Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Antalya’da gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi kapsamında yapılan L20 (Emek-20) oturumlarında Hak-İş heyetiyle birlikte yer aldı. G20 kapsamındaki L20 toplantılarında, ev sahipliğini Türk-İş, Hak-İş ve DİSK birlikte yaptı. Hak-İş heyetinde, Genel Başkan Mahmut Arslan ile birlikte Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan ve Mehmet Şahin, Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız ve Antalya İl Temsilcisi Murat Plevne ile konfederasyon uzmanları yer aldı.
L20 oturumlarına; Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Başkanı Joao Felicio ve Genel Sekreteri Sharon Burrow, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve ILO Direktörü Guy Ryder’ın yanısıra Fransa, İngiltere, Japonya, Çin, Azerbaycan, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika’dan işçi konfederasyonu başkanları ve yöneticileri katıldı.
L20’de; uluslararası dayanışma, işsizlik, ekonomik ve sosyal sorunlar, kadınların çalışma hayatına katılımı, gelir eşitsizliği, Suriye ve mülteci sorunu, iklim değişikliği, kapsayıcı kalkınma ve güvenli işyerleri gibi konular ele alındı.
‘Eşitsizlik, İşsizlik ve Ücretler’ başlıklı panelde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, uluslararası kuruluşlarla yürütülen sendikal işbirliklerinin önemine değinerek, G20 çatısı altında, küresel ekonominin yeniden güçlü bir büyüme sürecine girmesi doğrultusunda önemli adımlar atıldığını söyledi.
Türkiye’nin G-20’nin Dönem Başkanlığını başarıyla yürüttüğünü belirten Arslan, zirvenin, ekonomik olduğu kadar toplumsal ve sosyal boyutu önemli olan bir süreç olduğunu ifade ederek, “Hak-İş Konfederasyonu olarak, G-20’nin sosyal boyutunun ekonomi boyutu ile birlikte gitmesini istiyoruz ve bu sürece etkin katkı yapmak istiyoruz. Hükümetlerin sendikaların taleplerine G20 sorumlulukları kapsamında daha duyarlı davranacağına inanıyoruz. ITUC ve TUAC’ın liderliğini, işbirliğini ve katkılarını bu süreçte önemsiyor ve avantaj olarak görüyoruz.” dedi.
SETTAR ASLAN’IN KONUŞMASI
L20 oturumlarına katılan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, ‘İklim, Adil Geçiş ve Endüstriyel Dönüşüm’ konulu 5. Oturumda söz alarak bir konuşma yaptı.
Oturumu yöneten Avrupa Uluslararası Politikalar Direktörü Fausto Durante’ye küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konulardaki duyarlılığı için teşekkür eden Aslan, özellikle sivil toplum kuruluşlarının, dünyayı olumsuz etkileyen bu konularda etkin olması gerektiğini söyledi. Bu anlamda, Öz Orman-İş’in 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da yapılan COP-12 Çölleşmeyle Mücadele Konferansı’nda önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Aslan, çok sayıda ülkeden sendika yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Yan Oda Toplantısında, çölleşme, iklim değişikliği, erozyonla mücadele ve sürdürebilir ekonomi gibi konularda emeğin ve Sivil Toplum Kuruluşların rolünün kapsamlı bir şekilde tartışıldığını bildirdi.
Sendikaların, iklim değişikliği, çölleşme ve diğer çevre sorunlarına karşı daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Settar Aslan, COP-12 Konferansı’na Batı ülkelerinden sendikal katılımın zayıf kaldığını, sendikaların bu anlamda daha duyarlı davranmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Aslan’dan sonra, konu üzerinde söz alan ITUC Genel sekreteri Sharon Burrow, İklim Değişikliği Konferansı için birçok ülkeden sendikaların akredite olduğunu, ancak Çölleşmeyle Mücadele Konferansı süreçlerinde sendikaların gevşek kaldığını belirterek, konuyla ilgili hassasiyetinden dolayı Genel Başkan Settar Aslan’a teşekkür etti.
BURROW-ASLAN GÖRÜŞMESİ
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, ITUC Genel Sekreteri Sharon Burrow ile bir özel görüşme de gerçekleştirdi. Görüşmede, Öz Orman-İş ve faaliyetleri hakkında Burrow’a bilgi veren Aslan, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) süreçlerinde Öz Orman-İş’in aktif görev aldığını, Ankara’da yapılan COP-12 Ortaklar Konferansı’nda birçok ülkeden sendika liderlerini davet ederek, önemli bir Yan Oda Toplantısı gerçekleştirdiğini ve bu toplantıda, ‘Çölleşmeyle Mücadelede Sendikaların Rolü’nün tartışıldığını anlattı.
Settar Aslan, Öz Orman-İş’in, BM İklim Değişikliği Sözleşmesi (UNCCC) süreçleriyle de ilgileneceğini belirterek, Çölleşme ve İklim Değişikliği Sözleşmesi süreçlerinde sendikaların aktif katılımını arttırmak amacıyla, ITUC’a bağlı sendikalarla irtibata geçmek üzere, Sharon Burrow’dan destek istedi.
ITUC Genel Sekreteri Burrow da, konuyla ilgileneceğini belirterek, Öz Orman-İş’i tanımaktan ve Çölleşmeyle Mücadele Konferansı sürecindeki aktif katkılarından memnuniyet duyduğu söyledi.