Birleşmiş Milletler Orman Forumu’nun 10. Oturumu, 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında, İstanbul’da yapıldı. 2 yılda bir gerçekleştirilen ve daha önceki 9 oturumu New York’ta yapılan Orman Forumu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 9. Oturumdaki girişimleri neticesinde, ilk defa başka bir ülkede ve şehirde gerçekleştirildi.
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ve açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı BM Orman Forumu 10. Oturumuna, Madagaskar Başbakanı Ömer Beriziky ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon başta olmak üzere, 133 ülkeden 2000 dolayında bakan, bakan yardımcısı, bürokrat ve sivil toplum temsilcisi delege katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile BM Orman Forumu Başkanı Jan McAlpine’in ‘eşbaşkanlığını’ yaptığı ve ‘Ormancılık ve Ekonomik Kalkınma’ konusunun temel alındığı Orman Forumu 10. Oturumunda; Ormanların Korunması, Sürdürülebilir Orman Ekonomisi, Orman Ekonomisinin Sosyal ve Çevresel Gelişmeye Katkısı, Ulusal Ormancılık Programları ve Ormanların Kent Hayatına Katkıları gibi konu başlıkları üzerinde çeşitli görüşler dile getirilerek, ortak çözüm önerileri üzerinde duruldu.
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan ve Dış İlişkiler Uzmanı Benül Topuzoğlu, BM Orman Forumu sırasında, Forum Başkanı Bayan Jan McAlpine ile özel bir görüşme yaparak, Öz Orman-İş’in ‘daimi delegelik’ konusundaki talebini iletti. Görüşme sırasında Settar Aslan; Dünya Orman Forumu’nun, yeryüzü ormanlarının ve bu ormanlarda çalışan emekçilerin geleceği bakımından son derece yararlı çalışmalar yaptığını belirterek, yürütülen çalışmalar sırasında, ‘emeğin yeterli düzeyde temsilinin’ de önem taşıdığını söyledi. Aslan, uluslararası ve toplumsal niteliği olan proje ve uygulamalarda, sosyal tarafların katkısının değerine de işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:
“Günümüz dünyasında, ‘sivil toplumu’ devre dışı bırakarak ‘sürdürülebilir etkinlikler’ yapmak kolay değildir. Ormanların verimli işletilmesi ne kadar önemli ise, ormancılıkta istihdam edilen insanların refah düzeyini korumak da o denli önemlidir. Bu noktada, ‘sivil toplum’ temsilcilerinin de sürece dâhil edilmesi gereklidir.
Öz Orman-İş, üyesi bulunduğu Hak-İş Konfederasyonu’nun da güçlü desteğiyle birlikte, BM Orman Forumu’nda ‘Daimi Delege’ olarak görev almaya hazırdır. Öz Orman-İş, tarım ve ormancılıktaki ‘emeğin sorunlarını’ çok iyi bilmekte ve analiz etmektedir. Sendikamız, emeğin sorunlarının ‘diyalog’ ve ‘işbirliği’ ile çözülebileceğine inanmaktadır. Öz Orman-İş, BM Orman Forumu’nun bir üyesi olarak kabul gördüğünde, ‘emeğin doğru temsil edilmesi’ yeterliliğine sahip bir partner işlevini yerine getirecektir.”
BM Orman Forumu Genel Sekreteri Bayan Jan McAlpine de, Genel Başkan Aslan’la görüşmesinden son derece memnun olduğunu ve ortaya koyduğu görüşlerden yararlandığını belirterek, Öz Orman-İş’in başvurusunun işleme konulması için gerekli olan yol haritasını ve izlenecek süreçleri anlattı.
Genel Başkan Settar Aslan, bu görüşmenin ardından, Orman Forumu Program Yöneticisi Njeri Kariuki ve toplantılar için İstanbul’da bulunan BM Uluslararası Ağaç ve Orman İşçileri Afrika Temsilcisi Paul Opanga ile birer görüşme yaptı. Görüşmelerde, Öz Orman-İş’in, Dünya Orman Forumu Daimi Delegeliği için izlenecek süreç üzerinde duruldu. Paul Opanga, Genel Başkan Aslan tarafından dile getirilen görüşler ile çizilen perspektiften etkilendiğini anlatarak, daimi delegelik konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.
Bu görüşme sırasında; Dünya Sendikalar Federasyonu yöneticileri ile Mayıs ayının ikinci yarısında İsviçre’nin Cenevre kentinde bir toplantı yapılarak, konunun ele alınması üzerinde mutabakat sağlandı.
Öte yandan, Genel Başkan Settar Aslan, Öz Orman-İş’in ikili uluslararası ilişkilerini geliştirmek amacıyla; Afrika Ormancılık Forumu Başkanı Nijeryalı Macarthy Oyebo ve Vietnam Tarım İşçileri Sendikası Başkanı Dr. Nguyen Ba Ngai ile de birer görüşme yaptı.
Jan McAlpine, BM Orman Forumu Başkanı sıfatıyla, mesaisini; uluslararası düzeyde sürdürülebilir orman ekonomisi, ulusal ormancılık programları ve ormancılığın dünya ekonomisine katkısı gibi konularda farkındalık oluşturulması çalışmaları üzerinde yoğunlaştırmış bulunmaktadır.