ANASAYFA / Genel / ASLAN: SİVİL ve DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ
ASLAN: SİVİL ve DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 20.05.2011 00:00

ASLAN: SİVİL ve DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

20.05.2011 00:00

Atina’da yapılan ETUC 12. Genel Kurulunun kapanışında tekrar söz alan Genel Başkanımız Settar Aslan, Hak-İş’in, Türkiye’nin AB müktesebatını hayata geçirmesi yolunda yoğun çaba gösterdiğini söyledi.

 

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, ETUC Genel Kurulunun kapanış bölümündeki konuşmasında, özetle şu görüşleri dile getirdi:

 

“Genişlemeye atıfta bulunulan daha güçlü Avrupa konusunu içeren fasıl hakkında söz almış bulunuyorum. Bu vesile ile Hak-İş adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

ETUC her zaman AB konusunda büyük bir vizyon ortaya koymuştur. ETUC, Türkiye dâhil olmak üzere, AB’nin daha ileri genişlemesi konusunda hep olumlu yaklaşım sergilemiştir.

 

Genişleme nedeniyle AB standartlarının gözardı edilmesi sözkonusu değildir ve olmamalıdır... Çünkü tam üyeliğe karar vermeden önce, müzakereler sürecinde standartlar garanti edilmektedir.

 

Bu bağlamda Konfederasyonumuz Hak-İş, ülkemizin demokratik bir gücü ve aktörü olarak, Türkiye’nin AB müktesebatını tam olarak üstlenmesi, gerçek ve işleyen bir sosyal diyaloga dayanan iyi yönetişimin başarılması, sosyal haklar, sendikal haklar ve insan haklarının garanti edilmesi konusunda çok sıkı gayret etmektedir.

 

Örneğin, yakın zamanda, başta 1 Mayıs’ın tatil edilmesi ve Taksim’de kitlesel ve özgürce kutlanması dâhil birçok konuda hak ve özgürlüklerin elde edilmesini başardık.

 

Bu anlamda ülkemizde yapılan son referandumda, Anayasa değişikliği paketine katkı yaptığımız gibi, tam ve bütünüyle sivil ve demokratik bir Anayasanın elde edilmesi için diğer sosyal taraflarla sıkı bir ortak çaba gösteriyoruz.

 

ETUC’a ve sekretaryaya, AB’nin genişlemesi konulu 304. Paragrafa ilişkin değişiklik önerimizi kabul etmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu paragraf, birbiriyle birleştirilmeyecek ve ilişkilendirilemeyecek iki şart ortaya koymaktadır. Birinci şartın yerine getirilmesi, zaten ikinci şartı temelsiz bırakmaktadır.

 

Tabii ki gerçek meydan okuyan süreç olarak, genişleme sürecinde AB tam olarak birleşene kadar, AB karar verme mekanizmalarının daha etkin, daha adil ve daha temsili mekanizmalar olmasını garanti edecek şekilde reforme edilmesi, daimi ve sabit bir ihtiyaçtır.

 

Sözlerime son verirken mevcut yönetime teşekkür ediyor, yeni seçilen yönetimi de kutluyor, başarılar diliyorum. Saygılarımla...”

 

ETUC 12. Kongre Kararlarının 304. Paragrafı, Türkiye’nin AB üyelik sürecini ilgilendiriyor. Hak-İş, paragrafın taslak halinin “ETUC’un, ‘Türkiye’nin AB üyeliğine’ ilişkin politikaları ile uyuşmadığını” belirterek, değişiklik önerdi. Bu öneri dikkate alınarak, 304. Paragraf değiştirildi.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni