ANASAYFA / Genel / ASLAN: GEÇİNİLEBİLECEK BİR ASGARİ ÜCRET BEKLİYORUZ
ASLAN: GEÇİNİLEBİLECEK BİR ASGARİ ÜCRET BEKLİYORUZ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 09.12.2019 11:46

ASLAN: GEÇİNİLEBİLECEK BİR ASGARİ ÜCRET BEKLİYORUZ

09.12.2019 11:46

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, tespit çalışmaları başlayan asgari ücretin, günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre ‘geçinilebilecek düzeyde’ olmasını istedi.

 

Yeni Akit Gazetesi’nin asgari ücret tespitine ilişkin sorularını cevaplandıran Settar Aslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirleyeceği rakamın, ülke genelinde 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirdiğini hatırlatarak, “Bunun dışında bir de ‘kayıtdışı’ olanlar dâhil, ülkemizdeki tüm ücret düzeyini etkiliyor. Hükümet, geride kalan 2 yılda asgari ücrette önemli artış yaptı. Gelinen nokta yeterli mi? Hayır, değil. Emeğin temsilcileri olarak, daha yaşanabilir düzeyde bir asgari ücret talep ediyoruz. Yalnızca bir işçiyi değil, geçindirmek zorunda olduğu aileyi de dikkate alan bir asgari ücretten yanayız. Bunu isterken, ülke gerçeklerini gözardı eden, uçuk-kaçık talepleri de doğru bulmuyoruz. Asgari ücret, siyasî bakış açısıyla açık artırmaya çıkarılacak bir ücret değildir. Bilimsel verilerle ve geçim kıstasları esas alınarak belirlenmelidir.” dedi.

 

Genel Başkan Aslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun teşkil tarzının demokratik yapıyla uyumlu olmadığını da ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu dâhil, emeğin temsil edildiği komisyon ve kurullarda, temsilde adaletin sağlanamamış olduğu bir gerçekliktir. Hak-İş camiası olarak, Tespit Komisyonunda, tüm konfederasyonların üye sayısıyla orantılı şekilde temsilini savunuyoruz. Bu mümkün olamıyorsa, en azından Hak-İş ve DİSK’in de komisyonda birer üye ile temsil edilmesinde yarar görüyoruz. Öte yandan, Türk-İş Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’ın, komisyon toplantısından önce Hak-İş ve DİSK’i ziyaret ederek, asgari ücrete dair görüş ve önerilerini almasını önemli bir nezaket adımı olarak değerlendiriyorum.”

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni