26 TL'ye yükseldi. Öz Orman-İş, TİGEM emekçilerinin en düşük aylık ücretinde, Tarım-İş'e 883 TL fark atmıştır. Ortalama ücretteki aylık fark ise 530 TL'dir. Yılbaşında gelecek kıdem terfi zammı ile bu farklar daha da büyüyecektir.

Buradaki yüz güldüren yevmiye artışlarının dışında, taban iyileştirmesi de elde edilmiştir.

  • Öz Orman-İş olarak, istisnasız tüm üyelerimizi, 25.000 TL bedel üzerinden, Grup Ferdi Kaza Sigortası ile sigortalıyoruz. Tüm üyelerimizin sigorta primlerinin tamamı, Öz Orman-İş tarafından ödenmektedir. Şu anda dahi, sendikamıza üye olan Tarım Teşkilatı çalışanı emekçilerimiz de, üye oldukları andan itibaren Grup Ferdi Kaza Sigortası kapsamına alınmaktadır.
  • Yangın, sel ve deprem gibi doğal afetlere uğrayan üyelerimizi, zor günlerinde yalnız bırakmıyoruz. Afete uğrayan üyelerimizin zorunlu eşyalarının yenisini alıyor ve kendilerine teslim ediyoruz.

Değerli Tarım Emekçisi kardeşlerim...

Yukarıda dile getirdiğim konular, gerçekleştirilmesi olanaksız şeyler değildir. Bu hakları, Orman Teşkilatımızda ve TİGEM işletmelerinde çalışan işçi kardeşlerimiz için almış bulunuyoruz. O işyerlerinde bu hakları nasıl aldıysak, Tarım Teşkilatı emekçilerimiz için de alacağız.

Siz değerli kardeşlerimizin de malumu olduğu üzere, Tarım Teşkilatında 30 yıldır yetkili olan Tarım-İş, yukarıda sıraladığım hakları tarım emekçilerimize sağlayamamıştır bundan sonra da sağlaması mümkün değildir.

Bizim sendikal anlayışımız, üyelerimizin makul hak taleplerini hayata geçirmek için, meşru zeminde mücadele etmeye dayanır. Sendikacılık, bir hakkın &lsquonasıl alınamayacağına' dair mazeret üretmek değildir. Öz Orman-İş, üyelerinin hak taleplerini, diyalog ve müzakere yoluyla hayata geçirmeyi ilke edinmiştir. Bu anlayışın doğru bir yöntem olduğu, Orman Teşkilatı ve TİGEM emekçilerimiz için yaptığımız başarılı TİS'lerle kanıtlanmıştır.

Bu gerçeklerin ışığı altında, henüz Öz Orman-İş'e üye olmamış Tarım Teşkilatı emekçilerimizi de, Öz Orman-İş bünyesinde GÜÇ BİRLİĞİNE çağırıyorum.

Selam ve saygılarımla...

Settar ASLAN

Öz Orman-İş Sendikası

Genel Başkanı

,

,

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni