2025 YILI KAMU KESİMİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ
ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ORTAK TEKLİFİ
27 Şubat 2025
Yürürlük başlangıç tarihleri 2025 yılı içinde olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmelerinin (TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Konfederasyonlarına üye sendikaların örgütlü bulunduğu ve yetki aldığı işyerlerine ilişkin olarak Kamu Kurum ve Kuruluşlarında uygulanmak üzere) aşağıda belirtilen esaslar göz önüne alınarak ortak teklifte bulunulmuştur.
Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihlerine, Ocak veya Mart ayları olmak üzere, taraflarca karar verilir.
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde günlük brüt çıplak ücretleri; 1.800,00 TL'nin altında olan işçilerin günlük brüt çıplak ücretleri 1.800,00 TL'ye çekilmiştir (Ücretlerin net olarak ödendiği işyerlerinde bu tutarın neti dikkate alınır).
Taban ücret düzenlemesi yapıldıktan sonra, derece-kademe (skala) olan işyerlerinde ücretler arasındaki yüzdelik fark korunur. Ancak bu fark derece-kademeler arasında 1,00 TL’den aşağı olamaz.
İşçilerin ücretleri (I) fıkradaki taban ücrete çekildikten sonra işyerinde çalıştıkları her bir hizmet yılı için (işyerinde alt işveren nezdinde geçen süreler dahil) ücretlerine net 15 TL/Gün kıdem zammı ilave edilir.
(Kıdem zammı; ikramiye, fazla çalışmalar, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar, akdi tatil ve hafta tatili çalışmaları, gece çalışması, yıllık izin ücretleri, iş primi, vardiya primi ve tazminatlar gibi ücrete endeksli tüm ödemelerin hesabında dikkate alınacak şekilde aylık/günlük/saatlik ücrete ilave edilir.)
İşçilerin ücretleri (I). fıkradaki taban ücrete çekildikten ve (II). fıkradaki kıdem zammı uygulandıktan sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl birinci altı ay için %50 oranında zam yapılacaktır.
İşçilerin birinci yıl ikinci altı ayının birinci gününde aldıkları brüt çıplak ücretlerine, birinci yıl ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %25 oranında ücret zammı yapılacaktır. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Haziran 2025 indeks sayısının Aralık 2024 indeks sayısına değişim oranının %25’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı birinci yıl ikinci altı ay ücret zammına ilave yapılarak, bu şekilde belirlenen ücret zammına ayrıca %10 oranında refah payı da ilave edilecektir.
İşçilerin ikinci yıl birinci altı ayının birinci gününde aldıkları brüt çıplak ücretlerine, ikinci yıl birinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %25 oranında ücret zammı yapılacaktır. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Aralık 2025 indeks sayısının Haziran 2025 indeks sayısına değişim oranının %25’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı ikinci yıl birinci altı ay ücret zammına ilave yapılarak, bu şekilde belirlenen ücret zammına ayrıca %10 oranında refah payı da ilave edilecektir.
İşçilerin ikinci yıl ikinci altı ayının birinci gününde aldıkları brüt çıplak ücretlerine, ikinci yıl ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %25 oranında ücret zammı yapılacaktır. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Haziran 2026 indeks sayısının Aralık 2025 indeks sayısına değişim oranının %25’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı ikinci yıl ikinci altı ay ücret zammına ilave yapılarak, bu şekilde belirlenen ücret zammına ayrıca %10 oranında refah payı da ilave edilecektir.
Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Aralık 2026 indeks sayısının Haziran 2026 indeks sayısına değişim oranının tamamı, ikinci yıl ikinci altı ayın son günündeki ücrete takip eden ayın birinci gününden geçerli olmak üzere ilave edilecektir.
Yeni işe giren işçilerin sendika üyesi olması halinde ücretleri, işyerindeki mevcut en düşük ücretin %95’inin altında olamaz (skala olan yerlerde işçinin pozisyonu dikkate alınarak belirlenir).
YÜRÜRLÜK SÜRELERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME;
a) Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük sürelerini 01.01.2025 yürürlük süreli toplu iş sözleşmeleri ile uyumlu hale getirmek isteyen sendikalar, toplu iş sözleşmelerinin ilk dönemi 30.06.2025 tarihine kadar olacak, “Taban Ücret”, “Kıdem Zammı” ve “Ücret Zamları” maddesinin “a” fıkrasında belirlenen ücret zamları bu sözleşmeler için de aynen uygulanacaktır. Diğer altışar aylarda ise 01.01.2025 yürürlük süreli toplu iş sözleşmelerine uygulanan ücret zamları ve uygulama dönemlerine göre işlem tesis edilecektir.
b) Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük sürelerini 01.03.2025 yürürlük süreli toplu iş sözleşmeleri ile uyumlu hale getirmek isteyen sendikalar, toplu iş sözleşmelerinin ilk dönemi 31.08.2025 tarihine kadar olacak, “Taban Ücret”, “Kıdem Zammı” ve “Ücret Zamları” maddesinin “a” fıkrasında belirlenen ücret zamları bu sözleşmeler için de aynen uygulanacaktır. Diğer altışar aylarda ise 01.03.2025 yürürlük süreli toplu iş sözleşmelerine uygulanan ücret zamları ve uygulama dönemlerine göre işlem tesis edilecektir.
İş bu toplu iş sözleşmesinin uygulandığı tüm işyerlerinde ödenmekte olan ikramiye gün sayısı 112 gündür, bunun altında kalanlar var ise 112 güne tamamlanacaktır. Belediye şirketleri ve il özel idare şirketlerinde çalışanların ikramiye gün sayısı 112’den az ise ikramiye gün sayısı 112’ye tamamlanacaktır.
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere sözleşmenin birinci yılı birinci altı ayında çalıştıkları her bir hizmet yılı için (işyerinde alt işveren nezdinde geçen süreler dahil) Net 200 TL/Ay hizmet zammı ödenir. Bu tutar iş bu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibari ile arttırılarak ödenir.
(Hizmet zammı; ikramiye, fazla çalışmalar, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar, akdi tatil ve hafta tatili çalışmaları, gece çalışması, yıllık izin ücretleri, iş primi, vardiya primi ve tazminatlar gibi ücrete endeksli tüm ödemelerin hesabında dikkate alınacak şekilde aylık/günlük/saatlik ücrete ilave edilir.)
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere sözleşmenin birinci yılı birinci altı ayında Net 7.500 TL/Ay sosyal yardım ödenecektir. Bu tutar iş bu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibari ile arttırılarak ödenir.
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilere; her yıl Nisan ve Ekim aylarında ek ödeme yapılır.
Bu ödeme sözleşmenin ilk yılındaki Nisan ayında Net 15.000 TL (on beş bin) tutarında ödenir. Bu tutar, ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylık dönemlerde ücrete yapılacak zam oranında arttırılarak ödenir. İlk defa toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerinde de aynı tutarda ödeme yapılır.
Kamu işyerlerinde haftalık çalışma süresi en çok 40 saat olarak uygulanır. Bu süre en çok 5 gün üzerinden uygulanır. Pazar hafta tatili ve Cumartesi akdi tatildir.
854 Sayılı Deniz İş Kanununa tabi işyerlerinde haftalık çalışma süresi 45 saat olarak ve en çok 6 gün üzerinden uygulanır. Pazar hafta tatilidir.
Fiili çalışmaya bağlı yapılan ödemeler aylığa dönüştürülerek düzenli olarak ödenir.
Haftalık 40 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin %100 fazlasıyla ödenir.
854 Sayılı Deniz İş Kanununa tabi çalışanların haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin %70 fazlasıyla ödenir.
Resmi ve dini bayramlar ile genel tatil günlerinde yaptırılan fazla mesailerden günlük normal çalışma süresini geçen kısmı %200 zamlı olarak ödenir.
Mevcut uygulamanın bu oranların üzerinde olması durumunda yüksek olan oranlar uygulanır.
Bütün işçilere çalıştıkları her tam yıl için 35 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Mevcut uygulamanın bu miktarın üzerinde olması durumunda yüksek olan uygulanır.
Yemek Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere fiili çalışmaya bakılmaksızın sözleşmenin ilk altı aylık döneminde Net 10.000 TL/Aylık yemek yardımı ödenir. Bu tutar, ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylık zam oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle arttırılarak ödenir. Günlük çalışma süresi ara dinlenme dahil 12 saat olan işçilere yemek yardımı %100 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresi ara dinlenme dahil 12 saat olan işçilere ayni yemek verilmesi halinde 2 öğün verilir. Mevcut uygulamanın bu miktarların üzerinde olması durumunda uygulama aynen devam ettirilir.
İşçi dilediği takdirde nakdi yemek yardımı almayı veya işyeri tarafından sağlanan yemek hizmetinden faydalanmayı tercih edebilir. Bu kapsamda işçi Ocak ve Temmuz (yürürlük süresine göre uyarlanır Mart-Ağustos) aylarında tercih beyanını yenileyebilir.
Giyim Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere işveren tarafından sözleşmenin birinci yılında yazlık ve kışlık olarak yılda iki defa giyim yardımı ödenir. Yazlık (Mart) Net 10.000 TL, kışlık (Eylül) Net 15.000 TL giyim yardımı ödenir. Bu tutar, ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylık zam oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle arttırılarak ödenir. Ayrıca işin niteliği gereği kullanılması gereken iş kıyafetleri de işveren tarafından sağlanır.
Aile ve Çocuk Yardımı:
Anayasamıza göre aile, Türk toplumunun temelidir. Devlet, ailenin huzur ve refahı için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. 2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edildiği de dikkate alınarak, aile yardımı olarak yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin %10'u Net, çocuk yardımı olarak da her bir çocuk için yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin %3’ü Net olarak kapsamdaki tüm işçilere ödenir.
Doğum Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere doğan birinci çocuk için Net 8.000 TL, ikinci çocuk için Net 10.000 TL, üçüncü çocuk için Net 12.000 TL doğum yardımı ödenir. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir. Üç çocuktan fazlası için üçüncü çocukta ödenen miktar ödenir.
Evlenme Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere evlenme yardımı ilk altı ay Net 25.000 TL’dir. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Ölüm Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere Borçlar Kanunu’na göre yapılan ödemelerin haricinde kalmak kaydıyla işçinin;
ölüm yardımı yapılır. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Yol Yardımı:
İşçilerin işyerlerine işverence sağlanan imkanlar ile götürülüp getirilmesi esastır. Bunun sağlanamadığı durumlarda sözleşme kapsamında çalışan tüm işçilere, fiili çalışmaya ve mesafeye bakılmaksızın aylık olarak vasıta (ulaşım) yardımı ödemesi yapılacaktır.
Aylık vasıta (bilet) bedeli günlük Net 4 bilet bedeli x 26 gün esas alınarak hesaplanır ve aylık olarak ödenir. Günlük vasıta (bilet) bedeli, işçinin görev yaptığı büyükşehir belediyesi veya il belediyesi toplu taşıma tarifesine göre belirlenecek ve aktarmalar dikkate alınmayacaktır.
İşçi, dilediği takdirde nakdi vasıta yardımı almayı veya işyeri tarafından sağlanan servis hizmetinden yararlanmayı tercih edebilir. Bu kapsamda işçi, her yıl Ocak ve Temmuz (yürürlük süresine göre uyarlanır Mart-Ağustos) aylarında vasıta kullanımına ilişkin beyanını güncelleme hakkına sahiptir. İşyerindeki mevcut servisi kullanan işçilere, servis güzergahına gelebilmek için ulaşımda kullandığı büyükşehir belediyesi/belediye otobüs bileti bedeli net olarak ayrıca ödenir.
Toplu iş sözleşmelerinde bu tutarın üzerinde bir ödeme var ise bu ödemeler ücret zammı oranında (birinci yıl birinci altı ay dahil) ve ücretin zamlandığı tarih itibarı ile arttırılarak ödenecektir.
Toplu taşıma uygulaması bulunmayan il belediyelerinde ise toplu iş sözleşmesinin birinci yıl birinci altı ayında Net 1.500,00 TL/Ay yol parası verilir. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Vardiya başlangıç ve bitiş saatlerinin büyükşehir belediyesi/belediye toplu taşım araçlarının hizmet vermediği zaman dilimine denk gelmesi halinde işçiler işe işveren tarafından götürülüp getirilirler veya ayrıca işçilerin ulaşım bedelleri işveren tarafından ödenir.
Doğal Afet Yardımı:
Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere Net 15.000 TL doğal afet yardımı ödenir. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Mevcut uygulamanın bu tutardan fazla olması durumunda yüksek olan oranlar uygulanır.
İş Primi:
Toplu iş sözleşmelerinde tüm işçilere kadrosuna bakılmaksızın fiilen yaptığı işler dikkate alınarak, üç kategoride düzenleme yapılacak ve en nitelikli gruptan başlayarak, birinci gruptaki işçilere (en nitelikli işçilere) aylık brüt çıplak ücretinin %17’si, ikinci gruptaki işçilere aylık brüt çıplak ücretinin %15’i ve üçüncü gruptaki işçilere ise aylık brüt çıplak ücretinin %13’ü oranında iş primi ödemesi yapılacaktır.
Toplu iş sözleşmelerinde farklı adlar altında tüm işçilere ödenen yüzdeli veya maktu prim olan yerlerde mevcut miktarların bu oranların altında olması halinde bu orana veya bu oranın emsali miktarına yükseltilecektir. Toplu iş sözleşmelerinde bir grup işçiye prim ödemesi yapılıyor ise mükerrer uygulamaya sebebiyet verilmeyecek şekilde sadece ödeme yapılmayan işçilere bu iş primi üçlü grup düzenlemesi esas alınarak yapılacaktır. Maktu prim ödemesi yüzdeliğe çevrildikten sonra ayrıca maktu prim ödemesi yapılmayacaktır.
Toplu iş sözleşmelerinde gruplama yapılmamış ise toplu iş sözleşmesinin tarafları önceki dönem toplu iş sözleşmelerinde yapılan gruplamayı esas alarak üç kategoride düzenleme yapılacaktır.
Mevcut uygulamanın bu oranların üzerinde olması durumunda nitelikli gruplar arasında ücret farkının oluşması için, bu protokolle işçiler arasında belirlenen yüzdelik oran ve üç kategoride olmak şartı ile toplu iş sözleşmelerinde yeniden düzenlenir.
Gazi, Terör Mağduru ve Şehit Yakını Ek Primi:
Şehit ve iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yakını veya gazi, terör mağduru olarak istihdam edilen işçilere aylık çıplak brüt ücretinin %10’u tutarında ek prim ödemesi yapılır.
Gece Zammı:
Toplu İş Sözleşmelerinde gece zammı ile ilgili düzenleme bulunmayan yerlere aşağıdaki metin eklenecektir. Bu oranın altında olanlar bu orana yükseltilecek; toplu iş sözleşmesinde daha yüksek bir oran belirlenmiş ise bu oranın uygulanmasına devam edilecektir.
“Akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süre gece dönemidir. 20.00-06.00 saatleri arasında çalışılan süre kadar gece zammı ödenir. Gece döneminde (güvenlik işçileri dahil) çalışan işçilerin çalıştıkları sürelere ait ücretleri %30 zamlı olarak ödenir.”“
Tehlikeli İş Primi:
İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin Ek-1 İşyeri Tehlike Sınıfları listesinde yer alan işlerden, az tehlikeli işlerde çalışanlara aylık çıplak brüt ücretin %10’u, tehlikeli işlerde çalışanlara %15’i ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara %20’si oranında Tehlikeli İş Primi ödenir. İşbu ödeme işçinin fiilen çalıştığı işyeri sınıfına göre ödenir. İşçinin geçici olarak görevlendirildiği durumlarda yapılacak ödeme, işçinin görevlendirildiği işyeri sınıfına göre belirlenir. Toplu iş sözleşmelerinde daha yüksek oranda bir ödeme belirlenmiş ise bu uygulamaya devam edilir. Bu prim gün içinde kaç saat çalışıldığına bakılmaksızın günlük olarak ödenir.
Teknik Hizmet ve Sorumluluk Tazminatı:
İşyerinde çalışan birim sorumlusu, mimar, mühendis, öğretmen, tekniker, teknisyen, uzman, mal ve muayene kabul yetkilileri, satın alma ve ihale komisyon üyesi ve mutemet gibi nitelikli ve teknik işlerde çalışan işçilere aylık çıplak brüt ücretin %25‘si oranında Teknik Hizmet ve Sorumluluk Tazminatı ödenir.
Vardiya Zammı:
Vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde; ikili vardiya yapan işçilere %20, üçlü vardiya ile 12 saat üzerinden ikili vardiya yapan işçilere %25 oranında vardiya zammı ödenir. Mevcut uygulamanın bu oranların üzerinde olması durumunda yüksek olan oranlar uygulanır.
Bayram Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere Ramazan Bayramından önce Net 10.000 TL/Yıl, Kurban Bayramından önce Net 15.000TL/Yıl bayram yardımı ödenir. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Öğrenim Yardımı:
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilerin her bir çocuğu için Eylül ayında;
öğrenim yardımı yapılır. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
İlk defa toplu sözleşmesi imzalanan işyerlerinde de aynı tutarda ödeme yapılır.
Isınma Desteği:
Toplu iş sözleşmesinin kapsamındaki işçilere sözleşmenin birinci yılında ısınma desteği olarak Net 1.000 TL/Ay ısınma desteği ödenir. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Kira Yardımı:
İşçilere, sözleşmenin birinci yılı birinci altı ayında Net 10.000 TL/Ay kira yardımı ödenir. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
İletişim Yardımı:
İşçilere, sözleşmenin birinci yılı birinci altı ayında Net 300 TL/Ay iletişim yardımı ödenir. Bu tutarlar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Eğitim Zammı:
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin aylık çıplak brüt ücretlerinin; Lise ve dengi Okul mezunlarına %5, Ön Lisans Mezunlarına %6, Lisans Mezunlarına %8, Yüksek Lisans Mezunlarına %10 oranında eğitim zammı ilave edilerek ödenir. Mevcut uygulamanın bu oranların üzerinde olması durumunda yüksek olan oranlar uygulanır.
Silah Tazminatı:
Görevini ateşli silahlarla icra eden güvenlik görevlilerine, toplu iş sözleşmesinin birinci yılının ilk altı ayında Net 50 TL/Gün silah tazminatı verilir. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
Direksiyon Primi:
Şoför, operatör ve yardımcılarına toplu iş sözleşmesinin birinci yılının ilk altı ayı Net 40 TL/Gün direksiyon primi verilir. Bu tutar, işbu protokol ile belirlenen ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
İşin Gerektirdiği Belgeler:
İşçilerin görev tanımlarındaki işleri yapmaları için gerekli olan tüm sertifika ve belge maliyetleri ile gerekli olan izinler işverence karşılanır.
İşyeri/işletme/işkoluna özgü idari ve mali konular (yatay ve dikey skaladaki farkın korunarak ayarlanması, iş riski ve sorumluluk zammı, yıpranma-üretim-kampanya primi, işyerindeki günlük yevmiye farklılığı vb.) ile çalışma şartları sorunları, toplu iş sözleşmelerinin tarafları arasında görüşülerek sonuca bağlanır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan veya naklen/açıktan atanarak ya da kanunla geçiş yapan işçilerin toplu iş sözleşmelerinden doğan her türlü hak ve menfaatleri (intibakın) gittikleri işyerlerindeki benzer işçilerin seviyesine, geldikleri işyerlerindeki hizmet yılları emsal alınarak getirilir.
KİT’ler dahil kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren (taşeron) işçisi olarak çalışmaya devam eden işçilerin daimi kadroya geçirilmesi ile ilgili çalışmalar ivedilikle sonuçlandırılacaktır.
Kamuda ek ders karşılığı çalışan: Öğretmen, Sosyolog, Psikolog, Hemşire, Çocuk Gelişimi, Sağlık Teknikeri, Sosyal Hizmet Uzmanı vb. çalışanların daimî kadroya geçirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.
05.04.2023 tarihli ve 31154 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7447 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 14. Maddesiyle 5620 sayılı Kanuna elenen Ek madde 3-(1) 1. Madde hükmü gereğince geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 11 ay 29 güne kadar uzatılır. Boş bulunan norm kadrolar, kanunda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak aynı kurumda çalışan ve durumları yasada aranan şartları taşıyan geçici ve mevsimlik işçiler tarafından doldurulur.
İşçilerin iş ve işyeri değişikliği ile özlük hakları (hastalık, engellilik, sağlık, eş durumu vb. zorunlu nedenler) konularında mevcut mevzuattaki sınırlandırıcı hükümlerin kaldırılması çalışmaları ivedilikle sonuçlandırılacaktır.
İşçilerin kadroda belirtilen iş unvanları ile fiilen yaptıkları işler dikkate alınarak iş/görev tanımları toplu iş sözleşmesinin eki olarak ilave edilir. İşçilerin fiilen yaptıkları iş ile SGK’ya bildirilen meslek kodları uyumlu hale getirilecektir.
Yetki uyuşmazlığı devam eden işyerlerinde çalışan işçilere işbu "Çerçeve Anlaşma Protokolü” ile belirlenen ücret zamları ve sosyal yardımlar avans niteliğinde uygulanır. İmzalanacak olan toplu iş sözleşmesi farklarından mahsup edilir.
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar en geç 1 (bir) ay içerisinde ödenir.
Gelir vergisi yükünü hafifletmeye yönelik olarak ücretlerdeki gelir vergisinin %15’i aşması halinde aşan kısım işveren tarafından karşılanır.
Güvenlik görevlisinin, yüz kızartıcı suçlar hariç, ceza alması durumunda, işçinin yapabileceği ve işverenin de uygun göreceği bir başka göreve geçirir. Sağlık sorunları nedeniyle görevini yapamayacak duruma gelirse, başka bir işte çalıştırılmasına devam edilir.
İşçinin eş, çocuk, ana ve babası ile kardeşinin hastalığı nedeniyle refakat edilmesi gerekliliğinin sağlık raporuyla belgelenmesi halinde işçiye yılda 3 aya kadar ücretli refakat izni verilir. Bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
İş sözleşmesi emeklilik ya da herhangi bir nedenle sona eren işçilerin yerine işçi statüsünde ve tam süreli istihdam esastır. Boşalan işçi kadrolarındaki işler taşeron eliyle gördürülemez.
KİT’lere işçi alınacağı zaman, işletmelerde taşeron işçisi olarak çalışan işçilere öncelik verilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler de kurumunca ihtiyaç duyulması halinde daimi işçi kadrolarına geçirilirler.
İşçi eliyle gördürülebilecek işler sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilen kişilere yaptırılamaz.
NOT: Konfederasyonlarımız, müzakereler sırasında gerektiğinde madde çekebilecek veya yeni madde teklifinde bulunabilecektir.
Ramazan AĞAR Devlet SERT
TÜRK-İŞ HAK-İŞ
Genel Başkan Yardımcısı Genel Başkan Yardımcısı
Eyüp ALEMDAR Halil ÇUKUTLİ
TÜRK-İŞ HAK-İŞ
Genel Başkan Yardımcısı Genel Başkan Yardımcısı
İrfan KABALOĞLU
TÜRK-İŞ
Genel Başkan Yardımcısı