ANASAYFA / Genel / HAK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI
HAK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 17.08.2010 00:00

HAK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

17.08.2010 00:00

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, konfederasyon ve bağlı sendikalarının, kendilerine yönelik engellemelere rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi. Hak-İş Başkanlar Kurulu toplantısının açılışında konuşan Uslu, DİSK’ten ayrılan Oleyis sendikası ile yeni kurulan Özel Güvenlik İşçileri Sendikası Öz-İş’in katılımıyla Konfederasyona bağlı sendika sayısının 11’e ulaştığını belirterek, Gaziantep’te kurulu Çemen Tekstil ile Erzincan, Kilis ve Mardin belediye işçilerinin kendi özgür iradeleriyle Hak-İş’e bağlı sendikalara üye olduğunu bildirdi.

 

Hak-İş’in siyasî ya da gönüldaşlar birliği olmadığını ve bünyesinde her siyasî görüşten işçiyi barındırdığını anlatan Uslu, şunları söyledi:

 

“Bir kitle örgütü olan Hak-İş çağdaş ve tutarlı bir sendikacılık çizgisinde yürümektedir. En zor şartlarda bile demokrat ve ilkeli bir duruş sergilemektedir. Bu yüzden Oleyis gibi birikimli bir sendika ve Öz-İş gibi genç bir sendika Hak-İş’i seçmiştir. Özel güvenlik emekçilerini örgütleyen Öz-İş sendikamız şimdiden 20 bin üyeye ulaşmıştır. Özel güvenlik sektöründe 400 bin işçi çalışıyor. Bu işçilerimizin büyük sorunları bulunmaktadır. Hak-İş olarak bu sorunların çözümü için her türlü çabayı göstereceğiz.”

 

Oleyis’in Genel Kurul kararıyla Hak-İş’e üye olması üzerine DİSK’in yanlış ve haksız beyanlarla Oleyis ve Hak-İş’i karalamaya çalıştığını belirten Uslu, hakarete varan haksız beyanları yargıya taşıyacaklarını söyledi.

 

“TEKEL İŞÇİLERİ KURBAN EDİLDİ”

 

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, 4-C’ye geçirilme konusunda TEKEL işçilerinin haklı olduğunu, ancak Tek Gıda-İş Sendikasının hesapsız, vizyonsuz ve plansız eylemleriyle Türk-İş içindeki iktidar yarışına kurban edildiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

 

“Maalesef TEKEL işçisi, hedefi ve nerede duracağı belli olmayan bir eyleme çıkarıldı. Hedefi ve stratejisi olmayan, zamanlanması iyi yapılmayan bir eylem, gevşek tutulan tüfeğe benzer ve geri teper. TEKEL eylemlerinde de böyle olmuş ve işçiler birilerinin heveslerine kurban edilmiştir. İşçi, eylemin öznesi olmaktan çıkarılmış, nesnesi haline getirilmiştir. TEKEL işçisini Ankara’ya yığıp günlerce eylem yaptıran, coplanmalarına, biber gazına maruz kalmalarına sebep olan Tek Gıda-İş’in Başkanı Mustafa Türkel, şimdi işçilere avukatlar aracılığıyla mektup gönderip, 4-C’ye başvurmalarını söylüyor. 4-C’ye başvuracaktınız da, işçiye bunca eziyeti niye yaptınız? İşçiye bunu yapanlar hesap vermelidir. Bu sendikanın başkanı, TEKEL işçisi kapısına dayanınca, (Onlar artık bizim üyemiz değil) diyor. Bu sözlere kanım dondu, ama şaşırmadım.”

 

YAPANA DEĞİL YAPILANA BAKMAK

 

Genel Başkanı Uslu, Hak-İş içinde farklı görüşler olmakla birlikte, Anayasa değişikliği oylamasında konfederasyonun kurumsal görüşünün ‘EVET’ olduğunu belirterek, “Anayasayı kimin değiştirdiğine değil, nelerin değiştirildiğine bakıyoruz. Bizim tutarlı bir çizgimiz var. 2001’deki değişikliğe de ‘EVET’ demiştik. O zaman bizimle birlikte gazetelere destek ilanı veren bazı sivil toplum kuruluşları, bugün ilkesiz davranabiliyor.” dedi.

 

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda, çalışma mevzuatında kapsamlı değişiklikler yapılması gerekeceğini anlatan Uslu, Hükümetin bu değişiklikleri yılsonuna kadar tamamlamasını istedi.

 

Uslu, memur sendikalarının Anayasa değişikliğini beklemeden ‘toplu görüşme’ yerine ‘toplu sözleşme’ yapma taleplerini yerinde bulduğunu belirterek, “Memurlar, Anayasa değişikliğinin getireceği toplu sözleşme hakkının keyfini şimdiden yaşamalıdır.” diye konuştu.

 

LECH WALESA GELİYOR

 

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, 22 Ekim’de Hak-İş’in 35. kuruluş yıldönümünün kutlanacağını da hatırlatarak, kutlama programına, Polonya’nın efsanevî sendika lideri ve bu ülkenin eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa’nın da katılarak, ‘Avrupa Birliği, Demokratikleşme ve Sendikal Haklar’ konulu bir konuşma yapacağını bildirdi.

 

Hak-İş Başkanlar Kurulu toplantısına, konfederasyonun yeni üyeleri Oleyis ve Öz-İş’in Genel Başkanları Enver Öktem ve Sedat Sevinç de katıldı.

Haberle İlgili Fotoğraflar


MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni