ANASAYFA / Uluslararası İlişkiler / COP-12’DE ÇÖZÜMLERİMİZİ SUNDUK
COP-12’DE ÇÖZÜMLERİMİZİ SUNDUK
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 13.10.2015 14:53

COP-12’DE ÇÖZÜMLERİMİZİ SUNDUK

13.10.2015 14:53

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi kapsamında bu yıl 12’incisi Türkiye’de düzenlenen Taraflar Konferansı (COP-12) devam ederken, Öz Orman-İş de, konferans kapsamındaki ‘Çölleşmeyle Mücadelede Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü’ konulu Yan Oda Toplantısını gerçekleştirdi.

 

Bir sivil toplum kuruluşu olarak Taraflar Konferansına akredite sendika olan Öz Orman-İş’in, bu çerçevedeki sorumluluğuna uygun olarak düzenlediği Yan Oda Toplantısı, Türkiye’den ve 20’ye yakın ülkeden çok sayıda sendika yöneticisinin katılımıyla, 13 Ekim 2015 günü gerçekleştirildi.

 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız ile Hak-İş’e bağlı sendikalardan çok sayıda yöneticinin de katıldığı toplantıda, Asya, Avrupa ve Afrika’daki çok sayıda ülkeden sendikacılar da söz alarak, çölleşmeyle mücadelede STK’ların neler yapması gerektiğine dair görüşlerini dile getirdi.

 

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Yan Oda Toplantısı sunumunda, başta sendikalar olmak üzere sivil toplum örgütlerinin, ülke yönetimleri ile toplum arasında bir köprü konumunda bulunduğunu ve bir anlamda toplumun ‘erken uyarı sistemi’ görevini yaptığını anlatarak, çölleşmeye karşı yürütülen mücadelede, sendikalar ve STK’lardan daha etkin şekilde yararlanılması gerektiğini bildirdi.

 

Çölleşme ve arazi bozulumuna karşı alınacak tedbirler noktasında, STK’ların toplumsal anlamda önemli bir ‘eğitim’ ve ‘farkındalık oluşturma’ işlevi yürütebileceğini anlatan Aslan, bu amaçla, STK’lara ulusal ve uluslararası fonlardan kaynak aktarılmasının faydalı olacağını bildirdi. Arazi bozulumu ile kırsal yoksulluk arasında doğrudan bir ilişki olduğunu vurgulayan Settar Aslan, “Yerküreyi bozulumdan korumak için, kırsal kalkınmayı hızlandırmak zorundayız. Devletler; toprağın, doğanın, ormanın, havanın ve suyun, sürdürülebilir kullanımı adına, kırsalda yaşayan insanları, yaşadıkları yerlerde, ‘mutlu ve müreffeh’ kılmanın yolunu bulmalıdır. Bu politikanın en önemli uygulama aracı ise; ‘yoğun ve güçlü bir istihdam’ stratejisidir.” dedi.

 

6 AY DEĞİL TAM YIL MÜCADELE

 

Settar Aslan, çölleşmeyle mücadelenin etkin şekilde yürütülebilmesi için, orman varlığına daha nitelikli hizmet vermek gerektiğini de anlatarak, şunları söyledi:

 

“Orman ve yaban hayatını korumak, geliştirmek ve daha fazla yararlanılır hale getirmek için, yoğun emek harcanmalıdır. Orman Teşkilatlarında ‘geçici statüde’ istihdam edilen işçilerimiz, daimi kadroya alınmalıdır. Böylelikle, çölleşmeyi önlemenin en önemli aracı orman varlığımıza, bütün yıl boyunca hizmet verebiliriz. Orman köylerindeki nüfusun bir bölümü daha, ormanlarımızın iyileştirilmesi çalışmaları için istihdam edilebilir.

 

Böylece; ormanlarımız daha bakımlı, verimli ve sosyal-kültürel bakımdan yararlanılabilir hale gelecektir. Sosyal-kültürel yararlanmadaki artış, çölleşmeyle mücadelede, toplumsal farkındalığı yükseltecektir.

 

Bu ve benzer politikalar; kırsaldaki işsizliğin azalması, kırsal refahın yükselmesi, kente göçün yavaşlaması, orman ve doğal kaynakların kullanımı üzerindeki yerel yoksulluk baskısının hafifletilmesi gibi, olumlu sonuçlar doğuracaktır. Diğer taraftan, kırsal istihdam yoğunluklu politikalar; refahın tabana yayılması ve millî gelir dağılımında adaletin sağlanması gibi, olumlu gelişmelere yol açacaktır.”

 

Toplantıda, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da bir konuşma yaparak, Hak-İş’in uluslararası ilişkilere büyük önem vermenin yanında, toplum ve çevre sorunlarına karşı da sorumluluklar üstlendiğini söyledi. Arslan, çok sayıda ülkeden sendikacının katılımıyla uluslararası bir toplantı yapmanın önemine de dikkat çekerek, başarılı çabalarından dolayı Öz Orman-İş’i kutladı.

 

Toplantıya katılan Taraflar Konferansı Sivil Toplum Kuruluşları İcra Direktörü Marcos Montoiro da yaptığı konuşmada, toplantıya gösterilen yoğun ilgiden ve Öz Orman-İş’in organizasyon başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Öz Orman-İş Yan Oda Toplantısında, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı da, erozyon ve arazi bozulumuna karşı yürütülecek politikalar hakkında, Öz Orman-İş adına bilimsel bir tebliğ sundu.

 

Daha sonra, toplantıya ülkelerini temsilen katılan yabancı sendikacılar da teker teker söz alarak, hem ülkelerindeki çölleşme ve arazi bozulumu ile emek faktörü arasındaki ilişkilere dair görüşlerini, hem de doğa ve toprağın nasıl korunacağına dair görüş ve önerilerini dile getirdiler.

 

Toplantı sırasında, Öz Orman-İş tarafından hazırlanan ‘Önce Gönüller Çölleşti’ isimli Türkçe-İngilizce film de katılımcılara sunuldu. Ayrıca, film DVD’si ile birlikte Öz Orman-İş’i ve Türkiye’yi tanıtan İngilizce broşür ile toplantıdaki sunumların Türkçe ve İngilizce metinlerini içeren kitapçık da katılımcılara dağıtıldı. Toplantıda dile getirilen görüş ve öneriler, bir ‘Sonuç Bildirgesi’ halinde özetlenerek, COP-12 Taraflar Konferansı Genel Kuruluna sunulmak üzere, Birleşmiş Milletler görevlilerine tevdi edildi.

 

STK’LARLA ORTAK TOPLANTI

 

Öte yandan, yine 13 Ekim 2015 günü öğleden sonra da, Öz Orman-İş; Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Ege Orman Vakfı, Or-Koop ve TEMA Vakfı ile ortaklaşa, Çölleşmeyle Mücadelede İstihdamın Önemi’ içerikli bir Yan Oda Toplantısı daha gerçekleştirdi.

 

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, bu toplantıda da, çölleşme ve arazi bozulumuna karşı yürütülen mücadelenin ‘emek yoğunluklu’ olması gerektiğini anlatarak, böylelikle, hem daha çok istihdam sağlanacağını, hem orman ve tabiat varlığının daha bakımlı ve nitelikli hale geleceğini, hem kırsal nüfusun kendi coğrafyasında refah içinde tutulabileceğini ve hem de sosyal kesimler arasındaki gelir dağılımı adaletsizliğinin azaltılacağını bildirdi.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni