Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Saraybosna Üniversitesi tarafından, üniversiteye bağlı Orman Fakültesi'nin kuruluşunun 70. Yıldönümü münasebetiyle Bosna-Hersek'te 12 Ekim 2018 günü düzenlenen İnsan, Orman ve Bilim Sempozyumu'na katılarak bir konuşma yaptı.
Dünyanın küresel bir köy haline gelmesiyle birlikte çevre sorunlarının da küresel ölçek kazandığını belirten Settar Aslan, gezegenin bir köşesinde doğaya verilen zararın, tüm ülkeleri etkilediğini ifade ederek, "Gezegenimizi korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için, küresel düzeyde mücadele vermek gerekmektedir." dedi. Aslan, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Konferansı'na (UNCCD) akredite olan Öz Orman-İş'in, doğa ve orman varlığının korunmasına yönelik uluslararası çalışmalara aktif katkı verdiğini bildirdi.
Türkiye'nin, orman varlığını artıran az sayıdaki ülkeden biri olduğunu ve son 35 yılda orman varlığını yüzde 10 artırdığını anlatan Aslan, Türkiye ormanlarının yüzde 65'inin, yangına çok hassas olan Akdeniz kuşağında yer aldığını, bu yüzden ormanları korumak için daha fazla emeğe ihtiyaç olduğunu söyledi.
Settar Aslan, doğanın açgözlü şekilde tüketilmesinin gelecek nesillerin sağlıklı yaşam hakkını tehdit ettiğini de belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Eğer açgözlü tavırlarımızı sürdürür, doyumsuz tüketim hırsımızı dizginleyemezsek, üzerinde yaşadığımız gezegenin ömrünün sınırsız olmayacağını bilmek zorundayız. Para hırsı uğruna, yaşadığımız kentleri ve doğamızı tahrip edersek, en temel sağlıklı gıda, temiz hava ve temiz su ihtiyacımızı bile karşılamada zorlanacağımızı bilmeliyiz. Bizler, dikkatimizi ve enerjimizi, yaşam ortamımız olan kentleri ve doğayı tahrip etmek için değil tam tersine, 'bakımsız dağlarımızı, bakımlı bağ' haline getirmek gibi bir misyon için kullanmalıyız."
,
,