Türkiye, bir aydır süren orman yangınlarında 5 bin orman işçisinin omuzlarında ayakta duruyor. Alevlerle savaşan bu kahramanlar, geçim sıkıntısı ve vergi yükü altında eziliyor. 37 bin lira maaşla yaşam mücadelesi veren orman işçileri, gerçek enflasyona göre zam, refah payı ve en az 15 bin yeni personel alımı talep ediyor.
Türkiye bir aydır orman yangınlarıyla mücadele ediyor. 569 farklı noktada çıkan yangınlarla yaklaşık 5 bin orman işçisi, nam-ı diğer "Ateş Savaşçıları", gece gündüz demeden alevlerle savaşıyor. Ancak dağ keçilerinin bile çıkamadığı yamaçlara hortumla tırmanan bu kahramanlar, geçim sıkıntısıyla da mücadele etmek zorunda kalıyor.
13 bin orman işçisinden 5 bini sahada, 7 bini teyakkuzda!
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli toplam 13 bin orman işçisi bulunurken mevcut yangınlarda 5 bini aktif görev aldı diğer 7 bin işçi ise muhtemel yangınlara karşı hazır bekledi.
Yangını söndürenin cebinde yangın var
Alevlerin içine giren bu işçiler, yüzde 27’lik vergi dilimi nedeniyle ortalama 36–37 bin lira maaş alabiliyor.
Hükümet, kamu işçilerine 2025 için ilk 6 ayda yüzde 17, ikinci 6 ayda yüzde 10 zam öneriyor. Ancak bu teklifin büyük bir bölümü de vergi kesintilerine gidecek işçiye yine bir şey kalmayacak.
Orman işçileri ne istiyor?
Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, hedeflenen enflasyona göre değil gerçekleşen enflasyon ve ülkenin büyümesinden kaynaklı refah payı istediklerini vurguladı.
Bu sadece bir maaş meselesi değil, bu bir vatan meselesi!
Aslan, “Bu insanlar orman yangınları ile canla başla mücadele ederken, hak ettikleri ücreti de alması gerekiyor. Maalesef bugün orman yangın işçisi, ateş savaşçıları 37 bin lira maaş alıyorlar. Ev kirasının 20-25 bin lira olduğu bir yerde 37 bin lira ile bu insanlar ne yapsınlar? Onun için acilen bekliyorlar ki Ankara’da toplu iş sözleşmesinin bitirilerek hayırlı bir haberin ulaşmasını bekliyorlar. Bu nedenle biz de hükümete sesleniyoruz, acilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerini bir an önce masada bitirin, insanları huzursuz etmeden kamu işçisini memnun edecek bir toplu iş sözleşmesini pazarlık masasında bitirelim”
Diğer yandan Türkiye’nin zenginliği olan ormanların etkin bir şekilde korunabilmesi için çift vardiyalı sisteme geçilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, bunun için de 15 bin yeni orman işçisi alınması gerektiğini söyledi. Tarım Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünün yeni işçi taleplerinin Maliye Bakanlığı tarafından sadece 4300’ünün karşılandığını hatırlatan Aslan, ancak bunun öncesinde 4500 orman işçisinin de emekli olduğunu bildirdi. Aslan, orman yangınlarına karşı mücadelede işçi sayısında fiili bir artış yaşanmadığının altını çizdi.