ANASAYFA / Genel / ASGARİ ÜCRET: YETERSİZ AMA EVET
ASGARİ ÜCRET: YETERSİZ AMA EVET
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 27.12.2019 08:36

ASGARİ ÜCRET: YETERSİZ AMA EVET

27.12.2019 08:36

Basın açıklaması yapan Genel Başkanımız Settar Aslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ve 2020 yılında geçerli olacak net 2.324 lira 70 kuruşluk asgari ücretin olumlu fakat yetersiz olduğunu kaydederek, şartların uygun olması halinde, yılın ikinci yarısında asgari ücrette yeni bir iyileştirme yapılmasını istedi.

 

Açıklamasında; asgari ücretin belirlenmesinde, yalnızca işçinin dikkate alındığını, oysa her çalışanın bir de ailesi bulunduğunu ifade eden Settar Aslan, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Ülkemizin toplam nüfusu 82 milyonun üzerindedir. Kayıtlı-kayıtsız istihdam edilenlerin sayısı ise 32 milyon civarındadır. Yani her bir çalışan, ortalama 2.6 kişilik bir nüfusu geçindirmek zorunda.

 

Asgari ücretin tespitinde, en azından gıda harcamaları bağlamında, işçinin geçindirmek zorunda olduğu 2.6 kişilik nüfus gerçeği dikkate alınmalıydı.

 

Diğer taraftan, küçük işletmelerin işçi ücretleri noktasındaki çekimserliğini anlamakla birlikte, büyük işletmelerin tavrını anlamakta zorlanıyoruz. İşverenlerin, milyonlarca çalışanı ve ailelerini doğrudan etkileyen asgari ücret konusuna daha insanî bir açıdan bakmalarını bekliyoruz.

 

Yeni asgari ücret, çalışanların beklentisini tam karşılamamakla birlikte, enflasyon beklentisinin 3 puan kadar üzerinde olması olumludur. Ekonomideki gelişmeler takip edilerek, şartların elvermesi halinde, 2020’nin ikinci yarısı için asgari ücrette yeniden bir iyileştirme yapılmasında yarar görmekteyiz.”

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni